KOM - PLZ 3:2sn

KOM - PLZ 3:2sn - Indiáni v Brně dvakrát vedli, ale nakonec se museli spokojit jen s bodem

Plzeň - Plzeň v úterý večer zavítala na led brněnské Komety, kde se jí tradičně daří. Díky gólům Vlasáka a Dudy dvakrát vedla, ale domácím se vždy povedlo najít odpověď a vstřelit vyrovnávající branku. Protože v prodloužení žádná branka nepadla, došlo až na samostatné nájezdy. V nich dlouho kralovali brankáři, prvním úspěšným střelcem byl až v šesté sérii Kaberle. I na tento gól ale domácí dokázali odpovědět a díky dvěma gólům Hubáčka nakonec získali bonusový bod.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

3:2sn
0:1, 0:0, 2:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 43. Čermák (Erat), 51. Pospíšil (Bičánek), rozhodující nájezd Hubáček - 12. Vlasák (Duda), 44. Duda (Straka). Rozhodčí: Blecha, Mikula – Čech, Dřínovský. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0 . Diváci: 6774. Střely na branku: 31:25.

HC Kometa Brno

Hovi (Trvaj) - Švrček, Žižka, Kempný, Bičánek, Valach, Malec, Šenkeřík - Pospíšil, Hruška, Podkonický, Erat, Čermák, Hubáček, Svoboda Jar., Holec, Dlouhý, Zohorna, Koreis, Jankovič, Svoboda Jak.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (Mazanec) - Hanzlík, Kinrade, Kaberle, St. Pierre, Frolo, Jeřábek, Růžička - Vlasák, Straka, Duda, Mrňa, Hlinka, Kratěna, Pitule, Kovář, Vostřák, Johnson, Heřman, Stránský, Petruška.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 65 36 3 33 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 1 1 2 1 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 2
Jaroslav Hlinka 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
František Kaberle 0 1 1 0 2
Geoff Kinrade 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 2
Pavel Mrňa 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 1 0
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 1 0

komentář

Úvod utkání byl poměrně svižný, o něco živějším dojmem působili od začátku hosté. Pomohla jim k tomu i přesilová hra, kterou dostali k dispozici po Hoviho vyhození kotouče. Nebezpeční ale tentokrát ještě nebyli. Ovšem ani Brňané svou početní výhodu nepřetavili v nějakou zajímavou situaci, pokud nepočítáme brejk Plzně a faul Žižky, který srovnal síly. Chvilku poté, co se brněnský hříšník vrátil na led, udeřili hosté po dokonale sehrané kombinaci – Vlasák si vyměnil puk s Dudou a v ideální pozici zavěsil pod břevno – 0:1.

Brňané mohli odpovědět v další početní výhodě, několikrát se dostali do slibné pozice, ale Tomáš Pospíšil dvakrát po sobě nedokázal překonat výtečného Svobodu. Brněnský rodák si v této pasáži sice připsal jen šest zákroků, čtyři z nich ale byly hodně těžké. Nevyzrál na něj ani Podkonický, který využil zaváhání jinak bezchybné obrany Plzně a ocitl se v bezprostřední blízkosti branky, nicméně skóre se neměnilo ani teď, ani po nepovedené přihrávce Erata a následném krkolomném odrazu puku k pravé Svobodově tyči. Když se poté neujalo ani několik dobře sehraných akcí hostujících Indiánů (kteří vyslali na Hoviho celkem devět pokusů), uťala siréna tuto pasáž za stavu 0:1.

Úvod druhé třetiny obstarala zkrácená přesilovka Komety, která domácí tým nastartovala k výtečné pětiminutovce. Ovšem proti jakékoliv změně skóre byl hostující gólman Adam Svoboda. Ten si připsal v prostřední dvacetiminutovce jedenáct úspěšných zákroků a většina jich byla těžkých. Ostře střílel od modré Kempný, v několika velkých šancích se ocitl Erat, ale nic naplat, vyrovnat se domácím v této části hry nepovedlo. I hosté hrozili, několik skvěle zahraných akcí svědčilo o výtečné souhře Indiánů, ale také Hovi se činil. A když už jej Vostřák překonal, otřel svou ránu jen o břevno.

Hodně akční byla poslední minuta před sirénou. V ní se nejprve v ideální pozici ocitl Svoboda, ale jmenovec Adam jeho pokus vyrazil a Hanzlík vzápětí skvělým pasem našel najetého Dudu. Tomu se ovšem blafák nepovedl a branku přestřelil. Hektická minuta jen korunovala zajímavý hokej, který byl k vidění po celou předchozí dobu. Po dvou třetinách nicméně stále vedli hosté. Zajímavostí je, že v poměrně tvrdě vedené utkání nebyl během druhé třetiny udělen žádný trest.

I ve třetí třetině měli Brňané aktivnější nástup a tentokrát se jim to vyplatilo. Leoš Čermák, který se v utkání dostal do řady šancí, tentokrát s trochou štěstí překonal přesně mířenou ranou Svobodu – 1:1. Jenže Plzeň měla v zásobě rychlou odpověď. Po chybě domácí obrany se u mantinelu dostal k puku Straka, nabil Dudovi a ten se nemýlil – 1:2. Následnou Kometu sice Kometa nevyužila, smutnit ale nemusela – po dalších pěti minutách se utrhl Pospíšil, zbavil se Frola a pod Svobodou protlačil kotouč do sítě - 2:2.

Zbytek zápasu přes řadu šancí nepřinesl branku, rozhodnout tak musely nájezdy. V nich dominovali oba gólmani, až v šesté sérii se prosadil zkušený Kaberle. Na jeho trefu ale odpověděl Hubáček, který byl navíc úspěšný i v sedmé sérii a z výhry se tak v pohledném utkání radovali domácí.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Brno): "První třetina byla z naší strany horší, na týmu se projevila nervozita z prvního domácího zápasu, která hráče svazovala. Pak se nám podařilo toto břímě shodit, ale trápili jsme se střelecky. Na nájezdy jsem věřil Hovimu. Ale nejvíce mě překvapil Hubáček, který se hlásil už mezi první tři střelce. Řekl jsem mu, ať ještě chvíli počká. Po zápase jsem se mu omluvil."

Milan Razým (Plzeň): "Utkání přineslo určitě vynikající hokej se spoustou kladů. Měl vysoké tempo a divákům i v televizi se musel líbit. My jsme dlouho měli převahu. Nakonec zápas skončil zaslouženou remízou. V nájezdech jsme si tak dlouho pohrávali se ziskem druhého bodu, až jsme jej ztratili."