KOM-PLZ 4:3sn

KOM-PLZ 4:3sn - Zápas plný pěstních soubojů pro Brno

Plzeň - Úterní hokejový večer nabídl v Brně vše, co si jen může hokejový fanoušek přát. V první třetině se hrál velmi tvrdý hokej, spíše než hokejové umění hráči předváděli pěstní souboje. Poté se začal hrát pořádný hokej a Plzeň otočila vývoj skóre a do třetí třetiny nastupovala s dvoubrankovým náskokem. Jenže již v tradičně slabších třetích třetinách o náskok přišla a nakonec podlehla domácím v samostatných nájezdech.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

4:3sn
1:0, 0:3, 2:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 4. Hořava, 44. Čermák (Žižka, Hořava), 52. Jakub Svovoda (Zohorna), rozhodující nájezd Jakub Svoboda - 30. Slovák (Kovář, Gulaš), 32. Pletka, 38. Gulaš (Straka, Vlasák). Rozhodčí: Jeřábek, Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8 - navíc Hollweg, Dvořák (oba PLZ), Koreis, Švrček (oba KOM) 5min + osobní trest do konce utkání, Žižka (KOM) 10min. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7200 (vyprodáno). Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3,

HC Kometa Brno

Trvaj (Falter) - Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek (C), Valach, Malec, Valábik, Krejčiřík - Erat, Čermák, Dlouhý - Hořava, J. Hruška, Jakub Svoboda - Holec, Petrovický, Zohorna - Koreis, Dočekal, Káňa.

HC Škoda Plzeň

Rask (Svoboda) - Hanzlík, Slovák, Růžička, Jeřábek, Ševc, Marušák, Frolo - Gulaš, Straka (C), Vlasák - Kratěna, Kovář, Pletka - Dvořák, Heřman, Balej - Pitule, Lev, Hollweg - Havlíček

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tuukka Rask 65 32 4 28 87,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 29
Milan Gulaš 1 1 2 1 2
Jiří Hanzlík 0 0 0 2 0
Martin Heřman 0 0 0 -2 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 27
Jakub Jeřábek 0 0 0 -2 0
Jan Kovář 0 2 2 0 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 1 2
Tomáš Pitule 0 0 0 -1 0
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 -2 0
Tomáš Slovák 1 0 1 1 0
Martin Straka 0 1 1 1 0
Martin Ševc 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 0 1 1 2 0

komentář

První třetina byla jako vystřižená z bojů v play-off. Na ledě vládly emoce a utkání se často dostávalo zbytečně do vyhrocených momentů. Plzeň od úvodu hýřila aktivitou a dokázala si i vypracovat dobré šance. Tu největší měl ve třetí minutě Tomáš Vlasák, který pohotovou střelou ihned po vhazování orazítkoval konstrukci brněnské brány. Hosty však hodně zbrzdil moment, který přišel ani ne minutu na to. Od modré vystřelil Miloslav Hořava a před Raskem ještě puk nešťastně tečoval plzeňský obránce Růžička. Finský brankář už nedokázal na změnu reagovat.

Laxnost indiánů v obraně pak v sedmé minutě málem potrestal Žižka, který dojel svoje odražené nahození a Rask musel předvést skvělý zákrok pravým betonem. Vzruch v hledišti poté působily hlavně větší, či menší šarvátky. Tu největší odstartoval po polovině první dvacetiminutovky Ryan Hollweg, který zbytečně srazil Petrovického. Hollweg tak splnil svoji boxerskou produktivitu a tentokrát byl jeho sokem mstitel Švrček. Oba dva hráči nakonec vyfasovali tresty do konce utkání. Domácí poté měli dobrou možnost početní výhody pět na čtyři a posléze i pět na tři. Rozpoložení sil na ledě však nedokázali využít.

Druhé dějství patřilo jednoznačně Plzni. Za vše mluvily především tři puky v Trvajově brance. Ještě před plzeňskými gólovými manévry přišla menší reminiscence na úvodní třetinu, když si pěstní souboj domluvili Dvořák s Koreisem a posléze v kabině doplnili Hollwega a Švrčka. Indiáni pak měli tři velké šance. Vyrovnání ovšem přišlo až v 29. minutě. Na Gulašovu střelu ještě Trvaj stačil, na dorážku Tomáše Slováka po přihrávce Kováře už však ne. Čermák pak mohl bleskově vyrovnat, místo toho ale přišel vedoucí gól Plzně. Václav Pletka se nenechal odstavit od puku, vyjel zpoza brány a zakončil do Trvaje, dorážku už však dokázal nasměrovat do sítě.

Brno působilo v prostřední dvacetiminutovce nemastným neslaným dojmem. Plzeň byla u všeho dříve a navíc vyrukovala se zbraní, kterou ovládá především soupeř - výborným bráněním středního pásma. Když se pak v 38. minutě pěkně zpoza obránce trefil Tomáš Gulaš, měla Plzeň velmi nadějný náskok do třetí části.

Ovšem vše bylo nakonec jinak. Plzeň sice zprvu velmi dobře bránila příznivé skóre. Kometa se nemohla k ničemu dostat a rozhodně to z její strany nevypadalo na nějaké fanfáry. Vše však změnila 44. minuta a snížení z hole Leoše Čermáka. Od této chvíle byli domácí lepším týmem a dočkali se i vyrovnání. Trenér Brna Zdeněk Venera přeskupil formace a vyplatilo se mu to. Zohorna se přesunul k Svobodovi s Hruškou a ten se mu odměnil gólovou nahrávkou, kterou zužitkoval Jakub Svoboda. Jihomoravané si pak místy vytvářeli drtivý tlak, Hruška dokonce nastřelil tyč.

Prodloužení se však oba týmy nevyhnuly. Kometa v něm byla aktivnější, protože nájezdy jí moc nevycházejí. Žádná výraznější šance ale nepřišla, a tak k nájezdům stejně došlo. A rozhodnuto už bylo po dvou sériích. Brněnští zlomili nájezdové prokletí a rozhodující trefu si připsal Jakub Svoboda, trefil se také Dlouhý, z Plzně naopak neskóroval nikdo.

Ohlasy trenérů

Lubomír Oslizlo (Kometa Brno): Plzeň byla hodně nepříjemný soupeř. Dvě třetiny lépe bruslila, byla aktivní. Nám se příliš nedařilo, ale od třetí třetiny jsme přeházeli formace, soupeře dostali pod velký tlak a vyrovnali. Konečně se povedlo proměnit nájezdy a za dva body jsme nesmírně spokojení.

Michal Straka (Plzeň): Měli jsme velkou motivaci a touhu tady vyhrát. Je to velká škoda, protože jsme dvě třetiny byli lepším týmem. Ve třetí třetině jsme přestali hrát a domácí nás neskutečně přitlačili. Klíčový moment vidím v tom, že jsme nevyužili dlouhou dvojnásobnou početní výhodu.