LIT - PLZ 1:2

LIT - PLZ 1:2 - Pletkova dorážka a Plzeň veze od chemiků tři body

Plzeňští indiáni uhájili na severu Čech své průběžné první místo v extraligové tabulce. Ve třetí třetině se totiž za nerozhodného stavu 1:1 v přesilovce prosadil po střele Slováka Václav Pletka a modrobílí i za přispění znovu výborného Raska vezou všechny body. Protrhli tak dva roky trvající šňůru nezdarů na litvínovském ledě.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

1:2
1:1, 0:0, 0:1

Branky a nahrávky: 11. Stříteský (Martynek) - 7. Straka (Slovák, Hanzlík), 45. Pletka (Slovák, Hanzlík) Rozhodčí: Fraňo, Hrubý - Bejček, Charvát. Vyloučení: 4:6 Využití: 1:1. Diváci: 4295

HC Verva Litvínov

Francouz - Posmyk, Kubát, Stříteský, Holub, Gula, Zeman, K. Černý, Sklenička - Kubinčák, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Trávníček - J. Černý, Gerhát, Ručinský - Baláž, Frolík, Rapáč.

HC Škoda Plzeň

Rask - Ševc, Jeřábek, Slovák, Hanzlík, Marušák, St. Pierre - Balej, Kovář, Pletka - Gulaš, Straka, Vlasák - Scheiss, Havlíček, Dvořák - Petruška, Heřman, Lev.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tuukka Rask 60 31 1 30 96,77 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 0 0 1 2
Jiří Hanzlík 0 2 2 1 0
Ondřej Havlíček 0 0 0 0 0
Martin Heřman 0 0 0 0 4
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 2 2 1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 4
Martin Straka 1 0 1 1 0
Martin Ševc 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 1 0

komentář

Majdana, který se zranil v utkání s Chomutovem, nahradil v Hüblově první formaci Kubinčák, do branky se tentokrát postavil Pavel Francouz.

Opatrnější a vyrovnaný úvod skončil v 7. minutě, kdy se do šance prosmýkl Martin Straka a ač atakovaný, prostřelil, či spíše podstřelil Francouze, 0:1.

Ještě v téže minutě se hákováním provinil Ševc, Litvínov se prosadil k jedné tvrdé střele a to na branku nestačilo. Při dalším trestu (Heřman) už ale napřáhl z voleje na modré Stříteský a vyrovnal na 1:1.

První trestný zápis Vervy (Gula) Krušnohorci ubránili, v závěru oslabení navíc fauloval Trávníčka Gulaš. Vyložené šance v dalším průběhu první třetiny scházely a tak už se do přestávky skóre nezměnilo. Blízko k tomu mělo Kubátovo vybídnutí k teči v posledních vteřinách úvodního dějství.

Také druhá část pokračovala ve vyrovnaném duchu, Čech Francouz i Fin Rask si v jejím úvodu poradili s několika závary. Rapáč před brankou ve 27. minutě ještě hledal Frolíka, ale to už zavánělo překombinováním a vyhlédnutý zakončovatel akce byl také Západočechy pokryt.

O minutu později ani nadvakrát nevyzrál na domácího gólmana Balej a ještě v téže minutě průnik protihráče nedovoleně zastavil Stříteský. Když se do hry vrátil, přečíslil s Hanzlovou řadou protivníka v poměru tři na dva. Heřman odejel za katr v polovině zápasu. Šest vteřin před jeho návratem poslal spoluhráče do tří St. Pierre. Už v klasické výhodě pěkně nastavil hůl do dráhy letícího puku Martynek, ale i když se tak stalo těsně před brankou, Rask zastavil puk lapačkou. Posmyk ještě těsně minul plzeňskou klec a Škodováci se ubránili.

Ve 36. minutě odehrála povedené střídání Hüblova řada, v šanci byl Lukeš, Rask vyrazil. A dvě minuty před koncem třetiny zastavil gólman hostí i střelu najetého Frolíka, kterého uvolnil J. Černý. Závěr prostřední části domácím patřil a měli k blízko k vedoucí brance.

Čtyři minuty třetí třetiny přinesly z toho opravdu podstatného jen Holubův trest. Střelu od modré čáry Francouz vyrazil, ale ke smůle černožlutých přímo na hůl Pletky, který měl při dorážce lehkou práci, 1:2. Litvínov musel znovu doma dotahovat. Čtyři minuty třetí třetiny přinesly z toho opravdu podstatného jen Holubův trest. Střelu od modré čáry Francouz vyrazil, ale přímo na hůl Václava Pletky, který měl při dorážce lehkou práci, 1:2. Litvínov musel znovu doma dotahovat. Navíc vzápětí musel ven Posmyk, ale tohle oslabení Verva přečkala.

V polovině třetiny mohl skórovat bruslí Straka, Francouz jeho doklepnutí vybruslil. Domácí se těžce probíjeli přes zformované plzeňské šiky. Pomoci jim mohlo vyloučení zámořské akvizice hostů (St. Pierre), ale Straka a spol zvládli hru ve čtyřech téměř na jedničku. V 57. minutě se procpal s pukem až do brankoviště Trávníček, Rask si opět poradil a jeho spoluhráči pak nepustili Litvínov ani k power play.

Vedoucí celek tabulky ukázal svou sílu hlavně v defenzívě a v klíčové chvíli dokázal proměnit přesilovku, což se domácím, kteří jim byli vyrovnaným soupeřem, nepovedlo.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (HC Verva Litvínov): "Při hře pět na pět jsme byli rovnocenným soupeřem, ale bohužel rozhodly přesilové hry. My jsme z několika početních výhod dokázali dát pouze jeden gól, kdežto Plzeň dokázala svou přesilovku ve třetí třetině využít, což rozhodlo."
Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "Hrál se kvalitní hokej. Oba týmy předváděly kombinační hru v rychlosti a oba mohly získat tři body. Nakonec se nám povedlo v třetí třetině dát branku z přesilovky a poté už jsme si zápas pohlídali."