KLA - PLZ 2:7

KLA - PLZ 2:7 - Plzeň roznesla Kladno ve velkém stylu!

Plzeňští indiáni po dvou předchozích výhrách chtěli do třetice smést Rytíře Kladno, a to se také povedlo. Ale jak! Sedm branek, o které se podělili oba domácí brankáři, muselo spolknout kladenské publikum, kdežto početná indiánská družina slavila, jak se sluší a patří.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

2:7
1:3, 1:2, 0:2

Branky a nahrávky: 6. Lepine, 24. Kuchler (Bicek) - 1. Dvořák (Andrašovský), 9. Kovář (Straka, Duda), 11. Pletka (Duda, Kovář), 28. Vostřák (Andrašovský), 40. Duda (Kovář, Kaberle), 44. Havlíček, 57. Straka z trestného střílení. Rozhodčí: Jeřábek, Hradil - Blümel, Gebauer. Vyloučení: 6:7 + Posmyk (KLA) 10 min. Využití: 1:4. V oslabení: 0:1. Diváci: 3115. Střely na branku: 24:40.

Rytíři Kladno

Chábera (11.Cikánek) - Posmyk, Drtina, Lepine, Toman, Procházka, Piskáček, Růžička - Bicek, Patera, Kuchler - Hovorka, Dragoun, Kalla - Látal, Knotek, Valský - Eberle, Melka, Kafka - Bílek.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Vykoukal, Hanzlík, Kaberle, Kubalík, St. Pierre, Modrý, Kinrade, Marušák - Duda, Straka, Pletka - Dvořák, Havlíček, Andrašovský - Stránský, Kovář, Johnson - Vostřák, Pitule, Heřman.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 24 2 22 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dušan Andrašovský 0 2 2 2 0
Radek Duda 1 2 3 0 2
Michal Dvořák 1 0 1 2 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 2
Ondřej Havlíček 1 0 1 1 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
František Kaberle 0 1 1 3 2
Geoff Kinrade 0 0 0 0 0
Jan Kovář 1 2 3 1 2
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 1 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 2
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 1 2 1 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 1 0 1 0 0
Jiří Vykoukal 0 0 0 1 0

komentář

Plzeň na Kladno vlétla opravdu bleskově. Ze zápasu uběhla přesně jedna minuta a indiáni se radovali ze vstřeleného gólu. Kladenští ztratili puk ve svém obranném pásmu, čehož využil Michal Dvořák - 0:1. Plzeň se ale neradovala z náskoku příliš dlouho. Už na začátku šesté minuty vyrovnal po krásná Látalově akci v přesilové hře domácích Jason Lapine - 1:1. Ale Plzeň, stejně jako v domácím zápase proti Litvínovu, udeřila znovu dvakrát ve velmi krátké době. Domácí hráli ve třech, čehož úplně dokonale využil Jan Kovář, když dorazil za Cháberova záda Strakovu střelu - 1:2. A indiánům se dařilo i nadále. V pokračující klasické přesilovce totiž Václav Pletka vyhnal Cháberu z branky - 1:3. Diváci na Kladně tedy viděli čtyři góly během necelých 11 minut. A ve 14. minutě mohl přibýt další, ovšem Patera Svobodu nepřekonal. Jinak ve druhé polovině první třetiny diváci příliš šancí neviděli. Plzeň a Kladno si asi vystřílely prach během prvních deseti minut a chtěly si něco schovat i do třetin dalších. Až v poslední minutě, když hrálo Kladno přesilovku, bylo Svobodovi pořádné horko. Kladenští ho ostřelovali jako u Verdunu. Paterova střela současně se sirénou však skončila vedle.

