PLZ - SPA 5:2

PLZ - SPA 5:2 - Plzeň rázně přerušila sparťanskou sérii!

Plzeň - Indiáni přivítali na svém ledě Spartu, vedoucí celek ligy, ale postavili se jí zcela bez respektu a díky výbornému výkonu přerušili její sérii pěti výher za tři body v řadě! Až do začátku třetí části se hosté drželi, pak ale domácí díky Johnsonově gólu definitivně odskočili a finální podobu dal výsledku Jiří Hanzlík.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

5:2
2:1, 1:1, 2:0

Branky a nahrávky: 2. Andrašovský (Havlíček), 6. Havlíček (Andrašovský, Dvořák), 33. Dvořák, 43. Johnson (Pitule, Stránský), 59. Hanzlík (Marušák) - 15. Philipp (Pacovský), 40. Tenkrát (Broš, Milam). Rozhodčí: Fraňo, Kalivoda - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:8, navíc Philipp (SPA) do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 5832. Střely na branku: . Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 5:2.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Vykoukal, Hanzlík, St. Pierre, Kaberle, Marušák, Kinrade, Růžička - Vostřák, Straka (17.-20. Heřman), Vlasák - Duda, Kovář, Pletka - Dvořák, Havlíček, Andrašovský - Stránský, Pitule, Johnson.

HC Sparta Praha

Pöpperle - Milam, Sersen, Kučný, Krstev, Philipp, Husák - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Žálčík, Lapšanský, Forman.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 27 2 25 92,59 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dušan Andrašovský 1 2 3 3 0
Radek Duda 0 0 0 1 0
Michal Dvořák 1 1 2 2 2
Jiří Hanzlík 1 0 1 1 0
Ondřej Havlíček 1 1 2 3 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 1 0
František Kaberle 0 0 0 0 2
Geoff Kinrade 0 0 0 3 2
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 1 1 1 2
Tomáš Pitule 0 1 1 1 0
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 1 2
Nicolas St. Pierre 0 1 1 2 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 1 1 1 4
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0
Jiří Vykoukal 0 0 0 0 0

komentář

Utkání se Spartou začalo opravdu zostra. Už ve druhé minutě vyslal Havlíček do úniku po křídle Dušana Andrašovského, který už se zdánlivě ocitl v bezvýchodné situaci, nakonec ale přece jen procedil Pöpperleho betony - 1:0. O pár minutek později měl při přesilovce další velkou příležitost Pletka, ten ale úspěšný nebyl. V šesté minutě si ovšem autoři prvního gólu vyměnili role, Andrašovský parádně přihrál a Ondřej Havlíček ještě parádněji vystřelil a Plzeň vedla o dvě branky - 2:0. A pro Spartu mohlo být ještě hůř. Šance střídala šanci, Pöpperle nevěděl, kde mu hlava stojí. Ale ani Vostřák, ani Duda ani další indiáni proti němu neuspěli.

Sparta se částečně osmělila až ve 12. minutě, kdy Svoboda řešil první složitější situaci ve svém území. Ale nutno podotknout, že za vydatné pomoci obránců, kteří nepustili soupeře k dorážkám, puk za svá záda nepustil. Z prvního gólu se mohla Sparta radovat, až když hrála přesilovou hru v 15. minutě. Radek Philipp nahodil z úhlu puk a ten se doklouzal za brankovou čáru - 2:1. Poté pro domácí přišla další špatná zpráva, Martin Straka opustil bojiště a zmizel v útrobách stadionu. Poslední minuty první třetiny byly velmi vypjaté, oba týmy hrály ostře a nešetřily tvrdými zákroky a drobnými potyčkami.

Druhou třetinu začala Plzeň v početní převaze, kterou však nedokázala využít. Prakticky hned poté si Sparta vynutila tlak, Svoboda byl ostřelován ze všech pozic. Nebylo to však nic extrémně nebezpečného. Přesto však Růžička hasil situaci faulem. V přesilovce pálil nebezpečně Broš, plzeňský maskovaný muž byl pozorný. Ve 25. minutě dokonce obranné čtveřici, která se soustředila v té chvíli na útok, pláchl Petr Ton. Než však stihl něco vymyslet, utekl mu puk z hokejky. Tuto obrovskou šanci tedy Sparta promarnila. Přibližně v polovině utkání hrála pro změnu přesilovou hru Plzeň. Marušák, který clonil před brankou, posílal krásnou zadovku, bohužel pro domácí se v těch místech, kam puk směřoval, nacházel pouze sparťanský hráč.

Ve 33. minutě už se nemohl na marnost střelců dívat Michal Dvořák , a tak vyslal nechytatelnou střelu z mezikruží - 3:1. Ve 36. Minutě, ve vlastní přesilovce si Vykoukal sbíral hokejku těsně před Svobodou, místo toho, aby se věnoval protihráči. Broš toho fantasticky využil, vypálil, ovšem v tom momentě letěla vzduchem Svobodova lapačka a puk lapila. Ve 39. minutě přišla pro domácí kritická situace, po faulech Kaberleho a Dvořáka hráli totiž 1:32 ve třech proti pěti. A 11 vteřin před jeho skončení ho Sparta dokázala využít. Pohotovou dorážkou z bezprostřední blízkosti snižoval šestnáct vteřin před sirénou Petr Tenkrát – 3:2.

Plzeň třetí třetinu zahajovala v početní nevýhodě. Ovšem Sparta se nemohla dostat k puku. Ve 43. minutě plzeňský tlak vyvrcholil gólem při povedené akci dva na jednoho. Pitule předal kotouč Nicku Johnsonovi, který ho hokejkou v jedné ruce zasunul do branky - 4:2. Sparta však ani po čtvrtém inkasovaném gólu nesložila zbraně a pokoušela se dostat opět na dostřel. Plzeň si ale tentokrát dávala na sparťanské protiútoky pozor a ničila je hned v zárodku. Sama se naopak také tlačila do útoku.

Pavel Vostřák v 51. minutě dostal krásnou přihrávku od Straky, poklel, vypálil, ovšem trefil pouze brankovou konstrukci. Bomba to ale byla veliká. V zápětí se mohli prosadit Marušák, Duda a Stránský, ale ani jeden Pöpperleho neprostřelil. Neproměněné šance ale jakoby Plzni dodaly křídla a Sparťané si museli připadat jako na kolotoči. Pöpperle stejně jako spoluhráči nevěděl, kde mu hlava stojí. Ovšem všechny šance neomylně likvidoval. Závěr se ale trochu zvrhl, Sparta se spíše soustředila na osobní souboje než na hokej a její trestná lavice tři minuty před koncem připomínala spíše střídačku. V 58. minutě hrála Plzeň přesilovku pět na tři a Jiří Hanzlík pojistil plzeňské vítězství střelou od modré - 5:2. Indiáni se tak mohli radovat z vítězství. Navíc ten den i díky kontumaci zápasu v Třinci získali šest bodů.