PLZ - MBL 2:4 - Produktivita Mladé Boleslavi podrazila snažení Plzně

Plzeň - Na Plzeňském ledě se střetly dva týmy, které byly postiženy kauzou odečtu bodů. Zatímco Plzeň stále usiluje o play off, Mladá Boleslav se připravuje na play out. Hosté i díky štěstí vyhrávali o dvě branky. Indiáni dokázali dvoubrankový náskok vyrovnat. Pět minut před koncem však udeřili zelení dvakrát po sobě a o výsledku bylo rozhodnuto. Plzeň se tak desítce nepřiblížila.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

2:4
1:2, 1:0, 0:2

Branky a nahrávky: 17. Vlasák (Straka, Hanzlík), 39. Kovář (Hanzlík, Vlasák) - 9. Lehikoinen (Vrbata), 13. Nouza (Čížek), 55. Gajovský (Marušák, Divíšek), 56. Boháč. Rozhodčí: Mikula, Minář - Lederer, Vengřín. Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 5715. Střely na branku: 28:26. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4.

HC Škoda Plzeň

Hanuljak - Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Modrý, Slaney, Frolo - Duda, Straka, Vlasák - Stránský, Jan Kovář, Pitule - Plášek, Haman, Diviš - Vostřák, Obdržálek (21. M. Heřman), Dvořák.

BK Mladá Boleslav

Schwarz - Žabka, Mikuš, Rýgl, Hay, Marušák, Macháček, Čížek, Lehikoinen - Bahenský, Divíšek, Macho - Barney, Štefanka, Boháč - Vrbata, Nouza, Matějovský - Loskot, Tvrdík, Gajovský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Hanuljak 60 26 4 22 84,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 -2 0
Richard Diviš 0 0 0 -1 0
Jan Dresler 0 0 0 -1 0
Radek Duda 0 0 0 -2 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 2
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 0
Radek Haman 0 0 0 -1 0
Jiří Hanzlík 0 2 2 -2 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jan Kovář 1 0 1 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 -1 0
Petr Obdržálek 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Karel Plášek 0 0 0 -2 0
John Slaney 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 1 1 -2 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 -2 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Ještě před utkáním byl nejproduktivnější hráč Plzně i celé ligy – Tomáš Vlasák - oceněn dresem k jubilejnímu zápasu – 600 v naší extralize. Do samotného duelu vstoupili lépe domácí, činila se především letka Straky a Dvořáka, proti byl ovšem pozorný Schwarz, i když ani ten nestačil na pokus Dudy z mezikruží, zachránila ho ovšem levá tyč. Pak se ale hosté vydali do ojedinělého protiútoku a mohli zvednout ruce nad hlavu. Touš se po příhře Macha dostal až Esa Lehikoininenovi, jenž sám před Hanuljakem svižnou střelou k tyčce nezaváhal - 0:1! Štěstí přálo Boleslavi i nadále. Kotouč letící podél mantinelu se náhle odrazil před domácí klec, jenže plzeňští hráči, včetně gólmana, na něj čekali za ní – do prázdné pohodlně zasunul Tomáš Nouza – 0:2! Navíc po chvilce, toho času početní výhoda Středočechů, se sám na brankovišti zjevil explzeňský Divíšek, jehož hbitým betonem zastavil Hanuljak. Když se role prohodily, dlouho točili domácí obranné čtveřici hlavu, až se u levé tyče zjevil dnešní oslavenec Tomáš Vlasák, a dokázal mezi nohama hostujícího gólmana snížit - 1:2!

Do prostřední části se obraz hry nezměnil. Plzeň tlačila a vybojovala si i přesilovou hru poté, co Heřman zakončoval do prázdné, ale byl podražen. Právě ta paradoxně útočné manévry indiánů otupila, domácí si vypracovali pouze příležitost Vostřáka, který z mezikruží přes obránce pálil těsně mimo. Do stejného prostoru se následně prokličkoval Martin Straka, ještě hledal v tandemu Vlasáka, jeho pokus zastavil beton Schwarze. Na druhé straně se ochozům ČEZ Arény připomněl Matějovský, jenž těsně minul z levého kruhu. Hosté se stali modrobílým rovnocenným soupeřem a jejich atak, konkrétně šanci Vrbaty musel mrštnou lapačkou, jež diváci ocenili ve stoje, zasáhnout Hanuljak. Nedosáhl ovšem na pumelici od modré v podání Marušáka, ta prolétla těsně kolem levé tyče. Osmělili se i domácí. Vostřák nahrál na brankoviště Dvořákovi, skórem se jim pohnout nepodařilo. Vzápětí se vyfauloval hned dvakrát na Strakovi Vrbata, když nejprve plzeňského kapitána sesekal na buly, ten mu ujel, tak ho ještě podrazil za bránou. Plzeňští bleskurychle trestali, když se dorážkou Hanzlíkovy střely na brankovišti prosadil Jan Kovář – 2:2! Západočeši mohli dokonce do přestávky dokonat obrat, tečí na brankovišti sice Duda gólmana překonal, touš zamířil mimo.

Poslední pasáž hry započala dvěma nenápadným akcemi. Nejprve Michal Dvořák provětral rameno Schwarze z pravého kruhu, na druhé straně jen těsně mimo pálil z podobné pozice Juraj Štefanka. Následně Macho propálil mezi betony Hanuljaka, touš se došoural jen těsně mimo cíle určení, stadionem to jen tak zahučelo, jak diváci tlačili černý nesmysl mimo tři tyče. Odpovědět mohl na druhé straně osamocený Vlasák před gólmanem, nezpracoval prudkou příhru. Po chvilce nevýrazné pasáže probral všechny přítomné Heřman, který unikl po levém křídle, dělovkou málem zlomil vzdálenější tyč. Nedáš – dostaneš. Po buly našel před brankou osamoceného Nikola Gajovského Marušák a Hanuljak tentokráte neměl nárok - 2:3! Další a poslední hřebíček do rakve Plzně zatloukl za jednadevadesát vteřin Daniel Boháč, tísněn sám před domácí klecí trefil parádně - 2:4! Hosté tak stáhli Kladno na pět bodů, naopak Plzeň ztrácí na Litvínov stále devět.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): Odehráli jsme nepovedené utkání. Jak jsme ho špatně začali, tak jsme ho také skončili. Celkově jsme se zápasem vyloženě protrápili. V některých momentech měla Boleslav i štěstí. Vyhráli zkrátka zaslouženě, protože byli lepší v osobních soubojích i bruslení. Mohli jsme se výhrou k desátému místu dotáhnout na šest bodů, ale bohužel jsme opět selhali. Klíčoví hráči jsou už z té situace více unaveni psychicky než fyzicky.

Miloš Holaň (Mladá Boleslav): Odehráli jsme velice dobré utkání, za což jsem už hráče pochválil. Zápas jsme zahájili aktivně, čímž jsme domácí tým viditelně zaskočili. Do vedení 2:0 jsme sice šli i s notnou dávkou štěstí, ale to se od nás na druhou stranu zase v minulých zápasech několikrát odvrátilo. Za nerozhodného stavu po dvou třetinách jsme nastoupili do té třetí s vidinou zisku alespoň jednoho bodu. Naším jediným cílem v sezoně totiž zůstává se bodově dotáhnout na Kladno a tomu jsme se zase přiblížili. Jedinou kaňkou našeho dnešního výkonu tak jsou zranění dalších dvou hráčů - Barneyho a Macha.