PLZ - SLO 4:5sn - První prohra přišla v boji o první místo

Plzeň - Utkání plné napětí, osobních soubojů a hlavně branek, měla možnost vidět plzeňská ČEZ Aréna. K boji o první místo v divizi přijel Slovan Bratislava. Ačkoliv v první minutě měli indiáni možnost trestného střílení, celý zápas doháněli dvoubrankové manko z první třetiny. Na divokém západě jsme nakonec viděli přestřelku, kterou rozhodl až duel z očí do očí. Zde byl úspěšnější Konrád, jelikož pustil pouze dvě branky. Jeho soupeř Svoboda lovil puk za své sítě třikrát. Indiáni i tak zabodovali, což se jim v této soutěži daří se 100% úspěšností.

HC Škoda Plzeň - HC Slovan Bratislava

4:5sn
0:2, 3:1,1:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 25. Duda (Sýkora, Straka), 36. Heřman (Sýkora, Jeřábek), 40. Kratěna (Straka), 53. Duda (Kovář) - 6. Preisinger (Hudec, Jass), 20. Hudáček (Lipiansky), 32. Hudec (Preisinger, Frühauf), 48. Macho (Bulik, Frühauf), rozhodující nájezd Preisinger. Rozhodčí: Šindler, Fraňo - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. Střely na branku: 47:39. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4, 4:4 - 4:5.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (Mazanec) - Hanzlík, Jeřábek, Kaberle, St. Pierre, Frolo, Dresler, Růžička - Duda, Straka, Sýkora - Vlasák, Hlinka, Kratěna - Johnson, Heřman J., Dvořák - Pitule, Kovář, Mrňa - Stránský.

HC Slovan Bratislava

Konrád (Pék) - Bohunický, Dobroň, Ďatelinka, Janík, Frühauf, Jass, Štajnoch, Švarný - Hudec, Kukunberg, Preisinger - Bakoš, Macho, Bulík - Šišovský, Hudacek, Lipianský - Cíger, Kozák.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 0 35 4 31 88,57 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Radek Duda 2 0 2 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 4
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Jan Heřman 1 0 1 0 0
Jaroslav Hlinka 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
František Kaberle 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 1 0 1 0 0
Pavel Mrňa 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 2 2 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 2 2 0 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0

komentář

V souboji o aktuální první pozici ve skupině Východ turnaje European Trophy mohla jako první otevřít skóre utkání domácí Plzeň. Unikající Jaroslav Hlinka byl odstaven od puku nedovoleným způsobem, za což rozhodčí nařídili trestné střílení. To však Hlinka nezužitkoval v plzeňský prospěch. Jeho střela minula branku Slovanu, kterou hájil Branislav Konrád. Na konci šesté minuty se do přečíslení dostal Slovan a svoji šanci přetavil v první gól zápasu. Michal Hudec nahrál před Svobodu, kam si najížděl Preisinger, jenž blafákem do bekhednu našel skulinku mezi Svobodovými betony. Plzeň mohla odpovědět později, když se do slibné šance po rozhozenosti bratislavské defenzívy dostal Johnson, jenže v rozhodujícím okamžiku netrefil branku. Plzeň si svoji kombinační hrou vytvořila několik dalších šancí. K další slibné se dostal mladík Pitule, ale rovněž netrefil branku. Duda se poté prokličkovlal útočným pásmem až před brankáře, ale k zakončení se už nedostal. Po sérii neproměněných plzeňských šancí znovu odeřil Slovan. Při akci dva na jednoho byl František Kaberle krátký na souhru mezi Michalem Hudáčkem a Lipianským. Prvně jmenovaný přidal druhou branku Slovanu pouhých šestnáct vteřin před odchodem do šaten.

Snížit se domácí Plzni podařilo při přesilové hře ve 25. minutě utkání. Straka od modré vypálil, střelu tečoval Petr Sýkora, ale puk se odrazil od brankáře Konráda na hranici brankoviště. Tam už ale čekal všudypřítomný Duda, jenž puk doklepl za brankovou čáru. Horké chvilky pro Plzeňské přišly krátce před odehráním poloviny zápasu při témeř minutu trvajícím dvojnásobném oslabení. Tomu se ale Plzeň dokázala ubránit, takže skóre utkání se neměnilo. Naopak, když Plzeň již hrála ve čtyřech hráčích, dostal se do vlelké příležitosti Frolo. V rozhodujícím okamžiku mu však z hole sjel puk. Poté, co se Plzeň ubránila prodlouženému oslabení, putoval na strestnou lavici opět domácí hráč, tentorkát Jan Heřman. Slovan přesilovou hru již dokázal zužitkovat. Michal Hudec našel škvíru nad Svobodovou vyrážečkou a puk umístnil do rohu plzeňské branky. Své vyloučení Jan Heřman napravil ve 37. minutě. Po přejetí útočné modré lajny se nerozpakoval se střelou a puk okamžitě napálil směrem na branku. Projektil si našel cestu a skončil až v síti bratislavské branky. O pár okamžiků později se Plzeň opět radovala ze vstřeleného gólu. Tu však rozhodčí nakonec neuznali pro posunutí branky bratislavského Konráda. I přesto se Plzeň ještě do konce druhé třetiny z vyrovnání zaradovala. Při přesilovce Straka necelou půlminutu před druhou sirénou nabil na modrou Kaberlemu, který propálil vše, co mu stálo v cestě.

