PLZ - SPA 4:5 sn

PLZ - SPA 4:5 sn - Plzeň ani napodruhé na Spartu nevyzrála a bere jen bod

Plzeň - Podruhé v krátké době na sebe narazili indiáni se Spartou. První utkání na pražském ledě vyznělo jasně pro tým v rudých dresech, který zvítězil 4:1. I v druhém utkání už vedla Sparta 3:1, ale domácím se dvakrát podařilo srovnat a dotáhnout zápas až do nájezdů, tam ale byli lepší hosté, kteří díky Jánskému vyhráli i druhý duel.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

4:5sn
1:1, 2:3, 1:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 5. Johnson (Pitule, Dvořák), 30. Duda (Kinrade, Lev), 36. Horna (Hanzlík, Kratěna), 59. Straka (Marušák) - 10. Ton (Philipp, Rachůnek T.), 22. Rachůnek T. (Foster, Y. Treille), 25. Ton (Bližňák, Pacovský), 38. Milam (Hanzlík, Tenkrát), roz. nájezd Jánský. Rozhodčí: Hribik, Souček - Bádal, Charvát. Vyloučení: 7:12, navíc Hanzlík (SPA) 10 min os. trest. Využití: 2:1. Diváci: 6080. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (25. Mazanec) - Marušák, Hanzlík, Jeřábek, St. Pierre, Kinrade, Dresler, Schnabel - Horna, Martin Straka, Kratěna - Duda, Kovář, Lev - Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, Heřman, Mrňa - Petruška.

HC Sparta Praha

Pöpperle - Hanzlík, Sersen, Milam, Kočí, Kučný, Philipp, Husák - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Treille, Foster, T. Rachůnek - Jánský, Lapšanský, Žálčík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 40 7 2 5 71,43 0
Adam Svoboda 25 19 3 16 84,21 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 -2 4
Radek Duda 1 0 1 -2 0
Michal Dvořák 0 1 1 0 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 0 2
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Tomáš Horna 1 0 1 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 2
Nicholas Johnson 1 0 1 0 0
Geoff Kinrade 0 1 1 -1 0
Jan Kovář 0 0 0 -2 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 1 0
Jakub Lev 0 1 1 -1 0
Jiří Marušák 0 1 1 1 0
Pavel Mrňa 0 0 0 1 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 1 1 0 0
Robert Schnabel 0 0 0 1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 0
Martin Straka 1 0 1 1 0
Jan Stránský 0 0 0 0 4

komentář

Aktivněji začali hosté, ale v největší šanci selhal Broš, který střelou přes obránce a ani následnou dorážkou neuspěl. Poté se domácímu publiku „uvedl“ Kočí. Naprosto zbytečně sestřelil Dudu, který o něm absolutně nevěděl bez úmyslu hrát puku. Plzeňská 69 se po ráně do hlavy po chvilce naštěstí zvedla. Celá sparťanská střídačka si s Kočím poplácala po ramenech. Inu, to je tak, když se před zápasem podepisuje Charta fair-play. Modrobílí se pomstili hokejovým způsobem. Nicholas Johnson se zjevil osamocen před Pöpperlem a z otočky se nemýlil - 1:0! Hosté předvedli v polovině třetiny pohlednou akci na sklonku početní výhody, když se z levé strany dostal touš až na druhou tyčku, kde dokázal Svobodu přehodit Petr Ton - 1:1! I Sparta se dostala do oslabení, ale hostující gólman prokázal své kvality, když pokryl hned dvojitou dorážku na brankovišti. V závěru úvodní dvacetiminutovky se prohnal kolem obránců Ton, sice na Svobodu dlouhým blafákem nevyzrál, vybojoval ovšem více než minutovou dvojnásobnou početní výhodu. Svěřenci kouče Jandače skórem nepohnuli, vážnější šance přišla jen z hole Tona a Sersena, kteří pálili pár kroků za modrou.

