PLZ - KOM 0:3 - Indiáni nevstřelili Brnu ani jednu branku

Plzeň - Domácí sice začali lépe, ale ve stoprocentní šanci Vlasáka zasáhl skvěle Hovi. Také Salfický se vytáhl proti dorážce Humla, vzápětí ale kapituloval po Dopitově buly a střele Zubíčka. Další hřebíček do modrobílé rakve zatloukl těsně před koncem první třetiny Hruška. Salfického v brance od druhé třetiny vystřídal Halmoši, který dlouho držel domácím naději. Jenže Vlasáka při další tutovce vychytal opět Hovi. Domácí se nedokázali ani jednou prosadit a na konečných 0:3 upravil v přesilovce Balej. Indiáni tak spadli až na 12. místo extraligové tabulky.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

0:3
0:2, 0:0, 0:1

Branky a nahrávky: 10. Zubíček (Dopita), 20. Hruška (Balej), 45. Balej (Kvapil, Stehlík). Rozhodčí: Minář, Smitka - Kalivoda, Svoboda. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Diváci: 4725. Střely na branku: ?.

HC Škoda Plzeň

Salfický (21. Halmoši) - Jeřábek, Hanzlík, St. Pierre, Dresler, Benák, Modrý - Sýkora, Straka, Vlasák - Vostřák, Kovář, Johnson - J. Heřman, M. Heřman, Dvořák - Stránský, Obdržálek, Lev - Tvrdík

HC Kometa Brno

Hovi - Protivný, Stehlík, Houdek, Zubíček, Richter, Malec - Balej, Hruška, Kvapil - Erat, Brabenec, Hubáček - Pospíšil, Huml, Veselý - Procházka, Dopita, Dlouhý

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Halmoši 40 10 1 9 90,00 0
Dušan Salfický 20 15 2 13 86,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 -2 0
Martin Heřman 0 0 0 0 2
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -2 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 2
Petr Obdržálek 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 0 0 -2 0
Jan Stránský 0 0 0 0 2
Petr Sýkora 0 0 0 -2 2
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -2 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Do derby modrobílých celků vstoupila lépe Plzeň, která byla aktivnějším týmem a Kometu držel nad vodou jen výtečný Hovi. Ten si poradil s atakem první i druhé útočné řady domácích, nejvíce se blýskl zákrokem lapačkou proti bezprostřední dorážce Vlasáka, betonem pak vychytal z mezikruží Kováře. Otřepané nedáš-dostaneš pak zafungovalo dokonale. Varování v podobě dorážky Pospíšila z brankoviště indiáni nevzali na vědomí. Jiří Dopita pak vyhrál buly a Pavel Zubíček bleskurychle trefil přesně - 0:1! Hostů byl rázem plný led. Pospíšil dnes podruhé zahodil dobrou příležitost, když sám na levém kruhu přestřelil. V početní výhodě vyzkoušel pozornost Salfického Stehlík, domácí gólman si poradil. Nestačil však na situaci dvou na jednoho, kdy do opuštěné klece mířil Balej, ale trestuhodně přestřelil. Osmělili se i Západočeši, Strakova dělovka z pravého kruhu našla připraveného Hoviho. Brno odpovědělo další zásahem. Z pravé strany pálil tvrdě opět Balej, touš se odrazil přímo k volnému Radimovi Hruškovi, jenž odkrytou branku bez problémů trefil - 0:2!

Svěřenci kouče Jelínka vstoupili do prostřední pasáže hry s extraligovým premiantem v brankovišti – Dominikem Halmošim. Ten zprvu přihlížel útočným aktivitám svého celku v početní výhodě, které ovšem kýženým výsledkem neskončily. Plzeňský debutant si první vážnější zákrok připsal po pěti minutách, kdy čelil ráně z první v podání Veselého. Kometa se poté dostala do úzkých, ale vše ustála bez problémů. Ani zkrácená výhoda dvou mužů v poli nepomohla domácím ke gólu. Naopak. Další velkou šanci si vypracovali hosté, když se Dopita z levé strany řítil sám na Halmošiho, ten jeho pokus ustál. Stejně jako šest dalších. A protože k nepřekonání byl i nadále Hovi, ve druhé třetině se diváci branek nedočkali.

Indiáni si do závěrečného dějství přenesli část přesilové hry, ale znovu vyšli střelecky naprázdno. Aktivní byl zejména Petr Sýkora. To Kometě se ve stejné situaci dařilo mnohem lépe. Josef Balej využil křižné příhry Kvapila, Brňané tak mohli potřetí vyskočit metr nad zem radostí - 0:3! Další souboj Sýkora – Hovi nastal v polovině dvacetiminutovky, kdy hosté propadli a od pravého mantinelu se řítila osamocená sedmnáctka, svižná střela zápěstím úspěch neslavila. Podobný způsob zakončení zvolil i Vlasák z levého kruhu, Hovi měl náruč připravenou. Stejně tak v dalším souboj se Sýkorou, jehož vysunul Straka. V závěru zápasu dostali Brňané výhodu početní výhody, závěrečného tlaku se tak fans v ČEZ Aréně nedočkali. Od postupu do extraligy tak Kometa poprvé bodovala s Plzní.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "Na začátku jsme měli šance, které jsme neproměnili. Vlasák nedal gól do prázdné branky. Kdybychom ty gólovky proměnili, tak se zápas mohl vyvíjet trošku jinak. Brno naopak vstřelilo dva góly a hrálo velmi dobře dozadu. Naše snaha nestačila. Střídáním brankáře jsme chtěli dát týmu do druhé třetiny nějaký impulz. Soupeř ukázal jaké zkušené mužstvo má a bojovností a výkonem gólmana si vítězství zasloužil."

Vladimír Jeřábek (Kometa Brno): "Podobně jako minule v Pardubicích jsme opět nechytili začátek, tam nás podržel Hovi. Od 10. minuty první třetiny jsme začali hrát, zvýšili jsme tempo a dařilo se nám předvádět hru, jakou jsme si předsevzali. Potom, když jsme dali góly, tak jsme hráli, co jsme potřebovali. Naší houževnatostí a bojovností při plzeňských přesilovkách jsme pomohli gólmanovi. Obránci blokovali střely a nedovolovali soupeři dorážet. Potřebujeme, aby Hovimu vydržela forma i v dalších zápasech."