PLZ - LIB 4:1

PLZ - LIB 4:1 - Plzeň doma vymazala lídra tabulky a bere tři body!

Plzeň - Indiáni v posledním utkání prohráli v Pardubicích, ale poučili se a v úterním domácím zápase porazili Bílé Tygry z Liberce, kteří do té doby vedli extraligovou tabulku! Klíčovým okamžikem zápasu byl gól Jaroslava Hlinky, který ve svém posledním zápase před plzeňským publikem vstřelil gól na 3:0 pouhé čtyři vteřiny před druhou přestávkou.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

4:1
2:0, 1:0, 1:1

Branky a nahrávky: 8. Marušák (Hanzlík, Straka), 11. Petruška (Duda), 40. Hlinka (Kratěna), 50. Kratěna (Kovář, Hlinka) - 51. Vak (Čakajík). Rozhodčí: Hodek, Pešina - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5056. Střely na branku: 42:32. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Schnabel, Dresler, Jeřábek, St.Pierre, Hanzlík, Mrňa, Kinrade, Vostřák, Kratěna, Straka, Lev, Marušák, Kovář, Dvořák, Růžička, Duda, Hlinka, Petruška, Johnson, Stránský.

Bílí Tygři Liberec

Pinc - Čakajík, Hay, Bárta, Dušek, Trončinský, Derner, Špaček, Ulrych, Klimenta, Kudrna, Pavlů, Holub, Urban, Kica, Kajínek, Vantuch, Krejčíř, Bortňák, Vak, Nedvěd.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 32 1 31 96,88 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jan Dresler 0 0 0 1 4
Radek Duda 0 1 1 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 1 1 0 0
Jaroslav Hlinka 1 1 2 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Geoff Kinrade 0 0 0 1 0
Jan Kovář 0 1 1 -1 2
Ondřej Kratěna 1 1 2 1 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 2
Jiří Marušák 1 0 1 -1 0
Pavel Mrňa 0 0 0 1 0
Patrik Petruška 1 0 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Robert Schnabel 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 4
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Plzeňská ČEZ aréna viděla znovu zápas o první místo v extraligové tabulce. Před zápasem aktuálně čtvrtá Plzeň ztrácela na první Liberec pouze jediný bod.

Hned ve 3. minutě zápasu nastaly domácím krušné chvíle, když hrál minutu a čtyřicet dva sekund oslabení ve třech proti pěti. Ovšem plzeňská trojka se bránila naprosto fantasticky a libereckým nedovolila téměř ani vystřelit na branku, natož chytajícího Mazance nějak nebezpečně ohrozit. V 8. minutě dostala stejnou možnost také Plzeň. Její dvojnásobná početní převaha mohla trvat až minutu a jedenáct vteřin. Ale netrvala. Už po 18 sekundách ji ukončil svým gólem od modré čáry Jiří Marušák – 1:0. Už v klasické přesilovce měl další velkou šanci Straka, ale minul. I tak ale domácí naložili se stejnou možností o dost lépe než hosté.

Dvojnásobná přesilová hra odstartovala tlak indiánů, kterému se Tygři jen těžko bránili. Faulem se ho pokusil zbrzdit Petr Nedvěd, což však už po pěti vteřinách potrestal Patrik Petruška a hned si jel na památku svého prvního extraligového gólu schovat kotouč, kterým jej dosáhl - 2:0. Ve 14. minutě dal o sobě vědět také Liberec. Konkrétně Kica, jehož teč jen těsně prosvištěla kolem Mazancovy tyče. V 19. Minutě, kdy na obou trestných lavicích sedělo po dvou hráčích, zle Pincovi zatopil Hlinka. Liberecký gólman však puk zkrotil v lapačce. To Kovářovo šikovná teč jen o kousíček minula prostor, kam byla mířena. Ale i tak odcházeli domácí do šatny spokojení, s vedením 2:0 v zádech.

