PLZ - SPA 1:3 - Ani porážka nemohla pokazit slavností náladu!

Plzeň - Veleúspěšnou základní část ELH zakončili plzeňští indiáni před domácím publikem soubojem s pražskou Spartou. Před úvodním vhazováním převzali domácí hráči z rukou čestného předsedy ČSLH Prezidentský pohár pro nejlepší extraligovým tým po 52 kolech základní části. Zároveň byly k dresu ČEZ Arény vyzvednuty dresy dvou legendárních hráčů Plzně - Vladimíra Bednáře a Milana Kajkla. Nakonec chyběla jen pomyslná třešnička na dortu, Pražané se stali po Litvínovu druhý celkem, který dokázal modrobílým uzmout před vlastními fanoušky všechny body.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

1:3
0:0, 1:1, 0:2

Branky a nahrávky: 25. Modrý (Adamský, Vampola) – 37. Podlešák (Ton), 50. Vykoukal (Látal, Vydarený), 60. Broš (Hromas, Vydarený). Rozhodčí: Fraňo, Hribík – Charvát, Pouzar. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 8 479. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

HC Škoda Plzeň

Pöpperle - Benák, Jiří Hanzlík, Benda, Modrý, Dresler, O´Brien, Jeřábek - Scofield, Jan Kovář, Vlasák - Hvila, Vampola, Adamský - Bomersback, Vostřák, Tvrdík - Stránský, I. Padělek, Dvořák - M. Heřman

HC Sparta Praha

Přikryl - Gulaši, Philipp, Jan Hanzlík, Macholda, Vydarený, Cunik, Vojta - Kratěna, Broš, Koreis - Ton, Výborný, Podlešák - Netík, Langhammer, Ručinský - Látal, Hrdel, Hromas

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Pöpperle 59 30 2 28 93,33 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 1 0
Václav Benák 0 0 0 -2 4
Jan Benda 0 0 0 0 0
Mark Bomersback 0 0 0 -3 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 -2 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Lukáš Hvila 0 1 1 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 1 0 1 0 2
Doug O´Brien 0 0 0 0 0
Ivan Padělek 0 0 0 -1 0
Tyler Scofield 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
Petr Vampola 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -2 0
Pavel Vostřák 0 0 0 -1 0

komentář

Začátek utkání se nesl ve velmi slavnostním duchu. Nejprve vystoupaly dresy dvou bývalých významných hráčů ke střeše stadionu. Byli jimi Vladimír Bednář a Milan Kajkl. Poté Plzeňští obdrželi, především plzeňskými fanoušky dlouho očekávaný, Presidentův pohár s požehnáním čestného předsedy ČSLH Karla Guta. Plzeňané však z pověrčivosti tuto trofej nad hlavu nezvedli.

První minuty se snažily oba celky vycházet ze zabezpečené obrany, avšak již ve čtvrté minutě měla Plzeň na kontě dvě gólové šance. Modrý ani Vampola s Adamským své příležitosti však nevyužili. Sparta poprvé vážněji zahrozila prostřednictvím Hrdela. Pöpperle jeho střelu i následnou dorážku se štěstím zlikvidoval. Ve čtrnácté minutě se blýskl do té doby nenápadný Hvila, který ujel s Vampolou a předložil svému spoluhráči přesný pas před brankoviště soupeře. Přikryl však do přihrávky vložil hůl, čímž zachránil svůj tým od pohromy. Plzeň se postupně rozjížděla a začínala být čím dál více nebezpečná, čemuž se po svém snažil zabránit Jan Hanzlík. Že jeho počínání není v mezích normálnosti, mu dokonce musel ústně vysvětlit i jeden z hlavních arbitrů. Když se dokonce třetiny neprosadila ani trojice Benák, Benda, Adamský, odcházeli hráči do šaten za stavu 0:0.

