SF2: PLZ - KOM 0:1

SF2: PLZ - KOM 0:1 - Indiáni prohráli v semifinále i podruhé!

Plzeň - Indiánům se nepovedl vstup do semifinálové série, když v úvodním utkání ztratili vedení a prohráli 3:4. Tuto porážku chtěli odčinit v úterý večer, ale ani na druhý pokus Kometu nezdolali. Hlavně kvůli tomu, že Trvajovi nevstřelili ani jeden gól a tak byl zbytečný výborný výkon Mazance, kterého překonal jen Róbert Petrovický.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

0:1
0:0, 0:0, 0:1

Branky a nahrávky: 46. Petrovický (Kováčik, Trvaj). Rozhodčí: Fraňo, Hradil - Bláha, Kostka. Vyloučení: 9:9. Využití: 0:1. Diváci: 7831. Průběh utkání: 0:0, 0:1.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Hanzlík, Jeřábek, Růžička, Modrý, Vykoukal, Frolo - Duda, Straka, Kratěna - Havlíček, Kovář, Pletka - Dvořák, Pitule, Johnson - Mrňa, Heřman, Andrašovský - Vlasák.

HC Kometa Brno

Trvaj - Kováčik, Žižka, Vašíček, Bičánek, Malec, Hruška, Švrček – Svoboda Jaroslav, Čermák , Dlouhý – Svoboda Tomáš, Divíšek, Svoboda Jakub – Zohorna, Koreis, Petrovický – Balej, Polodna, Švaňhal, Ostrčil

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 34 1 33 97,06 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 0 0 0 4
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 4
Ondřej Havlíček 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 6
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 0
Pavel Mrňa 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 0 2
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0
Jiří Vykoukal 0 0 0 0 0

komentář

V úvodních minutách diváci sledovali především nepřesnosti v rozehrávce na obou stranách, více ze hry ale přece jen měli hosté, kteří se vyskytovali před Mazancem, který nečekaně nastoupil do branky, velmi často. Brno si také připsalo první velkou šanci zápasu. Ocitl se v ní v 6. minutě Polodna. Mazanec jeho střelu zblízka vyrazil vyrážečkou. O chvíli později blokoval brněnskou střelu Straka. Plzeňský kapitán však inkasoval tvrdou ránu do nohy a jen ztěžka odcházel na střídačku. Plzeň ukázala své umění poprvé pořádně v 9. minutě, když se na ledě vyskytoval útok pod vedením Nicka Johnsona. Americký útočník si vyměňoval puk s Michalem Dvořákem, ani jeden proti Trvajovi ale neuspěl.

Do dalších šancí se domácí dostali až ke konci první dvacetiminutovky při přesilové hře. To, co byli indiánští útočníci schopní spálit, však nemělo obdoby. Vlasák s Pletkou našli ve výborné pozici Straku. Ovšem plzeňský kapitán z ostrého úhlu pálil vysoko nad Trvajovu branku. A téměř v zápětí stál Kovář v dobré pozici, ještě přenechával puk Pletkovi, ale plzeňská osmaosmdesátka trefila jen beton hostujícího gólmana. Straka poslední tři minuty první třetiny téměř neslezl z ledu, tak moc chtěl svůj tým dostat do vedení. Ale po prvních dvaceti minutách šli oba týmy do kabin za nerozhodného bezgólového stavu.

Druhou třetinu začali domácí velmi aktivně, nechtěli před vlastním publikem prohrát podruhé za sebou, proto se vrhli před Trvaje a jali se ho ostřelovat jako u Verdunu. Nezbrzdilo je ani vyloučení Mrni. Naopak velkou šanci měl Růžička. Trvaj měl s jeho střelou potíže, ale vyrazil ji. Na druhé straně ale mohl potrestat nedůrazné vyhození Víšek. Také Mazenec střelu protihráče vyrazil mimo tři tyče. Poté hrála přesilovku Plzeň, ale nebyla v ní příliš úspěšná, domácím se nepodařilo ani na delší dobu usadit se v pásmu. Na obou stranách byly k vidění především nepřesnosti v rozehrávce, hrálo se převážně ve středním pásmu, ani jeden z týmů se nemohl usadit před gólmanem soupeře.

Ve 32. minutě se pokusil o střelu Zohorna, ale rána vůbec nebyla přesná, Mazanec nemusel zasahovat. O pár minutek později se Plzeň po delší době dostala do útočného pásma, když kontrolovala bezpečně puk na hokejkách. Kratěna se snažil přihrát Strakovi, ale ten rozehrávku nezachytil, puku se tedy zmocnil Modrý a nebezpečně pálil. Trvaj však jeho střelu vyrazil. Po návratu z trestné lavice Mazanec našel výbornou rozehrávkou Kováře. Ten se řítil sám na Trvaje, ale brněnského gólmana nepřekonal. Na konci druhé třetiny měl ještě dobrou příležitost Divíšek po nepřesné rozehrávce plzeňského brankáře. Divíšek však se svou příležitostí nenaložil dobře.

Začátek třetí třetiny domácím příliš nevyšel. Ve 44. Minutě byl vyloučen Pletka, o necelou minutu později Mazanec zbytečně vyhodil puk mimo hřiště a dostal také dvě minuty. Trest za něj odpykával Kovář. To však nic neměnilo na tom, že ačkoliv se indiáni bránili zuby nehty, nakonec se neubránili. Róbert Petrovický, muž, který hrál finále proti Plzni v roce 1992, dostal hosty do vedení přesně mířenou ranou do horního rohu branky - 0:1. Pro domácí pak už letěl čas neuvěřitelně rychle. A to i přes to, že dostali možnost přesilové hry. Ovšem ta se domácím vůbec nepovedla, Trvaj nemusel téměř zasahovat.

Od 50. minuty hrála Plzeň v podstatě neustále v početní výhodě. Během jedné z nich se dokázal Kovář prodrat skrz těla protihráčů a vystřelit. Ovšem zamířil přesně do těla brankáře Trvaje. S tečovanou střelou od modré čáry neuspěl ani Růžička. Dvořák s Modrým si poté vynutili další faul Komety Brno. To už do konce základní části zbývalo jen pár minut. Modrý vyslala krásnou střelu, ale Trvaj byl opět na místě. Poté se na hokejky domácích hráčů vkradla nervozita a místo velkého náporu přišel faul. Závěr třetiny Brno v poklidu a v pohodě dohrálo za brankou Mazance a mohlo se radovat z vítězství. Už ze druhého na plzeňském ledě.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (Plzeň): Kometa byla prvních deset minut lepším týmem, pak jsme hru srovnali. První dvě třetiny byly hodně vyrovnané, největší šanci měl Honza Kovář, když ujížděl z trestné sám na bránu, bohužel neproměnil. Rozhodlo naše dvojnásobné oslabení, které soupeři věnoval Marek Mazanec. I když odchytal skvělý zápas, to vyhození bylo hloupé. Musíme zůstat pozitivní, oba zápasy jsme prohráli o gól. Ještě nic není rozhodnuto.

Lubomír Oslizlo (Brno): Zápas byl vyrovnaný, každé mužstvo mělo šance na skórování. Domácí mladí kluci do nás tvrdě šli, ale na to jsme zvyklí. Rozhodla přesilovka pět na tři. Celý zápas nás hodně držel Jirka Trvaj.