Úvod prostřední části vyšel znovu lépe Pražanům, tentokráte i gólově. Tomáš Rachůnek dostal mnoho prostoru na pravém kruhu a krásnou střelou do horního růžku nedal Svobodovi šanci - 1:2! Domácí se snažili o rychlou odpověď ale ani Kratěna po přihrávce zpoza brány na brankoviště, ani Kovář střelou přes obránce na Pöpperleho nevyzráli. Naopak Sparta předvedla rychlý kontr, v situaci 3 na 2 zvýšil nechytatelnou střelou otřenou o břevno Petr Ton – 1:3! Adam Svoboda poté přepustil své místo v brankovišti Marku Mazancovi. Západočeši zabrali, za střelou Horny z mezikruží i Hanzlíka od modré se hostující gólman pouze ohlédl. Vychutnal si ale bleskurychlou lapačkou Kinradeho od modré. Po chvilce Kočí naprosto bez důvodně sestřelil u mantinelu útokem na hlavu Johnsona. V následné přesilovce snížil vymetením pravého růžku Radek Duda – 3:2!/ A na závěr třetiny znovu. Opět vyloučen Kočí, opět za nepochopitelné napadení a opět branka. Hanzlík našel zpoza brány mezi kruhy Tomáše Hornu, jenž nedal Pöpperlemu šanci - 3:3! Ten se již před obdrženým gólem vyznamenal lapačkou proti Marušákovi i Strakovi. Ve stejné herní situaci uspěli i hosté, když se po několika šťastných odrazech prosadil ranou od modré Troy Milam – 3:4! Do druhé sirény poslal na dvě minuty svůj tým do dvojnásobného oslabení Hanzlík, který po odpískaném faulu ještě úmyslně nastřelil puk do bývalého spoluhráče Kratěny a vyfasoval navíc osobní desetiminutový trest. A protože Marušákův pokus zastavil pravý beton a Kratěna z mezikruží těsně přestřelil, mohlo drama pokračovat v poslední dvacetiminutovce.<.p>

Svěřencům kouče Jelínka se ale početní výhoda vůbec nevyvedla, jedinou šancí byla dělovka Dudy z mezikruží. Indiánům se dostalo ještě tří přesilovek, modrobílí se však spíše trápili. Paradoxně nejvíce začali tlačit až v závěru při hře v pěti. Nejprve Hanzlíkovu pobídku od modré o centimetry mimo tečoval Straka, po chvilce Duda sám před gólmanem neuspěl kličkou do forhendu, Pöpperle skvěle nastavil beton. Jenže 107 vteřin před koncem ho lehkou tečí Martin Straka překvapil po nahození Marušáka bekhendem od modré od mantinelu - 4:4! Prodloužení mohl zatrhnout Pacovský, který se řítil na Mazance osamocen z levé strany, ale protože mladý gólman bravurně zasáhl, vynikající zápas po šedesáti minutách vítěze neměl.

A protože se namísto útočných manévrů spíše čekalo na nájezdy, diváci se této disciplíny také dočkali. Gólmani nepovolili v prvních třech sériích ani jeden gól, postupně si vylámali zuby Ton, Duda, Broš, Straka, Tenkrát i Hanzlík. Ve čtvrté sérii selhal Johnson a druhý bodík tak zamířil směr Praha, když Peter Jánský trefil přesně k tyči mezi Mazancův beton a vyrážečku - 4:5!

Ohlasy trenérů

Michal Straka (Plzeň): Dnešní utkání mělo nádech play-off. My jsme chtěli potvrdit výhru z Ostravy. V první třetině byla Sparta lepší. Zvedli jsme se paradoxně ve druhé třetině za nepříznivého stavu 1:3. Bohužel jsme neproměňovali přesilovky. Do třetí třetiny jsme šli s jednogólovým mankem a jasným cílem vše tlačit do branky. Zase jsme nevyužili spoustu přesilovek a na konci jsme měli při vyrovnávacím gólu štěstí. Bodu si vážíme, protože Sparta tu dnes ukázala svou sílu a ke dvěma bodům jí musíme poblahopřát. Zasloužila si je. V nájezdech jsme neměli šťastnou ruku.

Patrik Martinec (Sparta): Bylo to divácky velmi atraktivní utkání, kterému nechybělo téměř nic. Jsme spokojeni se dvěma body, které si odvážíme. K zisku tří bodů nám scházelo jen více času, který bychom odehráli v pěti. Mít jedenáct vyloučených v Plzni je příliš. V nájezdech bych vyzdvihl brankáře na obou stranách.