PLZ - KLA 0:4

PLZ - KLA 0:4 - Rytíř lepší indiána, Plzeň nestačila na Kladno

Plzeň - Tohle utkání se Plzeňským doopravdy nepodařilo. Po bezbrankové třetině byly šance na body pro oba týmy stejně vysoké, ale tři góly v domácí brance v průběhu druhé dvacetiminutovky jasně hrály do karet Kladna. To také celý zápas jasně ovládlo a bývalý plzeňský gólman, nyní v dresu Středočechů, Chábera může slavit čisté konto.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

0:4
0:0, 0:3, 0:1

Branky a nahrávky: 23. Látal (Lukáč), 27. Hovorka, 32. Patera (Kalla), 48. Knotek. Rozhodčí: Minář, Šír - Bádal, Kostka. Vyloučení: 10:4, navíc Modrý (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 5 176.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Vykoukal, Kaberle, Růžička, Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Frolo - Duda, Kovář, Pletka - Stránský, Straka, Kratěna - Dvořák, Havlíček, Johnson - Mrňa, Pitule, Heřman.

Rytíři Kladno

Chábera - Kameš, Drtina, Lepine, Piskáček, Posmyk (22. Kužel), Růžička - Kalla, Patera, Kuchler - Hovorka, Dragoun, Hluchý - Eberle, Lukáč, Látal - Valský, Knotek, Kafka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 26 4 22 84,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Radek Duda 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 -2 2
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Ondřej Havlíček 0 0 0 -1 2
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -3 2
František Kaberle 0 0 0 -1 2
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 -2 27
Pavel Mrňa 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 -1 0
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 -1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -2 0
Martin Straka 0 0 0 0 4
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Jiří Vykoukal 0 0 0 0 0

komentář

Indiáni se vrhli na rytíře hned od úvodních vteřin utkání. Od třetí minuty navíc toto snažení bylo podpořeno početní výhodou. V ní měl dobrou příležitost Vykoukal, jehož střelu Chábera zlikvidoval zákrokem pro diváky, když ve vzduchu máchl lapačkou a schoval v ní puk. Růžička pro změnu v dobré příležitosti minul tyčku kladenské svatyně. O pár minut později hrálo přesilovou hru Kladno. Při Svobodovi stáli všichni svatí, když puk poskakoval velmi blízko brankové čáry. Kalla ho nedokázal usměrnit pro hosty správným směrem.

Plzeň měla více šancí. V další přesilové hře nastřelil dokonce Stránský, který si najížděl z druhé vlny, tyč. Ke konci první třetiny se osmělilo i Kladno. Hluchý chtěl trefit plzeňskou branku, jenže mu selhala mířidla a málem sestřelil plzeňského Mrňu. Pár vteřin před koncem Straka váhal, váhal, až prováhal ten nejlepší moment na střelu. První třetina tak skončila bez branek.

Druhá třetina ovšem začala v režii Kladno, což korunoval ve 23. minutě Martin Látal, když překonal Svobodu, který byl kladenskému útočníkovi ponechán zcela na pospas - 0:1. O chvíli později podržel Plzeň její gólman Svoboda, když byl opět sám proti kladenským útočníkům. Ve 27. minutě, vteřinu před vypršením Johnsonova trestu už ale na střelu Marka Hovorky bezprostřední blízkosti - 0:2. V polovině utkání sice Kladno nevyužilo přesilovku pět na tři, ovšem krátce po návratu všech indiánů na led se trefil Pavel Patera – 0:3.

Plzeň se začala decentně osmělovat až pár minut před koncem prostřední dvacetiminutovky. St. Pierre se dokonce pokusil i o střelu, ale jeho pokus byl zblokován kladenským protihráčem. Osmělování ale skončilo vyloučením domácích za příliš mnoho hráčů na ledě. Síly na ledě vyrovnal sice Kalla, ale ani tak indiáni svůj výkon příliš nezlepšili. Až pár vteřin před koncem se ocitl Straka před prázdnou brankou. Puk mu ovšem proklouzl pod hokejkou, ze slibné šance nebylo nic.

Ani začátek třetí třetiny nebyl pro domácí nikterak příznivý. Tomáš Knotek vsítil ve 48. minutě již čtvrtý kladenský gól a s Plzní to před televizními kamerami nevypadalo vůbec dobře - 0:4. Trochu vzruchu mezi plzeňské diváky vnesl Kratěna, když se kladenskou obranou prokličkoval až před Cháberu, který jeho střelu s velkým štěstím vyrazil.

Ovšem pro indiány byl souboj s Kladnem tzv. „zápas blbec“. Nic se jim nedařilo, střely lítaly daleko mimo Cháberovu branku. Nedařilo se ani ostrostřelci z posledního domácího zápasu Pletkovi. Ač ho Duda s Kovářem při každé příležitosti hledali, kladenští si plzeňskou osmdesát osmičku dobře hlídali. Závěr nepovedeného zápasu navíc dohrávali domácí ve třech, navíc Svoboda čelil trestnému střílení, které bravurně chytil. To však byla jen labutí píseň indiánů. Kladno si naprosto po zásluze odváží všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Vojta (Rytíři Kladno): Plzeň byla posledním týmem, se kterým jsme neuhráli ani obd, chtěli jsme to zlomit. Pořád bojujeme o předkolo play-off, potřebujeme každý bod. Myslím, že jsme odehráli skvělé utkání, možná nejlepší v sezóně. Jsme rádi, že jsme Plzeň dokázali porazit a zajistit si předkolo. Dokonce máme pořád šanci i na šestku.

Milan Razým(HC Plzeň 1929): Náš výkon dnes za moc nestál. Soupeře byl ve všech směrech lepší, zaslouženě si odváží tři body. My jsme podali nejhorší výkon v sezóně.