PLZ - LIT 6:1 - Indiáni rozsekali chemiky!

Plzeň - Po nevydařeném duelu s Libercem zavítal během jediného víkendu na západočeský led další severočeský celek- HC BENZINA Litvínov. Modrobílí nechali zapomenout na poslední trápení a svého soka po celý zápas přehrávali. Chemici si dokonce v prvním dějství nepřipsali ani jednu střelu na brankáře Dušana Salfického. Největší podíl na půltuctu puků v síti litvínovského Petra Fraňka měl Tomáš Vlasák, který si připsal 4 kanadské body.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

6:1
1:0, 3:0, 2:1

Branky a nahrávky: 17. Lammers (Langfeld, Dresler), 30. Slaney (Vlasák, Kovář), 35. Vlasák (Vostřák), 40. Vlasák (Kovář, Straka), 54. Johnson (Modrý, Lammers), 60. Straka (Vlasák, Vostřák) - 43. Jenáček (Jánský, Hübl). Rozhodčí: Fraňo, Mikula – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:6, navíc Maxa (LIT) 10 min. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6 036. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.

HC Škoda Plzeň

Salfický - Jiří Hanzlík, Modrý, Dresler, Slaney, Frolo, St. Pierre, Jeřábek - Lammers, M. Straka, Vlasák - Vostřák, Jan Kovář, J. Heřman - Langfeld, Tvrdík, Johnson - Stránský, M. Heřman, Dvořák – Obdržálek

HC Verva Litvínov

Franěk - Kroupa, Švarný, Jareš, Gula, Černošek, Kubát, Skuhrovec - Lukeš, V. Hübl, Kubinčák - Bojer, Majdan, Černý - Jenáček, Vopat, Jánský - Rindoš, Gerhát, Majdan

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dušan Salfický 60 16 1 15 93,75 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 1 1 2 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 2 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 2
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 1 0 1 1 0
Jan Kovář 0 2 2 0 2
John Lammers 1 1 2 1 0
Josh Langfeld 0 1 1 1 0
Jaroslav Modrý 0 1 1 1 0
Petr Obdržálek 0 0 0 1 0
John Slaney 1 0 1 -1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 1 2 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 2 2 4 1 0
Pavel Vostřák 0 2 2 1 0

komentář

Do utkání vstoupili aktivněji domácí, kteří se snažili odčinit poslední nezdar proti Liberci. Po dvou minutách se zpoza branky vymotal Jan Heřman, ale vyprášil jen Fraňkovy betony. Stejně se vedlo o půlminutku později Vostřákovi. Litvínov se vůbec nemohl dostat do tempa, za červenou čáru se prakticky dostával jen ve chvílích, kdy vyhodil na zakázané uvolnění. Zato Plzeňané se tlačili dopředu, co to jen šlo. Aktivitu indiánů dokumentoval nebezpečným průnikem Kovář, ale jeho přihrávka se na hokejku mladšího z Heřmanů nedostala. Neujala se ani kombinace Straky s Vlasákem, kdy druhý jmenovaný zblízka poslal puk podél pravé Fraňkovy tyčky. Prvního vyloučení se ČEZ Aréna se dočkala až v jedenácté minutě, kdy se Kroupa provinil nedovoleným bráněním. Při početní výhodě opět tváří v tvář severočeskému gólmanovi neskóroval Vlasák, po něm ani Frolo. V patnácté minutě, při dalším vyloučení chemiků, se nejistého Fraňka pokoušel zaskočit Langfeld, ale hostující gólman s velkou dávkou štěstí obstál. V sedmnácté minutě přišla i první výraznější akce Litvínova, když Lukeš pálil vedle, ale jako první se radovali zaslouženě domácí. John Lammers nachytal Fraňka na švestkách střelou z levého kruhu. Hostujícímu gólmanovi, než se vzpamatoval, puk vklouzl do branky a stačil z ní i vyjet. Až pak se po něm Franěk začal shánět. S chemiky mohlo být ještě hůře, když St. Pierre trefil od modré tyčku a puk se odrazil od gólmanových zad kousek vedle konstrukce. Poslední ách v první třetině přišlo 30 vteřin před sirénou, když Lammers hledal v situaci dvou na jednoho Johnsona, ale puk míjel hokejku druhého jmenovaného velkým obloukem. A ještě jedna zajímavost; po dvaceti minutách si hostující gólman připsal 16 zásahů, kdežto domácí Salfický ani jeden! Dokonalé shrnutí první třetiny.

