KLA - PLZ 4:3

KLA - PLZ 4:3 - Jágrova družina protentokrát lepší té Strakovy

Plzeňští indiáni uzavřeli trilogii před televizními kamerami prohrou na ledě hvězdami nabitého Kladna. Západočeši se na ledě Rytířů dostali zásluhou Vlasáka do vedení, ale domácí třemi brankami otočili vývoj utkání. Na dostřel poslal indiány Kovář, ale v prostřední části Středočeši znovu odskočili díky loučícímu se Židlickému. A tak St. Pierrova trefa znamenala jen snížení, body však ne. Miláček plzeňského publika a objektivně nejlepší gólman extraligy Rask se se svou Plzní (prozatím) loučí prohrou.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

4:3
3:2, 1:0, 0:1

Branky a nahrávky: 6. Hlaváč (Jágr, Židlický), 8. Strnad (Jágr, Plekanec), 15. Hlaváč (Plekanec, Patera), 23. Židlický (Plekanec, Černošek) - 6. Vlasák (Straka, Gulaš), 16. Kovář (Kratěna, Straka), 51. St. Pierre (Vlasák, Gulaš). Rozhodčí: Šír, Kalivoda - Štofa, Beneš. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:2. Diváci: 4821. Střely na branku: 34:26.

Rytíři Kladno

Chábera - Židlický, Černošek, Procházka, Piskáček, Macholda, Mocek, Majeský, od 21. navíc Doudera - Jágr, Plekanec, Strnad - Bicek, Patera, Hlaváč - Kuchejda, Dragoun, Kuchler - Melka, Lukáč, Eberle.

HC Škoda Plzeň

Rask - Marušák, Jeřábek, Růžička, St. Pierre, Mozík, Frolo - Kratěna, Kovář, Pletka - Gulaš, Straka, Vlasák - Havlíček, Kašpařík, Johnson - Hollweg, Lev, Dvořák.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tuukka Rask 59 34 4 30 88,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 2 2 -1 2
Ondřej Havlíček 0 0 0 0 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
Pavel Kašpařík 0 0 0 -1 2
Jan Kovář 1 0 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Jiří Marušák 0 0 0 0 4
Vojtěch Mozík 0 0 0 1 0
Václav Pletka 0 0 0 -1 0
Dan Růžička 0 0 0 -2 0
Nicolas St. Pierre 1 0 1 -1 0
Martin Straka 0 2 2 0 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 0 0

komentář

Utkání začalo akcí Macholdy, který nahodil puk do útočného pásma a poté se po skrumáži před Raskem ke kotouči dostal Melka, který se pokusil finského gólmana potupit klasickou "míchačkou", ale zapomněl, proti jakému brankáři vlastně stojí. A tak se mohli radovat hosté. Vteřinu po uplynutých pěti minutách Vlasák připravil palebnou pozici pro Gulaše, který dobře vypálil, nicméně Chábera kotouč jen vyrazil, aby si jej mohl znovu najít Tomáš Vlasák a s ledovým klidem jej napálil do klece. Nicméně Plzeňským vedení nevydrželo dlouho, už za necelou tři čtvrtě minutu bylo vyrovnáno, když po pěkné spolupráci v přesilovce s Jaromírem Jágrem poslal chladnokrevně kotouč pod víko Jan Hlaváč. Aby toho na hosty nebylo málo, Jakub Strnad si vstřelil premiérový gól v nejvyšší soutěži a to tedy parádní. Po nahrávkách Plekance a Jágra proti nejlepšímu gólmanu Raskovi. A když na trestnou lavici usedl plzeňský Marušák, domácí se radovali potřetí. Patera a Plekanec vybojovali puk u zadního mantinelu, druhý jmenovaný jej poslal před branku na volného Hlaváče, který nalezl neexistující škvírku mezi Raskovými betony. Kladenskou gólovou trilogii pak přerušil taktéž přesilovkovou trefou reprezentant Jan Kovář, který stanovil stav po první, famózní, atraktivní a hokejově strhující, první třetině na 3:2 pro Rytíře.

Úvod druhé části patřil Kladnu. Plekanec ideálně uvolnil Marka Židlického, jenž po bekhendovém blafáku zasunul pak za bezmocného Raska, a stylově se tak rozloučil s kladenskými tribunami. Ve 25. minutě přišla další akce Rytířů. Jágr byl naprosto sám u pravé tyče, Raskem sraženou střelu ale nedokázal doklepnout do prázdné branky. Po sérii vyloučení, převážně na plzeňské straně, v průběhu toho posledního z nich Patera dostal přihrávku do nulového úhlu, přesto si vytáhl Raska ven z branky, ale nezasunul puk do branky.

Indiáni se i v úvodu poslední části odmítali spokojit s prohrou, a tak po ubránění dalšího z trestů vyráželi dopředu. Proti však byl explzeňský Chábera v brance domácích. Přesto drama bylo na světě. To ještě v průběhu Kuchejdova trestu gólman Rytířů přes shluk těl před ním nic neviděl a po střele Nicka St. Pierra k pravé tyči potřetí lovil puk zpoza svých zad. Ve velké šanci byl pět minut do poslední sirény Dvořák, jenž dostal ideální přihrávku mezi kruhy, v dobré pozici ale trefil jen Cháberu. Následně se strhla menší potyčka mezi domácím Douderou a plzeňským Johnsonem, kdy oba kohouti dostali od hlavních rozhodčích menší tresty. Rytíři ustáli i plzeňskou power play podpořenou přesilovkou po Jágrově podražení, a tak ubránili s vypětím všech sil cennou výhru proti lídrovi tabulky.

Ohlasy trenérů

Petr Tatíček (Kladno): Jsme samozřejmě šťastní, že jsme konečně vyhráli, protože z předchozích čtyř zápasů jsme získali dva body a určitě jsme nepředváděli takovou hru, abychom získali jen ty dva. Hraje se ale na góly. Myslím, že jsme se dostali zaslouženě do vedení (v první třetině), ale mohli jsme vést i víc, bohužel nás však v posledních zápasech celkem trápí koncovka. Strnada jsme nasadili do prvního útoku po poradě s Jardou Jágrem, který nechtěl trhat zbývající tři formace, které hrály slušně. Dopadlo to skvěle; hrál výborně, dal gól, navíc ještě takovému týmu.

Michal Straka (Plzeň): Myslím, že jsme viděli pěkný hokej. Z naší strany byla špatná první třetina, kdy jsme se dostali pod tlak. Naši obránci byli pozdě na puku a místo toho, abychom hráli jednoduše po mantinelech, tak nás tam soupeř zamkl a docela nás točil. Chtěli jsme nasazovat Kovářovu lajnu na Plekancovu, ale domácí využili toho, že mohli střídat jako druzí a k tomu hlídání jsme se nedostali. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, ale bohužel jsme tam měli čtyři vyloučení. Čtvrtý gól byl asi rozhodující, kdy nám tam v naší přesilovce ujeli. Třetí třetina byla z naší strany nejlepší, zápas jsme zdramatizovali, ale už to nestačilo.