LIB-PLZ 1:4 - Junioři nakročili do čtvrfinále

Plzeň - Junioři: Bílí Tygři Liberec - HC Plzeň 1929 1:4. První zápas osmifinálové série vyšel Západočechům na jedničku a již v pátek mohou slavit postup. Mladé naděje nastoupily s řadou hráčů, jenž mají zkušenosti z A-týmu. Duel rozhodl přelom šestačtyřicáté minuty, kdy hosté udeřili hned dvakrát a vybudovali si rozhodující náskok. Odveta se hraje v pátek v ČEZ Aréně od 17:00. Přijďte fandit i vy!

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

1:4
0:0, 1:1, 0:3

Branky a nahrávky: 39. Skalický (Klíma, Bulíř) – 32. Růžička (Petruška), 46. Petruška (Sullmann, Lev), 47. Váchal (Roušal, Jeřábek), 60. Pitule (Lev). Rozhodčí: Kubeš – Prchal, Kis.. Vyloučení: 8:9, navíc Kopic (LIB) 5 + do konce. Využití: 1:2. Diváci: 126. Střely na branku: 34:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.

Bílí Tygři Liberec

Micka – Niko, Lacek, Bartejs, Příkazský, Říha, Pulec, Sobotka, Vozka – Jánošík, Oppelt, Bulíř, Kedršt, Filippi, Skalický, Chlouba, Mulač, Klíma, Bittner, Kopic, Maďar.

HC Škoda Plzeň

Francouz – Hucl, Růžička, Sullmann, Zeman, Jeřábek, Boháč – Polívka, Pitule, Sedláček, Baxa, Hošťálek, Baxa, Petruška, Herm, Váchal, Roušal, Jonák, Mainer, Lev.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 33 1 32 96,97 0
Patrik Polívka 0 0 0 0 0,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Baxa 0 0 0 0 0
Dominik Boháč 0 0 0 0 4
Jannik Herm 0 0 0 0 2
Ondřej Hošťálek 0 0 0 0 0
Jan Hucl 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 1 1 2 2
Vít Jonák 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 2 2 1 0
Petr Mainer 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 1 1 2 0 4
Tomáš Pitule 1 0 1 1 0
Václav Polívka 0 0 0 0 0
Adam Roušal 0 1 1 1 0
Dan Růžička 1 0 1 2 2
Pavel Sedláček 0 0 0 1 0
Alex Sullmann 0 1 1 0 0
Martin Váchal 1 0 1 1 0
Petr Zeman 0 0 0 0 0

komentář

První zápas osmifinálové play-off juniorů mezi Libercem a Plzní začal pěkně svižně. Hned v úvodu utkání usedl na trestnou domácí Lacek a Indiáni dostali možnost přesilové hry. Jenže v ní kupodivu nebyli nebezpeční a naopak mohli děkovat svému brankáři, že hned v úvodu neinkasovali. Chlouba totiž utekl hostující obraně a jeho pokus skončil za přispění Francouze na tyči. Při dalším zákroku hodil Francouz evidentně hokejkou, ale píšťalka hlavního sudího zůstala němá. Nejvážnější první šance Západočechů, při které se musel Micka v brance Bílých Tygrů zapotit, přišla až v desáté minutě, kdy Petruška napálil gumovou pryž pár milimetrů nad břevno liberecké branky. Do této chvíle se hrál hodně vyrovnaný zápas a činily se především obrany.

Poté viděli diváci souboj Jeřábek vs. Micka, ale ryze hokejový. Jeřábek ostřeloval severočeského brankáře neustále od modré, jenže ten všechny jeho kotouče lapil do své pohotové lapačky. I domácí měli své šance, jenže Francouz působil v brance Plzně hodně jistě. Ovšem největší západočeská šance v první třetině přišla necelé čtyři minuty před sirénou ukončující první třetinu. Lev se ujal kotouče, ale sám z levé strany nechal vyniknout brankáře Tygrů, který ukázal pohotové rameno. Největší severočeská šance přišla naopak několik málo vteřin před koncem třetiny. Filippi našel na pravé straně Kedršta a Francouz podobně jako Micka ukázal pěkný zákrok a zodpověděl všechny otázky, proč už chytá naší nejvyšší soutěž. Do první pauzy se tak šlo za remízového stavu.

