PLZ - PCE 4:3 - Těsné cenné vítězství nad Pardubicemi znamená postup do finále z prvního místa!

Plzeň - Tak to bylo drama, vážení. V posledním utkání základní části ET Plzeň tahala po většinu zápasu za delší konec, drahnou část strávila ve vedení, nejdříve 2:0, pak 3:2 a nakonec 4:3, které už udržela až do konce. Pardubice byly, jak je známe, houževnatým nezdolným soupeřem a indiáni se s dalším ostrou přípravou vypořádali vítězstvím, které krásně ladí k dosavadním výsledkům.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

4:3
2:1, 0:1, 2:1

Branky a nahrávky: 9. Petruška, 9. Pitule (Dvořák), 46. Vlasák (Straka, Petruška), 54. Duda (Sýkora, Vlasák) - 12. Somík (Bartek), 38. Benák (Bartek, Elkins), 50. Starý (Koukal, Kočí). Rozhodčí: Šindler, Svoboda - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 2071. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (Přikryl) - Hanzlík, Jeřábek, Kaberle, Růžička, Frolo, Boháč, Mrázek - Vlasák, Straka, Duda - Mrňa, Hlinka, Kratěna - Petruška, Kovář, Sýkora - Johnson, Pitule, Dvořák - Jan Heřman.

HC Dynamo Pardubice

Růžička (Koutský) - Kolář, Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Nahodil, Nakládal - Starý, Koukal, Kolář - Somík, Elkins, Bartek - Rákos, Zohorna, Sim - Buchtele, Radil, Kousal.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 40 3 37 92,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Radek Duda 1 0 1 0 0
Michal Dvořák 0 1 1 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Jaroslav Hlinka 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
František Kaberle 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 0
Pavel Mrňa 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 1 1 2 0 0
Tomáš Pitule 1 0 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 2
Martin Straka 0 1 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 1 0 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 0 0

komentář

První velkou šanci měl na svědomí Kratěna, který v mezikruží na chvilku nikým nehlídán vystřelil pěkně z otočky. Jenže to byli Plzeňští, kdo vzápětí čelil přesile soupeře. Pardubice sice většinu času strávily v pásmu, ale spíše se Východočeši naháněli po rozích nebo za brankou, odkud nebezpečí pro Plzeň neznamenali. V deváté minutě se poprvé měnilo skóre. To Plzeňští svého soupeře vyškolili z důrazu. Patrik Petruška se natlačil před svého bránícího hráče, jeho první střelu ještě Růžička zlikvidoval, ale nezasáhl dostatečně jistě a mladý indián ještě snad vsedě skóroval. O půl minuty nato bylo na západě ještě veseleji. Domácí totiž po buly hned vlétli do pásma, Dvořák přihrál Tomáši Pitulemu a Růžička lovil puk ve své síti podruhé. Ale Pardubice zbraně nesložily a za necelé tři minuty korigovaly vývoj utkání střelou Radovana Somíka. Mladý Mrňa pak ve dvanácté minutě sebral puk u levého mantinelu, našlápl na branku, prohodil si puk mezi nohama, ale ke své smůle byl moc rychlý a tah na branku nastartoval až vlastně na brankové čáře. Pardubice zahrozily znovu v 17. minutě, když Zohorna zachytil plzeňskou rozehrávku, puk se odrazil na modrou k Rákosovi, který jej poslal ještě před branku Simovi. Tam hosté tak dlouho osekávali Svobodu ve snaze vydolovat puk v jeho držení. O minutu později dokonce Koukal trefil z mezikruží břevno.

Druhou část otevřelo vyloučení domácího Johnsona, Plzeňští však bránili svědomitě a soupeře k ničemu nepustili. Naopak, sami pak opět zahrozili. Petruška ujížděl ve 27. minutě v tandemu s Kovářem na jediného pardubického hráče, prvně jmenovaný puk napálil jen do Růžičky. I další šance byla dílem Patrika Petrušky, který po nahrávce Petra Sýkory trefil břevno. Ve 37. minutě se tváří v tvář Růžičkovi objevil Kratěna, ale minul! Nakonec se paradoxně radovaly Pardubice, které dvě a půl minuty před sirénou vyrovnaly šťastnou brankou explzeňského Václava Benáka. Domácí ještě dohrávali třetinu v přesile o jednoho muže, ale v početní výhodě nic kloudného nevymysleli.

Po necelých šesti minutách hry se ale Plzeň znovu vyhoupla do vedení, když křižná přihrávka Martina Straky z rohu našla přesně hokejku Tomáše Vlasáka číhajícího v mezikruží a ten s trochou štěstí procedil puk za Růžičku. Na sklonku 49. minuty Straka svou šanci neproměnil, a tak se o několik chvil nato radovali hosté. Zmatky v domácí třetině nahrály kotouč na hůl Jana Starého, který opět vyrovnal. Jenže nakonec to byli indiáni, kdo se radoval z výhry. To totiž v 54. minutě Radek Duda po půlminutce využil přesilkovku! Hosté bušili do přivřených vrat plzeňské obrany i s podporou šestého hráče, když Růžička zůstal na střídačce, vší silou, ale domácí i se štěstím těsnou výhru uhájili.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Plzeň 1929): První třetina byla z naší strany špatné, nezvládli jsme si rozebírat hráče a propadali jsme ve středním pásmu. Měli jsme štěstí, že soupeř neproměnil své šance, v těchto chvílích nás podržel gólman Svoboda. Po přestávce jsem srovnali hru a začali si vytvářet šance. Nakonec se štěstí přiklonilo na naši stranu.

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): Vstup do utkání nám nevyšel, asi jsme se zapomněli v autobuse. Ve druhé třetině jsme se zvedli a zlepšili se. Bylo ale poznat na obou týmech, že mají postup zajištěný, takže ke konci duel sklouzl k tempu letních přáteláků. Je ale škoda, že jsme zápas nedovedli alespoň k remíze, protože jsme power play sehráli pěkně a vytvořili si šance. Plzni gratuluji k vítězství.