PLZ - TAP 4:0 - Plzeň se vrací na vítěznou vlnu

Plzeň - Plzeňští indiáni dokázali napravit včerejší malé zaváhání se slovenskou Bratislavou a v druhém domácím utkání ve dvou dnech dokázali zvítězit 4:0. Tappara působila po celý zápas daleko unavenějším dojmem, a jak přiznal po zápase hlavní kouč Finů, dostali od plzeňských hráčů tu pravou lekci.

HC Škoda Plzeň - Tappara Tampere

4:0
1:0, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 13. Frolo (Hlinka, Mrňa), 40. Vlasák (Duda), 55. Hlinka (Kratěna), 59. Kovář (Straka). Rozhodčí: Šindler, Svoboda - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:2. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 2764. Střely na branku: 31:25. Průběh utkání: 4:0.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Hanzlík, Boháč, Kaberle, St. Pierre, Frolo, Jeřábek, Růžička - Heřman M., Vlasák, Straka, Duda, Mrňa, Hlinka, Kratěna, Johnson, Heřman J., Dvořák, Lev, Kovář, Stránský.

Tappara Tampere

Metsola - Kaijomaa, Mäntylä, Ekbom, Leimu, Elorinne, Halme - Venäläinen, Makkonen, Erkinjuntti - Männikkö, Tenute, Strömberg - Cepis, Järvinen, Peltola - Lähde, Kangasniemi, Pekkala - Virpiö.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 25 0 25 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 1 1 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 1 1 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jan Heřman 0 0 0 0 0
Jaroslav Hlinka 1 1 2 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
František Kaberle 0 0 0 0 2
Jan Kovář 1 0 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Pavel Mrňa 0 1 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 0 0

komentář

Nedělní zápas neoslňoval nijak bleskovým tempem. Soupeř v bílooranžových barvách sice občas podnikl náznak útoku, ale vše ještě v zárodku hatili obránci Plzně. To indiánští útočníci byli o poznání úspěšnější. Vypracovali si několik šancí, hra se odehrávala převážně před Metsolovou brankou. Ve 13. minutě Plzeň zasadila Tappaře první úder. Tomáš Frolo si sjel od modré čáry blíže k brance, kde přebral přihrávku od Jaroslava Hlinky a domácí vedli 1:0. První nebezpečná šance hostí se narodila až v 18.minutě, když pálil Kangasniemi. Nejvíce šancí bylo k vidění až v úplném závěru první dvacetiminutovky. Jak hosté tak domácí několikrát nebezpečně prověřili navzájem své gólmany.

Druhou třetinu začala Plzeň tlakem, který ale zmírnilo vyloučení Johnsona. Poté se i hosté osmělili a zaměstnali Mazance, který se dnes postavil do branky. Ve 22. minutě se plzeňský gólman změnil v chobotnici a úplně psychicky zdeptal třetí lajnu Tappary. Modrobílým se naopak nabídnutá početní výhoda ani trochu nepovedla a od té doby jakoby ztratili schopnost přejít útočnou modrou. A když už se to podařilo, Johnson ve vyložené šanci namířil přímo do betonů Metsoly. Kratěnovu tutovku zachránil za brankářského kolegu Ellorine, když v pokleku odrazil puk tak, že orazítkoval pouze tyč a nezapadl do branky. Ale nakonec se diváci gólu přece jen dočkali. Radek Duda dojel soupeřem ztracený puk a když už se zdálo, že je situace pro Plzeň ztracená, našel v útočném pásmu schovávajího se Tomáše Vlasáka a ten se vteřinu před koncem prostřední dvacetiminutovky, navíc v oslabení, nemýlil - 2:0.

Hned u úvodu třetí třetiny pohrdl Jarvinen snížením, když překonal Mazance, ale netrefil se do brány, kam si ještě pro jistotu lehl Frolo. Puk proklouzal pod tělem plzeňského beka mimo tři tyče. Heřman tváří v tvář Metsolovi trefil jen boční brankovou konstrukci. Ovšem tím bylo na dlouhou dobu vzrušujících okamžiků vybráno. Týmy jakoby se předháněly v tom, kdo si přihraje nepřesněji. V 53. minutě hned po vhazování pálil od modré čáry Hanzlík. Brankář Tappary sklap však betony včas. O chvíli později si Mazanec udělal výlet za branku, ale puk byl před ní na hokejce Pekkaly. Ovšem finský forvard právě v okamžiku střely zlomil hůl, tudíž mladého gólmana za jeho malou nerozvážnost nepotrestal. V 55. minutě využil zmatku v obraně Tappary Jaroslav Hlinka a překonal Metsolu potřetí. V 59. minutě při hře čtyři na čtyři se Tappara rozhodla svého gólmana odvolat. A Jan Kovář toto rozhodnutí potrestal - 4:0. To byl také konečný výsledek, kterým Plzeň porazila finského soupeře a připsala si další body do tabulky European Trophy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ohlasy trenérů

Sami Hirvonen (Tappara Tampere): Pro nás to nebyl dobrý zápas. Působili jsme trochu unaveně, možná snad i naši hráči byli. Domácí tým nám nedal žádnou možnost, jak se dostat do zápasu. Bylo to pro nás dobrá lekce. Domácí tým hrál opravdu dobře, vyhrál naprosto zaslouženě, my jsme hráli jen druhé housle. Nemůžeme se vymlouvat na únavu, i když jsme toho hodně nacestovali. Teď už se vracíme domů do Finska.

Michal Straka (HC Plzeň 1929): V první třetině jsme měli hru pod kontrolou, ale dali jsme jen jeden gól. Ve druhé třetině se Tappara probrala, začala víc bruslit, hlavně prvních deset minut měli spoustu šancí. Paradoxně jsme ale zápas v této třetině rozhodli, když Radek Duda vybojoval gól pro Tomáše Vlasáka, který skóroval zároveň se sirénou. Ale vyhráli jsme zaslouženě, většinou jsme utkání dominovali my.