Do třetího dějství vstoupili lépe hosté. Delší čas se hrálo za nerozhodného stavu, ale výpad bratislavského útoku skončil gólem na 4:3 ve prospěch hostů. Střelec Michal Macho strhl opět vedení na slovenskou stranu střelou po ledě k tyčce Svobodovy branky. Plzeň inkasovaný gól ale nepoložil. V padesáté minutě po vyloučení Janika Plzeň využila výhodu jednoho muže v poli. V momentě, kdy domácí kombinovali v útočném pásmu a hostující hráč se vracel do hry z trestné lavice, předložil Kovář zpoza branky puk Dudovi, jenž se nemýlil a skóre utkání opět vyrovnal. Jelikož ani jedno z obou mužstev další branku ve třetí třetině nepřidalo, přišlo na řadu prodloužení.

Do něj vstoupili lépe domácí hráči. Hodně byl vidět zejména agilní Sýkora. Ovšem po dvou a půl minutách byl právě on vyloučen, když se dostala jeho hokejka pod brusle soupeře. Bratislava si ještě v průběhu Sýkorova vyloučení vybrala oddechový čas a po něm přišly největší šance Slováků. Nejprve z dálky orazítkoval tyčku Svobodovy branky Švarný a krátce před návratem Sýkory na led tečoval Kukumberg, avšak o něco váše než by chtěl. Puk jen poskakoval ze shora branky po horní tyčce. Pětiminutové prodloužení gól nepřineslo, na řadu tedy musely přijít samostatné nájezdy.

K prvnímu nájezdu se rozjel bratislavský Stajnoch. Naznačil kličku do bekhendu a zakončil úspěšně z forhendu na druhou stranu branky. Za Plzeň se první k nájezdu rozjel Duda a ani on se nemýlil. Ještě před přejetím modré lajny sice ztratil puk, nakonec ho ale zkrotil. Dlouhou kličkou z již ostrého úhlu dostal puk do klece. Bratislavský Kukumberg se na Svobodu pokoušel vyzrát blafákem. Plzeňský brankář jeho úmysl přečetl a hokejkou mu vyrazil puk. Vedení v nájezdech na plzeňskou stranu strhl Ondřej Kratěna. V mezikruží zamíchal s pukem na holi, aby zakončil střelou mezi brankářovy betony. To samé ovšem předvedl i Macho, který musel proměnit, aby zachoval naděje na vítezství Bratilslavy. Jako třetí v plzeňském pořadí se řítil na Konráda Petr Sýkora. Jeho střela se však zastavila o brankářovu lapačku. Jelikož ani série tří nájezdů na obou stranách rozhodnutí nepřinesla, nájezdy pokračovaly. Pořadí se prohodilo a první jel plzeňský Hlinka. Jeho pokus ale skončil pouze na tyči. Stahovačkou na Svobodu nevyzrál ani Lipianský. Vlasák se pokusil o blafák, ovšem neúspěšně. Rozhodnutí přinesl pokus Miroslava Presingera, jenž zamíchal pukem a střelou k tyčce zakončil svůj pokus, čímž rozhodl o vítězství svéhu mužstva.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Byl to kvalitní zápas. Slovan se prezentoval velice dobrým výkonem, jak takticky, tak nám dal lekci z produktivity. Neproměněné trestné střílení předznamenalo průběh utkání. Měli jsme šance k tomu, abychom utkání vyhráli, ale hokej se hraje na góly. Po šedesáti minutách byla remíza spravedlivá a penalty už jsou pak hodně o štěstí.

Miro Mosner (HC Slovan Bratislava): Dnes jsme viděli velice kvalitní utkání, na ledě se pořád něco dělo. Musím Plzeň pochválit, sehrála výborné utkání a pro nás to byla dobrá škola. Plzeň měla v úvodu převahu, ale my jsme stříleli z protiútoků góly. Pak jsme měli dvě tyčky v prodloužení, z nichž mohl padnout rozhodující gól. Ale chybělo nám štěstí. Nájezdy jsou pak vabank.