PLZ - ZLN 4:3sn

PLZ - ZLN 4:3sn - Pletka vystřelil Plzni dva body!

Plzeň - Napínavý zápas viděla plzeňská ČEZ Aréna. Indiáni dlouho prohrávali o dvě branky, během necelých deseti minut však jeho vývoj dokázali otočit. Jenže Zlín řekl své poslední slovo až v 59. minutě, když si vystřelil alespoň bod a dovedl zápas do prodloužení. Utkání nakonec rozhodl až v samostatných nájezdech Václav Pletka.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

4:3sn
0:1, 1:1, 2:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 36. Vykoukal (Duda), 42. Duda (Pletka, Kaberle), 45. Straka (Marušák, Vlasák), rozhodujcící samostatný nájezd Pletka - 13. Leška (Tesařík), 26. Leška (Čajánek, Linhart), 59. Galvas (Hamrlík, Leška). Rozhodčí: Pešina, Jeřábek - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:10. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7064. Střely na branku: 43:41. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Vykoukal, Hanzlík, St. Pierre, Kaberle, Marušák, Kinrade, Růžička - Andrašovský, Straka, Vlasák - Duda, Kovář, Pletka - Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, Havlíček, Lev (27. Mrňa).

PSG Berani Zlín

Horčička - Hamrlík, Linhart, Valenta, Galvas, Tesařík, Řezníček - Důras, Leška, Köhler - Kubiš, Čajánek, Honejsek - Melenovský, Čech, Veselý - Finsterle, Fořt, Ondráček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 65 36 3 33 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 0
Radek Duda 1 1 2 1 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Ondřej Havlíček 0 0 0 -1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
František Kaberle 0 1 1 1 0
Geoff Kinrade 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 0 0 1 4
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Jiří Marušák 0 1 1 -1 0
Pavel Mrňa 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 1 1 2 2 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 0 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 2
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 0
Jiří Vykoukal 1 0 1 1 0

komentář

Jako tradičně v období vánočních svátků se plzeňská ČEZ aréna naplnila téměř do své plné kapacity, aby diváci shlédli souboj indiánů. Čekal je atraktivní souboj s týmem PSG Zlín. Jeho hra se letos vyznačuje především precizní obrannou činností, což se v průběhu první třetiny potvrdilo. Plzeň do utkání nastoupila již bez Jana Dreslera, který byl do konce sezóny propůjčen na výpomoc Slavii Praha. Do sestavy se však po zranění kolena vrátil zkušený Jiří Hanzlík. První třetina byla spíše ve znamení vyčkávání na chybu soupeře. Velké šance nepřišly ani ve dvou přesilových hrách Plzně. Nicméně ani soupeř ze Zlína si nevytvořil žádný souvislejší tlak na plzeňskou branku. I přesto se mu podařilo jako prvnímu skórovat. Jakub Lev váhal s rozehrávkou z obranného pásma a situaci si zavařil, když s pukem povyjel i před vlastní branku a z nouze se snažil dloubákem vyhodit touš ze třetiny. To se mu však nepodařilo, na modré lajně jej zachytil Radim Tesařík, jenž záhy puk nahodil na gólmana Svobodu. Plzeňský brankář ale jeho nahození neudržel ve své lapačce a puk dopadl na led přímo před osamoceného Petra Lešku, který si už sám poradil a otevřel skóre zápasu.

Na začátku druhé třetiny se domácím naskytla přesilová hra, ve které si už vytvořili souvislejší tlak na branku Luboše Horčičiky. Byla to právě první plzeňská útočná formace a zejména Dušan Andrašovský, po jehož pokusech se zlínský brankář zapotil. V prvním případě mu však střela nesedla a ve druhém jeho bekhendovou dorážku strážce zlínské branky zachytil. Poté ale přišla výhoda přesilové hry pro hosty a tu Zlín využil. Po vyloučení Radka Dudy se puk po odrazil od zadního mantinelu k Čajánkovi, jenž jej posunul k druhé tyčce k najíždějícímu Leškovi. Ležící Svoboda se už nestačil přesunout a Leška svým druhým gólem v utkání zvýšil stav na 2:0. Ve 28. minutě sehrála Plzeň přesilovou hru pěti proti třem po dobu 71 vteřin. Ani při ní se domácím hráčům ale nepodařilo rozjásat tribuny ČEZ arény, i když blízko k tomu měli Hanzlík a Kovář. Zanedlouho při standardním počtu hráčů na led měl Vlasák už gól na hokejce, ale v rozhodujícím okamžiku při zakončování mu před prázdnou brankou kotouč přeskočil hůl. Necelých pět minut před druhou sirénou se už domácí dočkali. Při přesilové hře Plzně poslal Duda puk k Jiřímu Vykoukalovi, jenž se nerozpakoval se zakončením a střelou bez přípravy prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Pro veterána v plzeňské obraně to byla první branka vstřelená v modrobílém dresu

