PLZ - VIT 4:3 sn.

PLZ - VIT 4:3 sn. - Plzeň vstupuje do sezóny vítězně!

Plzeňští indiáni nevstoupili do utkání podle svých představ, brzy prohrávali o dvě branky, ale nakonec urvali vítězství na samostatné nájezdy, když rozhodl o bonusovém druhém bodě Ondřej Kratěna.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

4:3sn
1:2, 2:0, 0:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 19. Mrňa (St. Pierre), 22. Kovář (Hlinka, Kratěna), 29. Kaberle (Kovář), rozhodující nájezd Kratěna - 1. Ovčačík, 2. Húževka (Hlinka), 51. Burger (Kudělka). Rozhodčí: Minář, Turčan - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 6461. Střely na branku: -:-. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Kinrade, Kaberle, Frolo, Růžička - Heřman, Mrňa, Vostřák, Kratěna, Vlasák, Straka, Kovář, Pitule, Duda, Hlinka, Petruška, Johnson, Stránský.

HC Vítkovice Ridera

Málek - Malík, Voráček, Trnka, Rehák, Sloboda, Punčochář, Ovčačík, Kudělka - Káňa Jan, Svačina, Hlinka, Šedivý, Húževka, Štefanka, Strapáč, Pohl, Klimek, Káňa Tomáš, Sýkora, Burger.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 65 33 3 30 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 4
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 4
Jaroslav Hlinka 0 1 1 2 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
František Kaberle 1 0 1 -1 0
Geoff Kinrade 0 0 0 1 0
Jan Kovář 1 1 2 0 2
Ondřej Kratěna 1 1 2 3 0
Pavel Mrňa 1 0 1 1 2
Patrik Petruška 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 -1 0
Dan Růžička 0 0 0 -2 0
Nicolas St. Pierre 0 1 1 2 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 0 0 0 -1 0

komentář

Hned po 25 vteřinách odešel na trestnou lavici Hanzlík a hosté z Vítkovic potřebovali na využití přesilové hry pouhých devět vteřin. Ctirad Ovčačík poslal prudkou ranou od modré čáry Vítkovice do vedení. A než se stačili indiáni vzpamatovat, přišla druhá rána. Peter Húževka přejel čáru, vystřelil a Adam Svoboda lovil puk ze své sítě podruhé - 0:2. A to ze zápasu uběhla teprve minuta a dvanáct vteřin. Domácí se rychle snažili snížit, ale jejich útočné snahy brzdily přílišné nepřesnosti v rozehrávce. V 9. minutě utkání jeli hosté dva na jediného obránce, ale Klimkovi finální přihrávka přeskočila hůl a nemohl zakončit.

Ve 12. Minutě dostala také Plzeň možnost zahrát si v početní výhodě. Obrovskou šanci si vypracoval Kovář, puk za Málka ale nedostal. Přesilová hra zůstala nevyužita. V 19. Minutě začila plzeňská ČEZ Aréna dejavu. Brankáři se na dnešní utkání asi nevyspali příliš dobře, neboť také Roman Málek pustil velmi laciný gól – nahození Pavla Mrni téměř ze středového bodu pro vhazování - 1:2.

Druhou třetinu začínala Plzeň v početní převaze. A když do jejího skončení zbývalo sedm vteřin, trefil se za Málkova záda Jan Kovář – 2:2. Plzeň se hned pokoušela vývoj zápasu zvrátit na svou stranu. Vostrák dokonce nastřelil břevno vítkovické branky. A to se skutečně povedlo po velkém závaru ve 29. minutě. Indiáni ještě těžili z přesilovkového tlaku, který si vytvořili, když na trestné lavici pykal Trnka. Ovšem až při vyrovnaném počtu hráčů na ledě František Kaberle přebral v mezikruží přihrávku zpoza branky a naprosto přesně ji umístil do sítě soupeře - 3:2.

Krátce po polovině utkání ale mohlo být opět vyrovnáno. Tentokrát v přesilovce Vítkovic nastřelil Malík tyčku Svobodovy branky. O vzrušení se ve 38. minutě postaral nejprve Klimek, který nebezpečně ohrozil Svobodu. Gólman se ale tentokrát blýskl jistým zákrokem a udržel vedení pro domácí tým. Poté se ale do Klimka pustil Tomáš Frolo a oba předvedli divákům tvrdost hokeje. Ve 40. minutě bylo nařízeno trestné střílení po faulu na Martina Straku, ten jej ale neproměnil. Přesto Plzeň odcházela do kabin spokojenější než po první dvacetiminutovce.

V úvodu třetí třetiny viděli diváci především nepřesné přihrávky obou týmů, rychleji se však sehráli Vítkovičtí a vytvořili si několik nebezpečných šancí na vyrovnání. Svoboda i za pomoci štěstí všechny puky však udržel před brankovou čarou. Vítkovická útočná snaha nakonec přinesla své ovoce. V 51. minutě se dostal k puku Jiří Burger, vypálil do horní části plzeňské branky, puk se odrazil od tyče a propadl za Svobodova záda - 3:3. A Burger mohl v přesilové hře poslat Vítkovice i do vedení, ale Svoboda zasáhl.

Velká šance pro indiány jak se vrátit zpět do vedení přišla v 55. minutě, kdy mohli hrát až minutu a sedm vteřin přesilovou hru pěti proti třem. Ale dvojnásobná početní převaha nepřinesla žádnou gólovou šanci. Domácí se ani příliš nepolepšili v přesilové hře klasické, vše zkoušel zachránit tři vteřiny před koncem početní převahy Pavel Vostřák, ale Málek byl na místě. Stav zůstal i nadále vyrovnaný. A zůstalo tak až do konce třetí třetiny, diváci tak hned v prvním zápase sezóny viděli prodloužení.

V prodloužení měl slibnou příležitost St. Pierre, Málek jeho střelu ovšem dokázal zlikvidovat. Domácí byli celkově v nastaveném čase aktivnější, chtěli rozhodnout a ne riskovat vabank samostatných nájezdů. Ale na vítkovického gólmana si nepřišel ani druhý zámořský bek Kinrade, tudíž na nájezdy přece jen došlo.

A protože Adam Svoboda napravil své zaváhání z úvodu utkání a pochytal všechny tři nájezdy Vítkovic, stačil Plzni k úspěchu nájezd Ondřeje Kratěny, který proměnil hned v první sérii. Plzeň vítězí tedy 4:3 po samostatných nájezdech a připisuje si tak dva body do extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Mojmír Trličík (HC Vítkovice Steel): Máme velkou radost, že si hned z prvního zápasu ročníku vezeme bod ze hřiště soupeře. V první polovině utkání navíc byla Plzeň jasně lepší, dokázala otočit výsledek, od třetí třetiny hra byla minimálně vyrovnaná, tomu odpovídá i výsledek.

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Na první kolo se jednalo o velmi pohledné utkání. My do zápasu nevstoupili šťastně, rychle jsme prohrávali, ale podařilo se nám výsledek otočit v náš prospěch. Paradoxně vždycky platilo to, že tým, který prohrával, byl na ledě lepší, aktivnější. Musím tedy souhlasit s kolegou, že výsledek je spravedlivý.