ZLN - PLZ 1:2

ZLN - PLZ 1:2 - Indiáni dotahují Spartu osmým vítězstvím v řadě nad Zlínem

Plzeň - Modrobílí dokázali počtvrté v řadě vyrabovat zlínský led, ve vyrovnaném střetnutí rozhodl šťastnou brankou Jan Kovář. Západočeši se tak před reprezentační pauzou dotáhli o tři bodíky blíže vedoucí Spartě.

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

1:2
0:0, 0:1, 1:1

Branky a nahrávky: 51. Linhart (Ondráček, Vlach) - 22. Straka (St. Pierre), 52. Kovář (Pletka). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Kis, Svoboda. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 4279. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

PSG Berani Zlín

Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Galvas, Tesařík, Řezníček - Holík, Leška, Köhler - Důras, Čajánek, Veselý - Melenovský, Roman Vlach, Ondráček

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Kaberle, Marušák, Modrý, St. Pierre, Jeřábek, Frolo, Vykoukal - Duda, Kovář, Pletka - Stránský, Straka, Kratěna - Michal Dvořák, Pitule, Johnson - Vostřák, Heřman, Mrňa

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 47 1 46 97,87 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 0 0 1 2
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Tomáš Frolo 0 0 0 1 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
František Kaberle 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 1 0 1 1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 1 0
Jiří Marušák 0 0 0 1 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 0
Pavel Mrňa 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 1 1 0 4
Nicolas St. Pierre 0 1 1 1 0
Martin Straka 1 0 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 0 0 0 1 0
Jiří Vykoukal 0 0 0 -1 0

komentář

Ševci na indiány vlétli, Svoboda se měl co ohánět, ovšem paradoxně měli největší šanci v úvodu Západočeši. Straka dostal příhru zpoza branky mezi kruhy, ale osamocen před Sedláčkem přestřelil. Zlín kontroval samostatným únikem Holíka, kterého ovšem lapačkou vychytal Svoboda. V polovině třetiny se k odraženému touši prodral Heřman, domácí gólman zaklapl betony včas. Podobnou situaci si vypracovali vzápětí i domácí, Řezníčka ovšem skvělým zákrokem vychytal opět Svoboda. Poslední slovo měli opět ševci. Leška zatáhl touš do pásma, předložil na pravý kruh Hamrlíkovi, jehož bombu dokázal vytěsnit hostující gólman.

V prostředním dějství ještě diváci ani nestihli usednout na své sedačky a PSG ztrácelo. Po buly se ke střele dostal St. Pierre, jehož pokus šikovně tečoval Martin Straka – 0:1! Zlín dostal šanci na vyrovnání před polovinou utkání, kdy se stal prvním vyloučeným Duda. Domácí ovšem zahrozili pouze střelou od modré v podání Galvase. Jeho střelou o chvilku později tečoval i Veselý, Svoboda byl opět na místě. Promrzlému publiku mohl úsměv na rty vrátit i Čajánek, z mezikruží ovšem z první napálil pouze lehajícího St. Pierra. Prosadil se na levém kruhu i mladý Vlach, mířil ovšem nad. Před druhou třetinou ještě měli domácí výhodu další přesilové hry, paradoxně se v největší šanci zjevil Kratěna, který pálil z levého kruhu a Sedláček musel předvést bravurní zákrok.

Poslední dvacetiminutovku načal Dvořák, který po svém typickém průniku vybruslil zpoza branky až před Sedláčka, ten jeho pokus levým betonem dokázal vytěsnit. Pohlednou akci následně předvedl první útok Západočechů, když Duda bekhendem nahazoval před branku od mantinelu a Kovář jemně tečoval před Sedláčkem těsně mimo. Na druhé straně se při třetím oslabení Plzně měl Svoboda co ohánět. Leška zůstal sám na brankovišti po předešlém sporném postavení mimo hru, ale hostující gólman se dokázal po rychlém míchání touše zlínského šikuly bleskurychle přemístit. Ovšem i on kapituloval. Již při plném stavu se k odraženému černému nesmyslu dostal na pravém kruhu Tomáš Linhart a bez sebemenších pochybností zavěsil - 1:1! Odpověď modrobílých byla bleskurychlá. Jan Kovář po předešlé pumelici Pletky zblokoval rozehrávku Zlína, touš se vyšplhal vysoko do výšky a kupodivu všech skončil až za dezorientovaným Sedláčkem - 2:1! V závěru poslední pasáže hry se dočkali i indiáni přesilové hry a nevedli si vůbec špatně. Nejprve si renomé napravil brankář PSG, který vytěsnil ramenem dělovku Dudy, po chvilce čelil i pokusu Kaberleho. Zlín se v závěru tlačil za vyrovnáním a po chybě v obraně mohl tento cíl splnit Melenovský, ale tváří v tvář výtečnému Svobodovi neuspěl. A když ani následná hra bez brankáře skórem pohnout nedokázala, brali svěřenci kouče Jelínka další velmi cenné body ze zlínského ledu.

Ohlasy trenérů

Josef Turek (asistent trenéra PSG Zlín): "Zápas jsme začali dobře, měli jsme převahu, což jsme vyjádřili i velkým počtem střel v úvodní třetině. Bohužel pro nás chytal Adam Svoboda velmi dobře. Do druhé části jsme vstoupili vlažně a nechali si dát gól, což s mužstvem trochu otřáslo. Udělali několik drobných úprav v sestavě, které nezabraly. Ve třetí třetině jsme napadali ve dvou hráčích, abychom si vytvořili tlak. Vše vyústilo ve šťastnou vyrovnávací branku Tomáše Linharta. Jako už poněkolikáté v sezoně jsme si ovšem nechali dát laciný gól, kterému ale předcházela hrubá chyba obránce při rozehrávce. Hokej se nehraje na krásu, ale na výsledek. Utkání hodnotím negativně."

Michal Straka (asistent trenéra HC Plzeň 1929): "Rozhodující pro vývoj zápasu byla první třetina, ve které nás podržel gólman Adam Svoboda. Pouštěli jsme domácí do přečíslení a kdyby skončila 0:3 nebo 1:3, tak by byl další vývoj zápasu jiný. Pak jsme na začátku druhé třetiny dali gól a v dalším průběhu hry se vyvarovali přečíslení soupeře. Zápas rozhodl šťastný gól Jana Kováře. Jsme rádi, že vezeme tři body ze Zlína, protože příliš často se odsud body nevozí."