Do třetího dějství vstupovala Plzeň v přesilové hře, která se přesunula z druhé třetiny. Tu domácí sice nevyužili, ovšem hned poté, kdy se vyloučený Řezníček vracel na led, posunul Pletka puk k Dudovi, jemuž se povedlo Horčičku prostřelit a tím nejen srovnal stav skóre, ale vstřelenou brankou také oslavil narození své dcery, která přišla na svět v ranních hodinách. Tlak, který si Plzeň vytvářela ve druhé části hry, přenesla i do třetí třetiny. Když na trestné lavici pykal Pavel Kubiš, poslal Straka skrz brankoviště přihrávku k najíždějícímu Jiřímu Marušákovi. Ten Horčičku prostřelil a diváci se začali radovat. Jeho projektil se ovšem jen otřel o tyčku zlínské branky. Všudypřítomný Straka ale odmítl spekulace o rozhodnutí sudích neuznat gól a puk, který se po Marušákově střele odrazil před něj, zametl do branky a dostal tím Plzeň do vedení. Když do konce třetí třetiny chyběly přesně dvě minuty, vyžádala si zlínská lavice oddechový čas.Po něm stáhla brankáře Horčičku a v pokračující přesilovce pokračovala ve hře šesti proti čtyřem. Od modré lajny nahazoval puk na branku Lukáš Galvas. Adam Svoboda měl ale zakrytý výhled a nestačil zakročit. Zlín tedy vyrovnal na 3:3 a na řadu poté přišlo prodloužení.

V tom si Plzeň vypracovala především dvě šance, u nichž stál její kapitán Martin Straka. Nejprve doslova prolétl zlínským obranným pásmem, místo zakončení se rozhodl zajet za branku a poslat puk před ní k Marušákovi. Jeho pokus však gólem neskončil. Poté už zakončoval přímo Straka, ale s pukem se dostal až příliš blízko ke spleti hráčů před zlínskou brankou. Ani Zlínu se skórovat v nastaveném čase nepodařilo, tak na řadu musely přijít samostatné nájezdy.

Jako první se k nájezdům postavil Martin Hamrlík. Rozjel se na branku přímo, nabral vysokou rychlost a před Svobodou zabrzdil. Svoboda zacouval do branky, Hamrlík zamíchal s pukem na hokejce, rozpohyboval Svobodu a ve vhodném okamžiku trefil skulinku mezi jeho betony. Za Plzeň se rozjel Radek Duda. Pokusil se na Horčičku vyzrát s blafákem do bekhendu, ovšem v okamžiku zakončení už byl v příliš ostrém úhlu. Petr Leška zkusil střelu z mezikruží, ale Adam Svoboda vystřelil svoji lapačku a puk lapil. Tomáš Vlasák si zvolil dráhu k brance cestou k postrannímu mantinelu. Vystřelil nad lapačku Horčičky a puk se po otření o břevno dostal do sítě. Za Zlín se snažil vyrovnat Bedřich Kohler. Podobně jako Hamrlík před Adamem Svobodou zastavil. Gólman vystrčil ale svoji hůl a zlínskému hráči se nepodařilo jej obehrát a puk skončil za brankou. Jako poslední se k nájezdům postavil Václav Pletka. Střelou z mezikruží poslal puk k tyčce branky a tím rozhodl o druhém bodu, který si Plzeň mohla připsat do tabulky.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (Slavia): My jsme sehráli velmi dobrý zápas, ale zbytečnými vyloučeními našich hráčů jsme soupeři pomohli vyrovnat. Získaný bod z Plzně bereme, protože v nájezdech už to je o štěstí.

Michal Straka (Plzeň): Zlín byl v první třetině lepší. Nám chyběl pohyb, agresivita a tlak do brány. O přestávce jsme pozměnili sestavu a trochu jsme si zařvali. Do druhé třetiny jsme vstoupili dobře. Přestože jsme inkasovali gól na 0:2, tak bylo rozhodující, že jsme do pauzy dokázali snížit. To nás dostalo do hry a ve třetí třetině jsme skóre otočili. Na nájezdy jsme měli šťastnější ruku.