Do druhé třetiny vstoupili Tygři hodně aktivně. Ve 24. minutě měl velkou příležitost Čakajík, stačilo jen přehodit bezmocného Mazance. Čakajík však přestřelil naprosto nepochopitelně úplně celou branku. To může Tygry ještě mrzet. Na druhé straně byl v šanci Lev, ale zamířil pouze do připraveného libereckého gólmana. Prakticky v zápětí se důležitým obranným zákrokem blýskl Kinrade, když zabránil pravděpodobně finální přihrávce při akci libereckých dva na jednoho. Krátce po uplynutí poloviny hrací doby Mazanec nepříliš přesně rozherál za brankou, měl ale štěstí, že rozhodčí se chystal zrovna vyloučit libereckého útočníka, tudíž se hned po špatné rozehrávce přerušovala hra. Přesilová hra se ale domácím vůbec nevydařila.

Už v pěti proti pěti se dostával Kratěna do dobré šance, ale v přesnější střele mu zabránil vlastní spoluhráč Johnson, který velmi nešikovně uklouzl a vlastním tělem ztečoval Kratěnovu střelu vysoko nad Pincovu branku. Ve 35. minutě měl další dobrou možnost Vostřák, ale ani jeho rána neskončila za Pincovými zády. O pár vteřin později liberecký gólman pravděpodobně utržil nějakou ránu, shodil rukavice a šel se nechat ošetřit na střídačku. V brance ho nahradil Vošvrda. Téměř přesně za minutu se však Pinc na své pracoviště vrátil a Vošvrda putoval zpět na střídačku. Lev navrátivšího se gólmana hned uvítal pěknou střelou. Čtyři vteřiny před koncem třetiny se velmi stylově loučil s plzeňským dresem Jaroslav Hlinka, který dorazil do branky Kratěnovu střelu - 3:0.

Hned na začátku třetí třetiny Kratěna vystřelil a Pinc nádherným zákrokem pro diváky jeho střelu zkrotil ve své lapačce. V 55. minutě Kovář tečoval Stránského střílenou příhru, ovšem Pinc byl na svém místě a další kotouč za svá záda nepustil. Osm vteřin před návratem vyloučeného Petra Nedvěda využil třetí početní výhodu zápasu Ondřej Kratěna, když ze vzduchu dokázal puk sklepnout za záda libereckého brankáře - 4:0. I hned po vhazování se měl co ohánět Mazanec, když se jak dlouhý tak široký roztáhl v brankovišti a zabránil Tygrům dostat puk za jeho záda.

O pět vteřin později už byl však zcela bezmocný proti dorážce Tomáše Vaka – 4:1. V 54. minutě se Kudrna řítil nikým příliš neatakován na Mazance, ale plzeňský brankář si poradil a dalšímu snížení zabránil. O minutu později opět úřadovala lapačka Marka Pince, tentokrát ji nechal vyniknout Vostřák. Pinc i za nepříznivého stavu prokazuje, že tyto zákroky opravdu ovládá a ještě je umí patřičně prodat divákům. Duda s Petruškou rozjeli akci dva na jednoho, Duda nádherně našel Petrušku, ten mu puk chtěl ještě vrátit, což už plzeňská devětašedesátka nečekala, takže z akce nic nebylo. Nevyšel ani opravný pokus, hráči se opět nedohodli na počtu přihrávek. Na výhře domácích už to však nic nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Bílí Tygři Liberec): V dnešním utkání nám Plzeň nedala šanci, abychom získali nějaké body. Vůbec nám nevyšla první třetina, druhá byla o něco málo lepší, ale v jejím závěru jsme potřetí inkasovali a to byl poslední hřebíček do naší rakve.

Michal Straka (HC Plzeň 1929): Dnešní zápas rozhodly přesilovky a oslabení. Liberec dvojnásobnou hned na začátku utkání nevyužil, my naopak jsme zužitkovaly naše první dvě početní převahy. Jinak by se zápas mohl odvíjet úplně jinak. Zlomový moment utkání byl asi třetí gól čtyři vteřiny před koncem druhé třetiny. Ve třetí třetině už jsme si zápas pohlídali a zaslouženě vyhráli.