PLZ - MBL 4:1

PLZ - MBL 4:1 - Indiáni si poradili s Mladou Boleslaví a zapisují první tříbodové vítězství!

Plzeň - Indiáni přivítali v domácí ČEZ Aréně Bruslaře z Mladé Boleslavi, kteří před tímto utkáním neměli na kontě ani bod, ale byli odhodláni to na západě Čech změnit. Plány jim hned v první třetině narušil Vlasák a o osudu utkání rozhodli ve druhé třetině dva přesilovkové góly Hanzlíka se St. Pierrem. Hosté korigovali až v samotném závěru, žádné drama ale ze zápasu nebylo, do prázdné branky navíc pečetil vítězství Hlinka.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

4:1
1:0, 2:0, 1:1

Branky a nahrávky: 7. Vlasák (Kovář), 24. Hanzlík (Straka, Vlasák), 34. St. Pierre (Kratěna, Hlinka), 60. Hlinka (Mrňa, Kratěna) - 56. Mikulík (Hrdel, Žabka). Rozhodčí: Šindler, Trombík - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 4:4 navíc Svoboda (PLZ) 10 min. osobní trest. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5132. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Jeřábek, St. Pierre, Hanzlík, Kinrade, Kaberle, Frolo, Růžička - Pitule, Mrňa, Vostřák, Kratěna, Vlasák, Straka, Kovář, Duda, Hlinka, Petruška, Johnson, Stránský, Heřman M

BK Mladá Boleslav

Hübl - Dudáš, Baldwin, Jindra, Marušák, Chaloupka, Čutta, Žabka, Rýgl - Tomas, Mikulík, Vrbata, Jiránek, Hrdel, Plodek, Bahenský, Výborný, Loskot, Pabiška, Lenc, Balaštík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 28 1 27 96,43 10

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 0 0 0 2
Tomáš Frolo 0 0 0 1 0
Jiří Hanzlík 1 0 1 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jaroslav Hlinka 1 1 2 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 2 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
František Kaberle 0 0 0 0 2
Geoff Kinrade 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 2 2 1 0
Pavel Mrňa 0 1 1 1 2
Patrik Petruška 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 -1 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 1 0 1 0 0
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 1 0

komentář

Jako první zahrozili domácí. Jenže tvrdá Kratěnova střela mířila těsně vedle levé tyče Hüblovy branky. Mrňa poté domácím vybojoval přesilovku. Od modré vystřelil tvrdě Hanzlík, ale pouze orazítkoval tyč mladoboleslavské branky. Domácí i přes velký tlak svoji první početní výhodu nezužitkovali. Hosté se neponaučili a opět faulovali. Od modré pálili Jeřábek, Kaberle a Hlinka. Jejich střely však končily buďto mimo branku nebo naopak na prsou Hübla. Domácí poté chybovali na modré a boleslavští se dostali do brejku 2 na 1. Výborný zvolil střelu, ale zamířil příliš vysoko. Už při shodném počtu hráčů za bankou vybojoval puk Kovář, poslal jej ideálně před branku Vlasákovi. Jeho první střelu ještě Hübl kryl, ale proti dorážce byl bezmocný. 6:53 - 1:0.

Hosté získali šanci ke srovnání, když v útočném pásmu fauloval Jeřábek. Navíc si ještě k Jeřábkovi musel přisednout Kaberle a Boleslav získala na 45 vteřin výhodu dvojnásobné přesilovky. Asi nejnebezpečnější v ní byl zásah Kinradea, který v nouzi ztečoval puk přímo mezi Svobodovy betony, plzeňský brankář byl ale pozorný. Po zbytek početní výhody si už hosté žádnou výraznější šanci nevytvořili. V 18. minutě se po buly Straka proháčkoval až před branku, ideálně nahrál zadovkou Vlasákovi, ten však Hübla neprostřelil. Ještě v tom samém střídání připravil Straka nahrávkou od zadního mantinelu tutovku Dudovi, ale ani jemu se puk do branky protlačit nepodařilo. Hosté měli vyrovnání na hokejce 6 vteřin před koncem třetiny, ale Balaštík po křížné přihrávce Výborného vystřelil pouze do dobře postaveného Svobody.

