PLZ - VIT 5:0

PLZ - VIT 5:0: Pět gólů prodloužilo bodovou sérii!

Plzeň - Indiáni dokázali prodloužit svou bodovou sérii a po urputném boji nakonec přejeli Vítkovice značným rozdílem. V utkání, kde bylo možno vidět i dvě nařízená trestná střílení, uspěli Západočeši pět ku nule.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

5:0
0:0, 2:0, 3:0

Branky a nahrávky: 25. Balej (Pletka, Kovář), 38. Gulaš (Lev), 44. Gulaš (Straka, Vlasák), 50. Kovář (Kratěna, Kašpařík), 60. Vlasák (Gulaš, Straka). Rozhodčí: Turčan, Hribik - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 7:4. ¨Bez využití. Diváci: 5605. Průběh utkání: 0:0, 5:0.

HC Škoda Plzeň

Rask - Růžička, Hanzlík, Marušák, Jeřábek, St. Pierre, Frolo - Gulaš, Straka, Vlasák - Balej, Kovář, Kratěna - Dvořák, Kašpařík, Pletka - Hollweg, Havlíček, Lev

HC Vítkovice Ridera

Málek - Štencel, Malík, Sloboda, Sedlák, Barinka, Voráček - Huna, Roman, Svačina - Ujčík, Burger, Klimek - Walker, Strapáč, Szturc - Hlinka, Kucsera.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tuukka Rask 60 30 0 30 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 1 0 1 1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 2 2
Milan Gulaš 2 1 3 3 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Ondřej Havlíček 0 0 0 1 2
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 2 2
Pavel Kašpařík 0 1 1 1 0
Jan Kovář 1 0 1 2 2
Ondřej Kratěna 0 1 1 1 0
Jakub Lev 0 1 1 1 0
Jiří Marušák 0 0 0 2 2
Václav Pletka 0 1 1 2 0
Dan Růžička 0 0 0 1 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 2 2
Martin Straka 0 2 2 2 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 2 0

komentář

Úvodní slavnostní buly zápasu vhodil jeden z nejlepších hokejistů historie, gólman, Vladislav Treťjak. Ten si také od plzeňských divávků vysloužil ovace ve stoje. Nutno říci, že zcela po zásluze.

Úvodní minuty zápasu příliš vzruchu nepřinesly. První zajímavější příležitost na vítkovické straně si vytvořil Svačina, svou střelou z úhlu ale Raska nezaskočil. Stejně tak na druhé straně svou překvapivou střelou neuspěl Gulaš. Když se v polovině první dvacetiminutovky hrálo čtyři na čtyři, diváci se vzhledem k většimu prostoru na ledě těšili na hezké hokejové akce. Oba týmy se však sousředily spíše na obranu. Hokejové akce byly k vidění opět až při hře pět na pět. Nejprve Kratěna frnkl všem a sám se řítil na Málka. Ten jeho střelu ovšem fantasticky lapil do lapačky. Stejně tak si poradil s Kašpaříkovou střelou. Plzeň se pomalu ale jistě dostávala do tlaku, ale Málek vychytal všechny plzeňské pokusy. Gulaš v další velké možnosti jen o kousek minul pravou tyčku Vítkovické branky. Plzeňský tlak ale zastavilo další domácí vyloučení, Jeřábek se pár minut před koncem dopustil zdržování hry, když vyhodil puk z obranného pásma úplně mimo ledovou plochu. Vítkovičtí ale svou početní převahu nesehráli příliš dobře, dokonce si nevypracovali ani žádnou šanci. Největší příležitost naopak měli domácí, přesně s návratem Jeřábka na led. Do samostatného úniku se dral Kovář, byl faulován a svůj pokus si mohl zopakovat při trestném střílení. Svou kličkou do bekhendu si ale na Málka nepřišel. Po prvních dvacetiminutách se tak do kabin odcházelo za bezbrankového stavu.

