PLZ - KOM 2:7

PLZ -KOM 2:7 - Plzeň nezvládla úvod utkání a loučí se sezónou

Plzeň - Domácím se vůbec nepovedl vstup do zápasu. Již v 5. minutě prohrávali 0:3 a Mazance vystřídal Svoboda. O osudu zápasu pak rozhodla hlavně 2. třetina, ve které měli Plzeňáci za stavu 1:3 spoustu šancí snížit na rozdíl jediného gólu. Místo toho inkasovali indiáni další smolnou branku. Naději vrátil Plzni na začátku 3. části Hanzlík, který opět snížil na rozdíl 2 gólů, ale pak už se trefovali pouze Brněnští, kteří přidali další 3 branky a po jednoznačném výsledku v zápase i sérii postupují do finále.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

2:7
1:3, 0:1, 1:3

Branky a nahrávky: 14. Straka (Vlasák, Vykoukal), 41. Hanzlík (Kovář, Straka) - 2. Divíšek (Malec), 4. Svoboda Tomáš (Divíšek, Svoboda Jakub), 5. Balej (Polodna), 39. Kováčik (Čermák), 45. Svoboda Tomáš (Vašíček), 50. Dlouhý (Zohorna, Čermák), 53. Divíšek (Kováčik, Žižka). Rozhodčí: Hodek, Polák - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:8, navíc Vlasák (PLZ) a Malec (KOM) oba 10 min. Využití: 1:3. Diváci: 8236. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4, 2:7.

HC Škoda Plzeň

Mazanec (5. A.Svoboda) - Marušák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, Modrý, Vykoukal, Frolo, J.Jeřábek-Duda, Martin Straka, Kratěna - Pletka, Jan Kovář, Vlasák - Michal Dvořák, Havlíček, Andrašovský - Stránský, M.Heřman, Mrňa - Vostřák

HC Kometa Brno

Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M.Hruška, Malec, Švrček - H.Zohorna, L.Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Petrovický, Haluza - Balej, Švaňhal, Polodna

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 4 7 3 4 57,14 0
Adam Svoboda 56 26 4 22 84,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dušan Andrašovský 0 0 0 -1 0
Radek Duda 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 -2 0
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 4
Jiří Hanzlík 1 0 1 0 2
Ondřej Havlíček 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 1 1 -3 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 2
Jiří Marušák 0 0 0 0 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 -3 2
Pavel Mrňa 0 0 0 0 2
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 -1 0
Martin Straka 1 1 2 1 0
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 -2 10
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0
Jiří Vykoukal 0 1 1 -2 2

komentář

Úvod zápasu jako tradičně přinesl hokej bez obran, ale i přesto, že velké šance měli Kovář s Pletkou, dříve se radovali hosté. Hned ve druhé minutě prostřelil Mazance Tomáš Divíšek, který jako první dojel vyražený puk a z mezikruží otevřel skóre zápasu – 0:1! Neuběhly ale ani dvě minuty a Kometa už vedla o dvě branky! Hostům se podařilo využít hned první přesilovou hru zápasu, a po nahrávce Divíška zpoza branky se bekhendem prosadil Tomáš Svoboda – 0:2! To ale nebylo ze strany Brňanů vše. Petr Polodna vyslal po pravém křídle Jozefa Baleje, který nečekal na nikoho ze spoluhráčů, napřáhl a trefil přesně – 0:3! Po tomto gólu se do branky postavil Adam Svoboda. I když vstoupila do úvodu zápasu aktivněji Plzeň, góly stříleli hosté, kteří si brzo vytvořili slušný náskok.

I nadále se snažili útočit hlavně domácí, a to i v oslabení, ale ani ve slibné šanci Marušák nedokázal Trvaje překonat. Hosté se vzchopili po skončení přesilové hry a prověřili Svobodu, který už byl ale připravený. Poté však opět hrozili Plzeňští. nejdříve se šikovně prokličkoval Kovář, který střílel tešně vedle, poté Vykoukal promarnil svoji šanci a přihrávkou zhatil celou akci. Indiáni ale pokračovali v útočném hokeji a po zásluze se dočkali. Po faulu na kapitána Straku se dostali také k přesilové hře, tentokrát ve čtyřech proti třem, a právě Martin Straka jako první z hráčů Plzně prostřelil Trvaje – 1:3! Škodováci ale nepolevili a usilovali o dosažení kontaktního gólu, což se jim málem povedlo po nádherné souhře Kováře s Vlasákem, který po kličce do strany střílel, ale na Trvaje nevyzrál! První část tak skončila 1:3 pro domácí.