Do druhé třetiny vstoupil domácí tým oslaben o vyloučeného Benáka. Tlaku Sparty však s přehledem odolával a nejvíce se zapotil, když Vampola v souboji zlomil hůl. Sparta však držela svého soupeře v pásmu i dlouho po vypršení trestu. Jedinou střelou mimo bránu se prezentoval pouze Broš, a Spartě z tohoto tlaku zbyli maximálně oči pro pláč. Při ojedinělém průniku totiž vystřelil prudkou ránu Adamský a Modrý pouze zacílil odražený touš do prázdné klece. – 1:0 Možná trochu ukvapeně se po vedoucím gólu pustili domácí do útočení, čehož mohli využít Pražané. Pöpperle však pokryl blafák Netíka i střelu Ručínského. Přibližně v polovině zápasu dostali domácí výhodu dvou přesilových her, které na sebe těsně navazovaly. Sparta ale ukázala dobře propracovaný obranný val a tak největší příležitostí byla šance Vostřáka , který v kruhu tváří v tvář gólmanovi nepochopitelně místo střely zvolil přihrávku spoluhráči na modré. Slabší chvilku si vybral ale i jeho spoluhráč Pöpperle, kterém propadlo nahození jednoho ze Sparťanů. Podlešák už jen pošoupl puk za brankovou čáru. – 1:1 Tým z hlavního města tento gól viditelně nakopl a na ledě byla vidět o třídu lepší Sparta než dosud. Indiáni se tak horko těžko dostali ze třetiny.

Do třetí části hry vstoupili domácí hodně aktivně a Přikrylovi se přiblížili hodně blízko. To se však nelíbilo Gulašimu, který si vzal Kováře do kravaty. Nebylo to ale poprvé ani naposledy, co sparťanská čtyřiadvacítka předvedla své obranářské sklony. Kromě tohoto, ale oba týmy předváděly rychlý hokej, který se přeléval ze strany na stranu a bylo znát, že play off se nezadržitelně blíží. Brankáři však tentokráte dominovali nad střelci obou týmů až do 50. minuty. To Látal předložil přihrávku do kruhu a Vykoukal prostřelil Pöpperleho ranou z první. – 1:2 Sparťané začali bránit nadějný výsledek a Plzeň se vrhla vesele do útoku. Největší příležitost měl Dvořák, který při napadání trefil hokejku protihráče i s pukem v těsné blízkosti branky. Místo černé gumy však v brankové síti skončil sám Dvořák, ležící na Přikrylovi. Zde trenér domácích vycítil šanci a vzal si oddechový čas. Dlouhou dobu však indiáni trenérovy rady nedokázali realizovat a do šance se dostali až o tři minuty déle, kdy se velmi tvrdou ranou ukázal Benák. Minutu před koncem domácí odvolali brankáře. Všechny pokusy však skončily na Přikrylovi. Před samostatnou branku se naopak dostal Broš, pro kterého trefení prázdné branky nebyl žádný problém. - 1:3

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Plzeň): "Sportovně musím uznat, že soupeř byl dnes lepší, především v pohybu a nasazení. Nechci se na to vymlouvat, ale včera jsme hodně tvrdě trénovali a v dnešním zápase to bylo na hráčích vidět. Chyběl nám trochu pohyb. Soupeř byl všude o krok dřív. Nehráli jsme ten náš celoplošný hokej s dohráváním osobních soubojů. Martin Straka jde ve čtvrtek na kontrolní CT vyšetření a uvidíme, jestli se bude moci zapojit do přípravy na ten první čtvrtfinálový zápas."

Miloš Holaň (Sparta Praha): "Musím poděkovat hráčům za odvedený výkon. Šli do toho agresivně od první do poslední minuty. Myslím si, že jsme tím Plzeň trochu zaskočili. Celé utkání jsme byli mírně aktivnější a tempo jsme postupně gradovali. Co jsme vzadu propustili, to skvěle pochytal gólman Přikryl. V závěru jsme si výsledek pohlídali. Jsme rádi za tři body před play off."