V čase 21:44 si konečně domácí gólman připsal první zákrok, když schoval do lapačky pokus Vopata, který stejně mířil mimo tři tyče. Další plzeňský závar na sebe nenechal dlouho čekat, o dvě minuty později se po ráně jednoho z útočníků Plzně Franěk svalil do sedu a jen bezmocně přihlížel, jak Slaneyho rána o kousek míjí jeho pravý horní růžek. Na druhé straně zahrozil Hübl, na jehož pokusu se Salfický vyznamenal. V dalším přesilovkovém kolotoči, který Plzeňští roztočili po Maxově vyloučení, dokázal podruhé rozjásala domácí publikum krásná kombinace Vlasáka s Johnem Slaneym. Západočeši se konečně zahřáli na provozní teplotu a v nasazení to přehnal Dresler. Přesilovka se hostujícímu týmu značně dařila, dokonce si vykoledoval technický přestupek Martina Heřmana, a měl tak 68 sekund trvající přesilovku pěti proti třem. Richard Jareš mocně napřáhl od modré a pukem důrazně orazítkoval plexisklo nad Salfického brankou. Když už byl Dresler na ledě, Vostřák skvěle vybojoval puk v útočném pásmu, fantasticky předal Vlasákovi, který puk elegantně poslal potřetí za Fraňkova záda. Martin Straka pak předvedl kousek pro diváky, když si kotouč nechal projet mezi bruslemi a zmátl tím bránící Litvínovské, ale jeho přihrávka pak nenašla adresáta a vyhodila Plzeňské z pásma. Do něho se pak rychle vrátili a Kovář mohl zvýšit skóre, z mezikruží však trefil jen Fraňka. Domácí oslavná světla se rozblikala 39 vteřin před druhou sirénou, když v další početní převaze našel Kovář znovu Tomáše Vlasáka, který osamocený pohodlně zametl puk do sítě.

Poslední část začala také pěkně zostra, Vostřák, který hrál mimořádně povedené utkání, netrefil prázdnou branku. A staré „nedáš, dostaneš“ se opět dostalo ke slovu – po přejetí modré čáry Jenáček napřáhl a trefil přesně k tyčce. Hostující se vstřelenou brankou probudili k životu a jejich nástup podpořil i Kovář faulem. V následující přesilovce Severočeši bránící čtveřici zle svírali, ale Marek Černošek nedokázal trefit prostor kolem Salfického. Jan Heřman pak v polovině dvacetiminutovky hledal přihrávkou najetého Obdržálka, avšak ne úplně přesně. Indiáni měli šanci na repete při vyloučení Černého za hákování a vteřinu před návratem hříšníka ji využili! Johnson dokázal ještě před Fraňkem tečovat střelu Modrého. Hostující gólman neměl nejmenší šanci zasáhnout. Naopak se Franěk vyznamenal proti samostatného úniku Dvořáka. A vynikající plzeňské publikum již od 58. minuty slavilo, tribunami ČEZ Arény prohnalo několik mexických vln, do kterých se (k vlastní cti) přidali i hostující fanoušci. Aplaus zaplněného zimního stadionu doprovodil indiány vstříc dalšímu a naprosto zaslouženému vítězství, které korunovala vynikající spolupráce nahrávajícího Vlasáka a střílejícího kapitána Martina Straky pouhých devět sekund před koncem.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Plzeň): "Pro nás to bylo velmi těžké utkání, protože jsme chtěli odčinit páteční zápas. Nikoho bych dnes nechtěl vyzdvihnout, byl to týmový výkon. Je však třeba přiznat, že Litvínov nám výhru ulehčil."

Jiří Kučera (Litvínov): "Dneska jsme předvedli katastrofální výkon. Ještě se mi nestalo, že bychom za první třetinu ani jednou nevystřelili. Tým byl celý zápas apatický a nejvíc mě mrzí, že kluci neměli vůli svůj výkon zlepšit. Minulý zápas jsme porazili Pardubice, teď přišel pád dolů."