Druhá třetina začala libereckým náporem, se kterým si extraligový brankář Francouz hravě poradil. Jako první mohli jít ale do vedení hosté. Růžička našel přes celé kluziště na útočné modré Petrušku, jenže Micka mu jeho forhendový blafák lapil. Prakticky hned z protiútoku si Chlouba položil západočeského brankáře, zasouval zpoza branky, ale ke smůle pro domácí zastavila jeho pokus tyč. Následná dorážka Kedršta z mezikruží skončila těsně vedle levé tyče. Indiáni si pomalu rozchytávali Micku, ale ten stále držel svými jistými zákroky čisté konto.

První změna na ukazateli tak přišla až v čase 31:05 a bylo to způsobeno hlavně nedisciplinovanou hrou domácích. Micka přes clonící hostující hráče nic neviděl a Daniel Růžička toho střelou od modré náležitě využil – 0:1. O minutu později mohl navýšit náskok Plzně Baxa, ale Micka tentokrát hrací předmět černé barvy za svá záda nepustil. Dlouho se pak nic závažného na ledové ploše nedělo a další vzrušující okamžik přišel jednasedmdesát vteřin před koncem druhé třetiny. Daniel Skalický si vzal kotouč v rohu kluziště a z velmi ostrého úhlu vypálil na Francouze, kterému prošel kotouč nějakým krkolomným způsobem nad ramenem do branky a zapadl přesně za brankovou čáru – 1:1.

Branka z konce druhé periody nabudila domácí celek i do třetí třetiny a v jejím úvodu byl lehce aktivnější, víc než tlak z toho ale nevykřesal. Největší šanci měl k dispozici domácí Niko, ale jeho tečovaná střela od modré se jen zamotala mezi Francouzovými nohami a odpochodovala do rohu kluziště. Poté zaúřadovali hosté. Lacek usedl na lavici hanby a stav zápasu se ve „Svijance“ měnil. V šestačtyřicáté minutě si Patrik Petruška vybruslil od mantinelu a střelou přesně k tyči nedal Mickovi šanci – 1:2. Po dvanácti vteřinách bylo domácím ještě hůř. Ihned po buly nahodil Roušal puk na Micku, následně vznikla před brankou obrovská mela, ve které se nejlépe zorientoval Martin Váchal a svým důrazem dal pro Plzeň důležitý třetí gól – 1:3.

Od tohoto okamžiku jako kdyby se chtěl do hlavní role dostat rozhodčí a byl vidět více, než je zdrávo. Nejdříve nepísknul jasný faul na Kopice, který se tlačil do jasné šance. Liberecký hráč následně inkasoval trest ve hře za nesportovní chování a domácí se museli bránit dlouhé pětiminutové početní převaze. Následně šli Severočeši za nesportovní chování do třech, Plzeň toho ale nevyužila. Pak chyboval hlavní sudí na druhé straně, když vyloučil Petrušku za podražení a počet hráčů se na ledové ploše na chvilku vyrovnal. Hra 4 na 4 vyhovovala lépe Západočechům a Jeřábek nedokázal trefit zívající branku Liberce. Necelých pět minut do konce se puk ocitl opět v liberecké brance, ale sudí z nepochopitelných důvodů branku neuznal. Sedláček se předtím prokličkoval podještědskou defenzivou a svým důrazem protlačil kotouč do branky, jenže jeho radost uhasla ihned po rozpažení hlavního rozhodčího. Pětašedesát vteřin před posledním hvizdem si vzali domácí i hosté oddechový čas a Micka zůstal na tygří střídačce. Libereckou hru bez brankáře nakonec využila dvojice Tomáš Pitule – Lev a druhý jmenovaný neměl problém trefit opuštěnou branku – 1:4. Bílí Tygři mohli snížit několik vteřin před koncem zápasu. Chlouba si položil Francouze, jenže plzeňského brankáře zastoupil Hucl a brankářským rozštěpem zlikvidoval poslední libereckou šanci v zápase. Hosté se tak díky výhře 1:4 ujali vedení v sérii 0:1. Další zápas osmifinále uvidí v pátek Plzeň.

Ohlasy trenérů

Petr Haken (Liberec): „Ze začátku to byl vyrovnaný zápas a dnes rozhodovaly přesilové hry. My jsme jeden gól z početní převahy dali, ale měli jsme další spoustu šancí, které jsme proměnit nedokázali. Bohužel jsme se nechali dnes zbytečně vylučovat. Zlom zápasu byly dvě rychlé branky Plzně ve třetí třetině, pak už to bylo hodně těžké s tím něco udělat. Kluci dnes ale bojovali a rozhodně sérii nevzdáváme. V pátek se jedeme poprat o pokračování série.