Hned na úvod druhé třetiny se dostal do střely z dobré pozice opět Straka, ale Trvaje podruhé neprostřelil. Domácí si poté zahráli přesilovku a vytvořili si místy až drtivý tlak. Bohužel pro indiány ani Marušák, ani Vlasák před odkrytou brankou nedokázali zamířit přesně. Poté zahrozili také hosté, když se po chybě domácí obrany dostal nakonec k zakončení Jakub Svoboda. Jiný Svoboda – ten plzeňský, vytáhl bravurní zákrok a udržel naděje Západočechů nad vodou. Ty ještě podpořila další minuta, ve které rozhodčí poslali na trestnou lavici současně hned dva hráče Komety. Přestože celé dvě minuty strávili indiáni před Trvajem, stavem utkání pohnout nedokázali.

Plzeňané trošku polevili v aktivitě a dopředu se začala tlačit také Kometa. Její snaha vyústila v šanci Žižky, který po rychlé kombinaci v útočné třetině nastřelil vzdálenější tyčku branky domácích. Indiáni byli nadále lepší, ale udeřili opět hosté. Necelé dvě minuty před koncem druhé části propadlo jako blesk z čistého nebe nahození Jozefa Kováčika až za bezmocného Svobodu, který na brankovišti bojoval s jiným dotírajícím hráčem Komety – 1:4. Rozladění domácích hokejistů završil těsně před koncem druhé třetiny sporný ofsajd Plzně, po kterém obdržel Tomáš Vlasák za protesty osobní desetiminutový trest.

To Plzeň ale jak se říká zdravě naštvalo a snížení přišlo už po 19 sekundách poslední dvacetiminutovky, kdy zblízka propálil Trvaje Jiří Hanzlík – 2:4! Tempo hry nabralo na obrátkách a k vidění bylo v rychlém sledu několik zajímavých situací na obou stranách. Nyní se však radovali zase hosté. Střelu Vašíčka ještě zvládl plzeňský brankář vyrazit, ale jen na čepel neobsazeného Tomáše Svobody, který už neměl problém kotouč bekhendem zamést do odkryté branky – 2:5!

Domácí nesložili zbraně a snažili se o odpověď, ale chyběla jim ona pověstná lehkost ze základní části. Zmar Plzně pak definitivně dovršil přesilovkový gól Radka Dlouhého, kterým necelých jedenáct minut před koncem základní hrací doby zvyšoval už na 2:6! Další zásah pak přidal z rychlého brejku Tomáš Divíšek, který prostřelil Adama Svobodu ranou k pravé tyči – 2:7! To už bylo na některé příznivce domácích příliš, ale ti co zůstali vytvořili svému týmu v posledních minutách důstojnou atmosféru. Tu mohl v závěru ještě zužitkovat Dvořák, ale v poslední větší šanci zápasu se neprosadil.

Poslední třetina tak skončila stejně jako ta první, výsledkem 1:3. Celkově Plzeňané podlehli brněnské Kometě v semifinálové sérii 1:4 na zápasy a dočkali se tak svého konce v letošní sezoně, kterou nakonec završili na třetí příčce.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (HC Plzeň 1929): Dnešní zápas nám bohužel krutě nevyšel. Klíčovými body byl vstup do utkání, nevyužitá dvouminutová přesilovka pět na tři a pak čtvrtý gól těsně před koncem druhé třetiny. To nás všechno nalomilo, pak jsme to správně otevřeli a dostali jsme příliš mnoho gólů. První tři zápasy série mohly skončit opačně, bohužel všechny uloupil soupeř. Čtvrtý zápas v Brně byl jediný, v němž jsme byli opravdu lepší. Já z bronzu radost mám, určité zklamání tu je, ale sezona to vůbec špatná nebyla. Už jsem dřív předeslal, že v Plzni končím. Kde budu dál, teď nevím, nikde nic dohodnutého nemám.

Lubomír Oslizlo (HC Kometa Brno): Věděli jsme, že dnešní utkání bude velice těžké, ale parádně nám vyšel začátek, kdy jsme vstřelili tři branky. Druhým faktorem bylo, že jsme ubránili dvouminutové oslabení ve třech proti pěti. Tam kdyby Plzeň snížila, tak to ještě mohlo dopadnout jinak, ale výborně jsme to odbránili. Ve třetí třetině to Plzeň musela otevřít vabank a my jsme vítězství pojistili.