Do druhé třetiny si Kladno přeneslo přesilovou hru. Využít ji ale nedokázalo, Plzeň si ubránila svůj dvougólový náskok celkem bez potíží. Ovšem už ve standardním počtu hráčů na ledě se Kladno dokázalo prosadit. K Jiřímu Kuchlerovi se dostal odražený puk, plzeňská obrana situaci podcenila a kladenský hráč bez problémů snížil - 2:3. Ve 28. minutě ale na trestné lavici seděl Drtina, čehož využil Pavel Vostřák, když objel tři bránící kladenské hráče najednou a neomylně zavěsil pod horní tyč. Cikánek byl bez šance a Plzeň si mohla udělat čárku za třetí využitou přesilovku - 2:4. ve 37. minutě mohlo Kladno opět snížit. Ale nejprve pohrdl trefením odkryté branky Kuchler a po něm neproměnil další dobrou příležitost Lepine. Kladenským stadionem to jen zahučelo. Zvlášť Kuchler si bude promarněnou možnost vyčítat asi delší dobu. A neuspěl ani Toman. Kladenského beka však už vychytal Svoboda. Na druhé straně se dobře převedl Cikánek proti Dudovi. Skóre se však ve druhé třetině přece ještě jednou změnilo. Vteřinu před koncem prostřední dvacetiminutovky využil čtvrtou plzeńskou přesilovou hru Radek Duda, když pohotově objel branku a prostrčil puk za záda rozhozeného Cikánka - 2:5.

Tradice rychlých gólů byla zachována i ve třetí třetině. Ve 44. minutě prostřelil Cikánka Ondřej Havlíček, který využil hrubky v kladenské rozehrávce - 2:6. O dvě minuty později však nastala kritická situace pro Plzeň. Nejprve byl odvelen na trestnou lavici Duda, minutu a půl po něm ještě Kinrade. Kladno hrála téměř půl minuty přesilovou hru pět na tři. A rozhodně se nedá říci, že by se Svoboda nudil. Naopak, kladenští plzeňskou trojici a později i čtveřici dávali zabrat, ale snižující branku ze svého tlaku vytěžit nedokázali. Buď ztrozkotali na Svobodovi nebo vůbec netrefili branku. V 51. minutě se o menší vzrušení postarali Johnson s Knotkem. Po krátké strkanici ale byli oba vyloučeni, velká bitka se tedy nekonala. V oslabení v 57. minute ujížděl Martin Straka, Posmyk ho fauloval krátce za obrannou modrou Plzně, rozhodčí nařídil trestné střílení. A kapitán Martin Straka s jeho provedením neměl nejmenší problémy - 2:7. Kromě čtyř využitých přesilovek si tedy indiáni připisují i gól v oslabení. Přítomní fanoušci indiánů se dožadovali "desítky" v kladenské síti. To jim splněno sice nebylo, ale výhra za tři body se počítá s jakýmkoliv skóre. Plzeňákům se z Kladna pojede opravdu vesele. Sparta také vyhrala, Plzeň zůstává druhá s tříbodovou ztrátou na vedoucí příčku.

Ohlasy trenérů

Jiří Kopecký (Rytíři Kladno): Na zápas jsme se těšili a věřili, že konečně Plzeň porazíme. Hned nás ale zpražil zbytečný gól po naší chybě. Podařilo se nám vyrovnat a začali jsme dobře bruslit, bohužel pak přišel klíčový moment, když Valský trefil kostku a šli jsme do třech. Plzeň využila přesilovku pět na tři i pět na čtyři a Plzeň odskočila na 3:1. Tím se zklidnila a začalo se jí dařit vše. My jsme bojovností ještě snížili na 2:3, ale pak soupeř znovu poodskočil. Asi další klíčovým momentem byl pátý gól vteřinu před koncem druhé části. Šikovnost hráčů Plzně v koncovce byla dnes daleko vyšší, než naše. Mám pocit, že jsme snad čtyřikrát netrefili prázdnou bránu.

Milan Razým (HC Plzeň 1929): K vidění bylo velmi pěkné utkání s šancemi na obou stranách. Domácí šli do zápasu s nasazením a bojovností, ale na naší straně stál velmi dobře chytající Adam Svoboda, který zlikvidoval řadu brankových příležitostí. My jsme ty své dokázali využít při přesilových hrách a podařilo se nám soupeři odskočit na větší brankový rozdíl. Utkání jsme měli pod kontrolou, celé mužstvo zaslouží pochvalu.