VIT - PLZ 5:3

VIT - PLZ 5:3 - Indiánské srdce bojovalo až do konce, meč rytířů byl ovšem proti

Plzeň – Venkovní dvojduel přinesl indiánům dva těžké soupeře a výsledkem je získaný jeden bod. S Vítkovicemi tak svěřenci kouče Jelínka nebodovali vůbec poprvé v sezóně. Západočeši prohrávali již v čase 20:59 o tři branky, ale jako správní indiáni se nevzdali, zlomový pátý gól jim zasadil až v 54. minutě Ujčík. Další dva body zapisuje Radek Duda

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

5:3
3:1, 1:1, 1:1

Branky a nahrávky: 8. Štefanka (Voráček), 9. Ujčík (Klimek, Burger), 12. Kasík (Ovčačík, Káňa), 21. Burger (Kudělka), 54. Ujčík (Burger) - 11. Pletka (Duda, Vykoukal), 37. Dvořák (Jeřábek), 41. Kovář (Duda). Rozhodčí: Minář, Polák - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:8, navíc Malík 10 min. os. trest - Johnson 10 min. os. trest + DKU. Využití: 3:1. Diváci: 4547. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 5:3.

HC Vítkovice Ridera

Málek - Malík, Kudělka, Kasík, Ondrušek, Ovčačík, Punčochář, Voráček - Ujčík, Burger, Klimek - Hlinka, Húževka, Szturc - Šedivý, Strapáč, Káňa - Pohl, Štefanka, Kucsera.

HC Škoda Plzeň

Svoboda (12.Mazanec) - Marušák, Kaberle, Vykoukal, Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Jeřábek - Duda, Kovář, Pletka - Stránský, Straka, Lev - Dvořák, Pitule, Johnson - Vostřák, Sedláček, Petruška.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 47 26 2 24 92,31 0
Adam Svoboda 12 8 3 5 62,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 2 2 0 0
Michal Dvořák 1 0 1 1 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 32
František Kaberle 0 0 0 1 2
Jan Kovář 1 0 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 1 6
Jiří Marušák 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 -1 0
Patrik Petruška 0 0 0 -1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 1 1 2 0 2
Pavel Sedláček 0 0 0 -1 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 1 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 0 0 0 -1 0
Jiří Vykoukal 0 1 1 0 0

komentář

Domácí začali aktivněji, činil se zejména Kucsera, proti byl ovšem Svoboda, který si poradil i s dobrým pokusem Káni či Kudělkovou střelou od modré. Jenže Vítkovickým se trpělivost vyplatila, když Juraj Štefanka šikovně tečoval ránu Voráčka - 1:0! Uběhlo přesně čtyřicet vteřin a hala v Ostravě podruhé explodovala nadšením. Po pěkné postupné akci celého útoku se do zakončení dostal Viktor Ujčík a i trochu se štěstím zvýšil - 2:0! Vzápětí byl ovšem vyloučen za vysokou hůl Hlinka a indiáni se po těžkém K.O. probrali. Václav Pletka i s přispěním tyče pokořil Málka - 2:1! Jenže zlá čtyřminutovka Západočechů přinesla ještě jeden inkasovaný gól. Po čtyřiadvaceti vteřinách početní výhody posunul od modré touš Ovčáčik na Jaroslava Kasíka, jenž přesnou ranou vyhnal Svobodu z branky - 3:1! Plzeň neskládala zbraně, dobrý pokus Stránského vyrazil domácí gólman stejně jako tutovku z mezikruží Dudy. Když si pak na bývalém spoluhráči vylámal zuby i Kovář, svítil o první přestávce na světelné tabuli dvoubrankový rozdíl.

Ten ovšem nevydržel ani minutu. Kudělka v další početní výhodě vystřelil a Jiří Burger, nejproduktivnější hráč domácích, stál na správném místě a dorazil za bezmocného Mazance - 4:1! Vítkovice byly v laufu a svůj náskok mohly zvýšit i v oslabení, kdy všem ujel Húževka, mladý gólman indiánů ovšem dokázal zasáhnout. Na druhé straně po závaru zakončoval Straka, byl ale ve velkém úhlu. Když pak Mazanec dokázal vychytat v dobrém pokusu Burgera i Ovčačíka, přišel pro domácí trest. Jakub Jeřábek našel mezi kruhy Michala Dvořáka, který se z první nemýlil - 4:2! V závěru třetiny ještě mohl svým barvám vrátit náskok Ujčík, ve velké šanci ztroskotal na plzeňském brankáři. Rozdíl ve skóre se tak po dvou dějstvích nezměnil.

I v poslední pasáži hry opět rychle padla branka. Po osmnácti vteřinách našel před brankou krásně Duda Jana Kováře, jenž neměl problémy prostřelit dezorientovaného Málka - 4:3!. O chvilku později mohlo být po velkém tlaku Plzně dokonce i vyrovnáno, ovšem domácí po střele Hanzlíka zachránila tyč. Další dobrou pozici měl Duda po chybě Ostravanů v rozehrávce, ale z mezikruží na Málka nevyzrál, podobně jako o chvilku později Kovář. Vše tak zlomilo vyloučení Kaberleho, které ztrestal po vyhraném buly rychlou střelou Viktor Ujčík za dvě vteřiny – 5:3! Snížit mohl dorážkou Petruška, ovšem Roman Málek předvedl téměř až neuvěřitelný zákrok lapačkou. Závěr zápasu byl již ve znamení obrovského tlaku Západočechů, na výsledku se to ovšem neprojevilo.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): "Měli jsme velké problémy oddělit soupeře od kotouče u nás v pásmu. Ve druhé třetině jsme mohli náš náskok 4:1 ještě navýšit, ale neproměnili jsme několik velmi dobrých šancí. Třetí gól v úvodu poslední třetiny nás poslal psychicky dolů, ale pátá branka nás zachránila. Podali jsme bojovný výkon, proti Plzni se nezískávají body lehce."

Milan Razým (HC Plzeň 1929): "Do zápasu jsme špatně vstoupili. Pustili jsme domácí do dvougólového vedení, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Po kontaktní brance jsme měli tlak a několik šancí, domácí jednou zachránila i tyčka. Pátá branka utkání rozhodla."