PLZ-KVA 3:2 - Hotovo! Plzeň získává Prezidentskou trofej!

Plzeň si užívá sladké odměny za horké léto, Prezidentovu trofej pro vítěze základní části extraligy! Nadšená a zaplněná ČEZ Aréna v Plzni s hráči dlouze slavila velký úspěch, který ve 30. minutě zápasu vítězným gólem zařídil mladý Martin Heřman, nejlepší hráč utkání s Karlovými Vary. Plzeň opřená o výtečného Tomáš Pöpperleho otočila vývoj z 0:2 na 3:2, obrat sledovalo více než 8 tisíc diváků. Výsledek také zpečetil osud soupeře, Energie si letos zahraje pouze v bojích o záchranu. Extraligu nyní čeká téměř měsíční olympijská přestávka.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

3:2
1:2, 2:0, 0:0

Branky a nahrávky: 14. Dvořák (Heřman), 22. Benda (Kovář, Hvila), 30. Heřman (Adamský, Benák) - 5. Dej (Balázs), 14. Košťál (Kumstát, Němec). Rozhodčí: Jeřábek, Polák - Bádal, Charvát. Vyloučení: 5:6, Čutta (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 8128. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Pöpperle - Benák, Hanzlík, Benda, Modrý, Dresler, O´Brien, Malena - Lev, Stránský, Kovář, Vlasák, Bomersback, Vampola, Tvrdík, Adamský, Heřman, Dvořák, Vostřák, Pitule, Hvila

HC Energie Karlovy Vary

Mensator - Mucha, Lobinov, Prošek, Čutta, Parýzek, Němec, Dobroň, Nosek - Košťál, Kuběna, Budinský, Skuhravý, Skladaný, Hluchý, Zucker, Kumstát, Dej, Hřebejk, Melenovský, Balázs

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Pöpperle 60 37 2 35 94,59 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 2 0
Václav Benák 0 1 1 0 0
Jan Benda 1 0 1 1 0
Mark Bomersback 0 0 0 -1 0
Jan Dresler 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 1 0 1 2 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 1 1 2 2 0
Lukáš Hvila 0 1 1 -1 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Rostislav Malena 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
Doug O´Brien 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 -1 0
Jan Stránský 0 0 0 0 4
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 2
Petr Vampola 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 2
Pavel Vostřák 0 0 0 -1 0

komentář

Do zápasu vstoupili aktivněji hosté, kterým šlo prakticky o bytí a nebytí. Paradoxně největší šanci úvodu si vypracovali domácí, když Vostřák zachytil vyhození na modré, ale na Mensatora si nepřišel. Energie se dočkala kolem páté minuty. V situaci dva na jednoho prošla přihrávka na Rastislava Deje, který se štěstím propálil Pöpperleho mezi beton a lapačku - 0:1! Odpovědět mohli stejnou kartou modrobílí, ale Heřman s příhrou na Adamského neuspěl. A tak udeřili opět svěřenci kouče Hynka. Po tlaku v útočné třetině vystřelil Jan Košťál a ČEZ Arénou to zahučelo podruhé - 0:2! Do poloviny úvodního dějství dopravili puk do sítě i domácí, podle soudu videorozhodčího v rozporu s pravidly. Navýšit náskok Varů tak mohl Kuběna, ale z mezikruží z první přestřelil. O tom, že loňskou pohodu stále hledá Lukáš Mensator svědčí situace z hostující přesilové hry, kdy si gólman vyjel pro touš do rohu, přihrál ho ale jen na hůl jediného Plzeňáka široko-daleko. Vampola ovšem přes obránce nedokázal procpat puk mezi kruhy na najíždějícího Adamského. I první gól Plzně by se dal považovat za jeho. V situaci dva na jednoho střílel Martin Heřman hodně nad, ale Mensator zbytečně povyskočil a odrazil puk přímo na hůl Michala Dvořáka, pro kterého nebyl problém trefit prázdnou branku - 1:2! Úspěch Plzeň nabudil. I díky Mensatorovi ale skórem nepohnul, když si hostující gólman poradil se třemi pokusy Modrého od modré.

V prvních minutách prostředního dějství byl ve znamení obrovského tlaku Plzně. Způsobila je tři rychlá vyloučení hostů, z toho dvakrát za zdržování hry. Indiáni potrestali hned tu první, když po zmatku na brankovišti doklepl za dezorientovaného Mensatora Jan Benda – 2:2! Téměř šedesátisekundová převaha dvou mužů v poli již využita nebyla, přestože Plzeň pálila ze všech pozic, Vlasák byl před hostující brankou na chvilku sám a Bomersback dostal příhru brankovištěm před odkrytou klec. Modrobílí poté ovšem udeřili z ničeho nic. Martin Heřman zavezl touš do pásma, u pravého mantinelu čekal na spoluhráče, ale protože šli střídat, napálil kotouč až od hrazení a ten, ku překvapení všech, skončil za Mensatorem - 3:2! Srovnat krok mohla Energie také v přesilové hře, oslabenou Plzeň pokoušela hlavně pokusy z dálky, Pöpperle se ale činil. I v oslabení měly Vary dobrou příležitost. Kumstát ujel mezi oběma obránci při zblokované střele od modré, rychle zakončený blafák vystihl domácí gólman. Když pak ukryl do lapačky i pokus Dobroně od modré, vyhráli domácí třetinu bohatou na střely (18:10) 2:0.

Hned po pětatřiceti vteřinách hry se kotouč proskákal na volného Bomersbacka, kterého v sólu jako strom podsekl Němec. K exekuci nařízeného nájezdu se postavil Hanzlík, jehož pokus do bekhendu skvěle zastavil nastavenou lapačkou nad betonem Mensator. V domácím oslabení sváděl souboj Pöpperle s projektily od modré, speciálně s Němcem. Jeho pokusy ukryl do lapačky, v hrudi i mezi betony a nedovolil tak dorážet Kumstátovi. Na druhé straně zahrozil po buly z první Adamský, Mensator měl plné betony práce. Další branku mohl přidat i Stránský, který střílel z pravého kruhu a hostující gólman nic neviděl přes clonícího protihráče, touš jen těsně míjel spojnici. Adamský po chvilce přebruslil obránce a zkoušel kličku do bekhendu, ta skončila na pravém betonu Mensatora. Když se v závěru poslední dvacetiminutovky dostal na povrch výsledek z Budějovic, šel hokej stranou. V euforii hrající Plzeň nedovolila hostům již vůbec nic.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Plzeň): "Sice jsme vyhráli základní část, ale dnešní utkání jsme nesehráli dobře. Takhle v play off hrát nemůžeme. Na druhou stranu bylo těžké hráče motivovat, protože na kostce viděli ostatní výsledky. Věděli jsme, že nemůžeme vyhrát pohár a zároveň prohrát zápas. To by pak pro fanoušky nebyla ta pravá radost. Jsem rád, že jsme to otočili. Pocity jsou příjemné, ale to nejdůležitější nás teprve čeká v play off."

Pavel Hynek (Karlovy Vary): "V první řadě gratuluji Plzni k vítězství po základní části. Do zápasu jsme vstoupili dobře a v šesté minutě jsme vedli 2:0. Zápas se ale lámal ve druhé třetině, kdy jsme v prvních deseti minutách byli snad pětkrát vyloučeni. Oslabení nás stála hrozně moc sil a ty nám potom v závěru chyběly. Také jsme hráli nějaké přesilovky, ale v zakončení nám chyběl větší důraz. Celkově jsme si za dnešní výkon alespoň bod zasloužili."