VIT - PLZ 6:1 - Indiánům se proti Vítkovicím nedařilo

Už potřetí za sebou skončil zápas plzeňských indiánů výsledkem šest jedna. Po jedné výhře a jedné prohře přichází další nezdar. Šest kousků museli Západočeši přetrpět na ledě Vítkovic. Domácí hokejisté si během dvou třetin vypracovali pohodlný tříbrankový náskok a Plzeňanům už nedovolili utkání zdramatizovat. V brance Vítkovic se představil Roman Málek, v plzeňských končinách velice známá tvář. Proti svým bývalým se vytáhl, za svá záda pustil jen střelu Martina Heřmana. Modrobílí mají již za necelé dva dny šanci na repete, v nedělní podvečer se představí na ledě Pardubic.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

6:1
1:0, 2:0, 3:1

Branky a nahrávky: 11. Huna (Burger, Malík), 29. Barinka (Trnka, Pohl), 33. Huna (Káňa, Burger), 49. Káňa (Huna), 52. Káňa (TS), 55. Ujčík - 51. Heřman (Petruška). Rozhodčí: Jeřábek, Hodek - Bryška, Dřínovský. Vyloučení: 7:9. Využití: 4:0. Střely na branku: 36:28. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.

HC Vítkovice Ridera

Málek - Barinka, Malík, Ovčačík, Punčochář, Rehák, Trnka, Voráček - Burger, Huna, Húževka, Káňa, Klimek, Pohl, Svačina, Strapáč, Sýkora, Szturc, Šedivý, Ujčík, Vrána.

HC Škoda Plzeň

Přikryl - Hanzlík, Slaney, Frolo, Dresler, Jeřábek, Modrý, St. Peirre - Lev, Vostřák, Kovář, Vlasák, Obdržálek, Heřman, Dvořák, Langfeld, Lammers, Johnson, Petruška, Tvrdík, Pitule, Straka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Petr Přikryl 60 36 6 30 83,33 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 -1 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 0
Martin Heřman 1 0 1 0 6
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
John Lammers 0 0 0 0 2
Josh Langfeld 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 -1 0
Petr Obdržálek 0 0 0 -1 0
Patrik Petruška 0 1 1 0 0
Tomáš Pitule 0 1 1 -1 0
John Slaney 0 0 0 1 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 2
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Plzeňský tým vstoupil do utkání aktivně a také si jako první vykoledoval soupeřův faul. Přesilovka se indiánům ale hrubě nepovedla a Málek zůstával takřka bez práce. První ostřejší moment se odehrál ne před jeho klecí, nýbrž za. Do potyčky se dostali Tvrdík s Káňou a hlavní sudí je poslali shodně na dvě minuty na trestnou lavici za hrubost. Hra ve čtyřech více seděla domácím, avšak taktéž Přikryl nemusel vytahovat esa z rukávu. Jen co se vítkovický Káňa vrátil na led, už zase putoval na hanbu. Plzeňským se tentokrát početní převaha podařila více, Vlasák pálil ze svého postu pouze vedle, ale puk se odrazil před volného Slaneyho číhajícího u levé tyčky. Jenže zámořský obránce rozvlnil jen boční síťku. A když i Vostřákův smělý průnik nenašel gólového ocenění, faulem se provinil Dresler a Vítkovice daly Plzni lekci z produktivity v přesilových hrách. Rudolf Huna projel až před plzeňského gólmana, neváhal a střelou pod víko poslal domácí do vedení. Indiány nepřízeň osudu nezabrzdila a dále se tlačili dopředu. Dokonce si znovu vybojovali přesilovku, avšak místo střelby Plzeňští plýtvali přihrávkami a Málek jen přebrusloval sem a tam ve svém brankovišti.

Západočeši i do druhé dvacetiminutovky naskočili plni sil, Vítkovickým pořádně zatápěla hlavně modrobílá první lajna. Když se však hra přelila na druhou stranu, Plzeňským šla hlava kolem. Strapáč, Ujčík a v osmadvacáté minutě Káňa byli v útoku údernější a jen díky Přikrylovi se skóre neměnilo. Jenže pak proti Svačinovi zatáhl za záchrannou brzdu s nápisem napadení Heřman a domácí znovu hráli přesilovku. A tentokrát ji využili ještě rychleji, než zvládli tu předchozí. Pohl vybojoval bully, posunul puk na Trnku, který přihrál puk na modrou Barinkovi, který za pouhopouhých 12 sekund výhody rozvlnil síť za Přikrylem. Téměř naprosto identická shoda situací sse odehrála o dvě minuty později. Heřman znovu putoval za trestoměřiči (tentokrát za krosček) a domácí přesilovku znovu proměnili v gól, tentokrát se radoval Huna, v tomto utkání již podruhé. Nemyslete si ale, že by se Plzeňští vzdali. To tedy ne. Ale efektivita se míjela s krásou, na jakou Západočeši hráli. A to jak ve hře pěti proti pěti, tak při další početní výhodě.

Po necelých čtyřech minutách poslední části zatuhla krev všem Vítkovickým v žilách. Všichni domácí očekávali, že Plzeňským bude odpískáno zakázané uvolnění, ale neúnavný Straka puk dojel a už už zasouval puk do odkryté branky. Jenže Roman Málek vytáhl zákrok večera a lvím skokem radost plzeňskému kapitánovi pokazil. Po další vzájemné potyčce hlavní rozhodčí vyloučili po jednom hráči na obou stranách a znovu se hrálo čtyři proti čtyřem. V této části hry byli aktivnější hosté a téměř si vybojovali kontaktní gól, když si jeden z domácích hráčů ve zmatcích tečoval puk za vlastního gólmana. Jenže jen co se oba potrestaní vrátili do hry, Vítkovičtí se znovu radovali. Čtvrtý zásah do Přikrylovy branky přidal Jan Káňa. Ale Plzeňští se také radovali, po zásahu jednoho ze sudích se puku duchaplně ujal Patrik Petruška, nahrál volnému Martinu Heřmanovi, který konečně Málka překonal. Plzeňská radost nemohla trvat nijak dlouho, protože Hanzlík zahákoval v šanci domácího střelce Káňu. Samozřejmě bylo nařízeno trestné střílení, které Jan Káňa kličkou do forhendu proměnil. Plzeňští se znovu nevyvarovali faulů a znovu za to byli potrestáni. Velezkušený Viktor Ujčík vstřelil šestou branku svého týmu. I přes výrazné vedení domácího celku se utkání jen tak nedohrávalo, sem tam se na ledě i přijiskřilo. Na vlastní kůži to pocítil Punčochář, který se nedobrovolně a pomalu sbíral z ledu. Vítkovice si i v azylu haly Sarezy pohlídaly utkání a slaví vysokou výhru.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Vítkovice): "Přijel tým, který chce hrát otevřený hokej, a to nám svědčilo. Rozhodly úvodní tři přesilovky, které se nám podařilo po hezkých kombinacích využít. Důležitý pak byl za stavu 3:0 i zákrok Málka proti Strakovi, kdybychom dostali gól, utkání se mohlo ještě zvrtnout jakkoliv." Marian Jelínek (Plzeň): "Soupeř byl ve všech atributech lepší. Prohráli jsme si to ale sami v přesilových hrách. Na začátku jsme měli dvě, nevyužili jsem je a naopak soupeř z prvních čtyř přesilovek třikrát skóroval. To bylo z hlediska vývoje rozhodující. Ale i v dalších věcech jsme byli o krok za domácími. Hrozně moc inkasujeme a nedaří se nám oslabení, v čemž jsme byli loni nejlepší v extralize."