Druhou třetinu začali lépe hosté. Nejprve si situaci zbytečně zkomplikoval Vlasák, poté na vlastní modré chyboval Kinrade a Vrbata se dostal do samostatného nájezdu. Po forhendové kličce ale skončil puk v připravené Svobodově lapačce. Ve 23. minutě ale po faulu na Jeřábka měli zase navrch Plzeňáci. Pěknou kombinaci sehráli Straka s Vlasákem na jejímž konci byl Hanzlík, který zblízka zamířil nad Hüblovu vyrážečku. 23:03 - 2:0. Domácí diváci se dostali do varu po ukázkovém Dudově bodyčeku a kombinacích, které roztočil první plzeňský útok. Překonat Hübla potřetí se ale indiánům nepodařilo. Ale ani hosté nesložili zbraně. Proti Hrdelovi musel reflexivní zákrok betonem vytáhnout Svoboda. Na druhé straně zase před odkrytou brankou Kratěna minul chytrou Mrňovu přihrávku. Dvě obrovské šance poté neproměnil Kovář a ani střela Kinradea nenašla svůj cíl. Domácí měli v této části hry jednoznačně navrch.

V polovině zápasu se zase o slovo přihlásili hosté. Konkrétně první mladoboleslavský útok. Po závaru před brankou nahrál Balaštík před odkrytou klec Výbornému, kterého zastavila tyčka a hbitý zákrok Svobody. Rozhodčí si ještě nechali celou situaci přehrát na videu, které ale pouze potvrdilo, že Svoboda hokejkou udržel puk před brankovou čárou. Ve 35. minutě hráli domácí při vyloučení Plodka přesilovku. Plzeňská pětice roztočila kolotoč přihrávek z první. Puk nakonec skončil na hokejce St. Pierra, který zblízka zamířil přesně pod břevno. 34:04 - 3:0. Ve 27. minutě si situaci zkomplikoval sám plzeňský gólman. Jeho pokus o rychlou rozehrávku zachytili hosté a v podstatě šli sami ve třech na domácího brankáře. Výborný vzal zakončení na sebe, ale Svoboda dalším vynikajícím zákrokem svoje předchozí zaváhání napravil. V posledních sekundách se ještě dostali do brejku Vostřák se Strakou, ale jejich šanci zastavila siréna ohlašující konec třetiny.

Hned na začátku třetí části připravil pěknou šanci Pitulemu Hlinka. Hübl ale byl připravený. Na konci 45. minuty si několikrát vyměnili puk Kovář s Pitulem. Nakonec Kovář vystřelil z dobré pozice mezi kruhy. Hübl puk se štěstím vyrazil nad sebe. V polovině třetiny získal dobrým napadáním puk Hlinka, Kratěna mu jej z křídla vrátil, ale Hlinka zblízka ani na dvakrát touš mezi Hüblovými betony neprotlačil. Jinak šancí výrazně ubylo, protože domácí se soustředili hlavně na obranu a hostům se nedařilo vytvořit si nějaký tlak. V 55. minutě se po pravé straně rozjel Vostřák, přenechal puk St. Pierrovi, který ale trefil pouze boční síťku. Poté se ale nakonec přeci jenom prosadili i hosté. Plzeňská obrana zapomněla na Mikulíka a ten tvrdou střelou mezi betony překonal Svobodu. 55:06 - 3:1. Domácí kontrovali rychlou akcí po ose Straka, Duda, Vlasák. Nejproduktivnější hráč loňské sezóny ale bekhendem minul mladoboleslavskou branku. Hosté mohli závěr utkání ještě zdramatizovat. Půl minuty před koncem opustil Hübl svoji branku a domácí před brankou opět zapomněli na Mikulíka. Ten ve stoprocentní šanci minul a zápas tak definitivně uzavřel střelou do prázdné branky tři vteřiny před koncem Hlinka. 59:57 - 4:1. Domácí si po zásluze připisují všechny 3 body.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (Plzeň): "Měli jsme špatnou první třetinu. Málo jsme bruslili. Nedali jsme v úvodu dvě přesilovky a pak jsme jen díky brankáři Svobodovi přežili oslabení tři na pět. Ve druhé třetině nám tam padly dvě přesilovky, které jsme dobře sehráli. To nám pomohlo, ale od 30. minuty jsme zase měli problémy. Kdyby Boleslav proměnila nějakou ze svých šancí, tak to mohlo být ještě všelijaké. Ve třetí třetině jsme chtěli pokračovat v aktivní hře. Po zbytečné chybě ve středním pásmu to soupeř v závěru trochu zdramatizoval. Celkově jsme rádi, že máme tři body a můžeme se soustředit na další zápas."

Vladimír Jeřábek (Mladá Boleslav): "Po dvou neúspěšných domácích zápasech jsme jeli do Plzně a dobře věděli o její herní pohodě a přednostech. Přesto právě dvě dobré přesilovky soupeře rozhodly zápas. I na nás tam byly nějaké fauly, ale nebudeme brečet. Po nějaké změně jsme si poté dokázali, že zvládneme i s rozjetým soupeřem hrát vyrovnaně při hře pět na pět. Vytvořili jsme si i ´gólovky´, ale bez jejich proměnění prostě nemůžeme uspět. Góly od klíčových hráčů nám zatím chybí."