Druhou třetinu začal svým faulem Růžička, rozhodčí neváhal ani vteřinu a nařídil trestné střílení. K jeho exekuci se rozjel Klimek, ale Rask jeho pokus vytěsnil betonem. Na neproměněná trestná střílení byl tedy stav jedna ku jedné. Velkou plzeňskou šanci měl hned po vhazování Pletka. Málek jeho pokus i následnou dorážku ale pokryl. Na druhé straně si fantastický zákrok proti Sturczovi připsal Rask. I díky němu tak mohl o pár okamžiků později slavit vedoucí gól Jozef Balej, ktetý překonal Málka tečí z bezprostřední blízkosti - 1:0. Domácí měli možnost svůj náskok ještě navýšit ve dvou po sobě rychlých přesilových hrách, ale ty se příliš nevydařily a nepřinesly s sebou ani žádné šance. Ta největší přišla naopak až s koncem plzeňského oslabení. A Milan Gulaš ji bez váhaní proměnil. Najížděl spolu s Vlasákem sám na Málka, situaci řešil střelou a bylo to správná volba. Puk propadl Málkovi mezi betony - 2:0. Na druhé straně se vyznamenal Rask, a to hned několikrát. Vítkovice opět hrály přesilovou hru, ovšem na finského gólmana v plzeňských službách si nepřišli ani střelami od modré, ani pokusy z bezprostřední blízkosti. A i přestože měl Rask ve druhé třetině více práce než na druhé straně Málek, domácí odcházeli po hvizdu rozhodčího podstatně spokojenější - vedli o dvě branky.

Milan Gulaš je v posledních zápasech velmi potentní a prokázal to i v nedělním duelu proti Vítkovicím. Ve 44. minutě poslal za Málka svůj dvanáctý vstřelený gól, když další přečíslení vítkovické obrany řešil opět přímou střelou a opět udělal dobře. Ani tentokrát vítkovický gólman nezasáhl a domácí se mohli radovat už z vedení 3:0. Další velkou šanci měli domácí v přesilové hře, ale Vlasák nemířil přesně. Přesto se však domácí dokázali prosadit i počtvrté. Těsně po skončení přesilové hry, pátý vítkovický hráč ale nestačil dojet na svou pozici, se střelou z pravého kruhu na bližší tyč prosadil Jan Kovář - 4:0. Hokejisté rytíře Vítka mohli kontrovat v přesilové hře, ale ty se jim prostě toto nedělní odpoledne nedařily. Svou dobrou rozehrávkou k tomu párkrát přispěl i Tuukka Rask, když pomohl svým obráncům dostat puk z pásma. Dobrou práci odváděl i Ryan Hollweg a 5605 diváků mohlo svému týmu zatleskat za další ubráněné oslabení. Hned po jeho skončení se Plzeň vrhla opět do útoku. Kovář svým průnikem řádně vyděsil Málka, puk proskotačil těsně před brankovou čarou. Přesně nemířili ani Kratěna s Pletkou. Obránce Jiří Hhanzlík chtěl předvést fanouškům efektivní zakončení, Málek proti němu zasáhl neméně efektivním zákrokem. Poslední dvě minuty se diváci bavili mexickou vlnou a užívali si vítězství svého týmu a i první nulu Raska v plzeňském dresu. Půl minuty před koncem si navíc ještě mohli zakřičet gól po zakončení Tomáše Vlasáka, který se nemýlil ani tentokrát - 5:0.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Vítkovice): Do půlky zápasu jsme byli vyrovnaným soupeřem, ale po naivních chybách jsme dostali dva góly. Ve třetí třetině jsme to chtěli ještě zvrátit, ale po třetím gólu už se nám nic nedařilo. Jsme zklamaní, ale musím uznat, že síla domácích je strašně velká.

Michal Straka (Plzeň): První třetinu jsme nehráli moc dobře, chyběl nám pohyb. Druhou třetinou jsme na hráče apelovali, aby zlepšili pohyb. To se nám snad i podařilo. Ale i takové zápasy jsou, o to víc si vážíme výhry za tři body. Hráli jsme obětavě, padali do střel, k tomu se přidala velká jistota v brance. Takže za výhru jsme samozřejmě rádi.