PLZ - KLA 4:1

PLZ - KLA 4:1 - Škodovka porazila Kladno a připsala si osmé vítězství v řadě!

Plzeň - Škoda Plzeň se v neděli představila poprvé v novém roce na vlastním ledě v zápase proti Kladnu. Za Rytíře už nenastoupil Jaromír Jágr ani Jiří Tlustý, kteří se vrací do NHL. I tak začali lépe právě hosté, kteří šli brzo do vedení. Domácím se ale povedlo srovnat a ve druhé třetině třemi brankami rozhodnout o osudu zápasu. Ve třetí části už branka nepadla, takže si Plzeň připsala osmé vítězství v řadě!

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

4:1
1:1, 3:0, 0:0

Branky a nahrávky: 13. Vlasák (Marušák), 23. Straka (Gulaš, Vlasák), 24. Johnson (Hanzlík, Dvořák), 28. Kašpařík (Dvořák) - 4. Kuchler (Obdržálek). Rozhodčí: Blecha, Šindler - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 8236. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Svoboda - Frolo, Jeřábek, St.Pierre, Hanzlík, Marušák, Růžička, Mozík - Balej, Straka, Vlasák, Kašpařík, Lev, Kovář, Dvořák, Havlíček, Gulaš, Petruška, Johnson, Pletka

Rytíři Kladno

Cikánek - Macholda, Černošek, Melka, Véber, Redlich, Strnad, Lukáč, Majeský, Obdržálek, Kuchejda, Kuchler, Kubica, Eberle, Doudera, Látal, Dalecký, Mocek, Drtil, Piskáček, Růžička

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Svoboda 60 44 1 43 97,73 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 2 2 2 2
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 1 1 0 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 1 0
Ondřej Havlíček 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Nicholas Johnson 1 0 1 2 0
Pavel Kašpařík 1 0 1 1 2
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 1 0
Jiří Marušák 0 1 1 1 4
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 1 0
Martin Straka 1 0 1 0 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 0 0

komentář

Kladno i bez svých posil z NHL nastoupilo do utkání jednoznačně aktivněi a i lépe. Plzeň jakoby se nemohla dostat do tempa a už ve 4. minutě za to zaplatila inkasovaným gólem. Jiří Kuchler si krásně z druhé vlny najel do útočného pásma a dorazil Obdržálkovu střelu do Svobodovy sítě - 1:0. Domácí inkasovaná branka rozhodně neprobrala, naopak hosté hrozili stále víc a víc. A nutno podotknout, že byli lepším týmem. Ve 12. minutě Kladno zahrozilo jedovatou střelou z úhlu, Svobodovi nakonec nadělala velké starosti a jen tak tak udržel puk pod lapačkou před brankovou čarou. Přesně v čase 13:00 se konečně dočkali i domácí. Tomáš Vlasák dostal přihrávku mezi kruhy, udělal otočku a vypálil. Cikánek byl naprosto bez šance - 1:1.

Téměř okamžitě po plzeňském vyrovnávacím gólu se Kladno mohlo dostat zpátky do vedení. Syn legendárního slovenského hokejisty Michal Lukáč, který ujel všem přítomným a Svoboda měl co dělat, aby si s jeho střelou a i následnou dorážkou poradil. V 16. minutě hrála Plzeň první přesilovou hru utkání, ale ta se příliš nevydařila. Naopak ke konci třetiny stálo při domácích štěstí, protože Obdržálek jen těsně netrefil odkrytou branku. Svoboda se pak hodně zlobil na své obránce, kteří mu při této situaci vůbec nepomohli, spíše naopak. V posledních vteřinách první dvacetiminutovky ale měli domácí obrovskou šanci na obrat skóre. Frolo zpracoval přesnou přihrávku od Vlasáka, pálil a Cikánek střelu vytěsnil jen s velkým štěstím.

Do druhé třetiny vlétla úplně jiná Plzeň. Hned ve 22. minutě dostala možnost další přesilové hry a tentokrát s ní naložila podstatně lépe ne s tou první. Krásnou kombinaci prvního útoku zakončil Martin Straka. který umístil tradiční křižnou příhru za Cikánkova záda - 2:1. A domácím to rozhodně nestačilo. O minutu později už vedla 3:1 . Tentokrát byl koncovým hráčem Nick Johnson, který umístil puk do branky z velkého úhlu a nikdo na zimním stadionu v Plzni netušil, kudy mohl kotouč do sítě projít. Pro Johnsona bylo ale důležité, že tou jedinou možnou skulinkou prošel. Kladno mohla vrátit do hry přesilová hra. Největší šanci si ale vypracoval až při rovnovážném počtu hráčů Melka, který mohl střílet do momentálně nehlídané branky. Ale za Svobodu zaskočil skokem plavmo Jakub Jeřábek a sebral tak kladenskému týmu stoprocentní branku.

Jenže ve 28. minutě se rozhodla, že tři góly rozhodně nestačí. Pavel Kašpařík sice prohrál buly v útočném pásmu, ale přesto se rozhodl jít před branku. A udělal dobře, protože tam ho našel Michal Dvořák, který puk vybojoval a Kašpařík se nemýlil - 4:1. Další dobrou plzeňskou šanci měl Jan Kovář, ale netrefil odkrytou branku. Na to konto si ale museli připadat kladenští hráči jako na kolotoči, protože to, co poté roztočili domácí v útočném pásmu, se nedá nazvat jinak než rána za ranou. Většina z nich ale šla mimo tři tyče. Přesto kladenští hráči v tu chvíli působili tak, jakoby vůbec nevěděli, co mají dělat. Pár minut před koncem druhé třetiny ujížděl Gulaš zcela sám na kladenského gólmana, ale jeho rána šla vysoko nad. Ve 38. minutě prověřil Svobodu Macholda, Svoboda si s jeho střelou bez problémů poradil. V poslední minutě dostalo Kladno možnost dvojnásobné přesilové hry. Ale Majeský v ní promáchl před prázdnou brankou, šance zůstala nevyužita.

Do třetí třetiny vstoupilo opět aktivnější Kladno. Nejprve to zkoušel Kalla, ale Frolo ho vůbec nepustil ke střele. To Černošek se ke střele dostal, dokonce procedil puk mezi Svobodovými betony, ale jelikož Svoboda nebyl v brankovišti, mezera v jeho postoji neměla pro Plzeň žádné následky. Na 46. Minutu bude nerad vzpomínat Piskáček. To totiž dostal pukem do méně chránění části na chodidle. Z ledu mu museli pomoci spoluhráči. V polovině poslední části hry se dostal hned k několika dorážkám Melka, ale Svoboda proti puku nastavil beton a puk propustit nedovolil. V další přesilovce domácí zkoušeli svou oblíbenou situaci – křižnou přihrávku na Martina Straku. Plzeňský kapitán sice vyslala na Cikánka pořádnou bombu, ale kladenský gólmana puk za svá záda nepustil.

Jednoznačně nejaktivnějším Rytířem byl Melka. Růžička u něj nebyl včas, Melka chvíle prostoru hned využil a snažil se překonat Svobodu. To se mu sice nepovedlo, ale vykoledoval si alespoň přesilovou hru. V té měl dobrou možnost Lukáč, ale neuspěl ani on. V posledních sekundách početní převahy zkoušel Kuchler plzeňského gólmana překvapit střelou na lapačku, ale Svoboda máchl svou rukavicí ve vzduchu a puk schoval. Také Plzeň si vytvořila ke konci zápasu ještě pár menších šancí. Tu největší mělo v posledních vteřinách Kladno, ale vyprodaná ČEZ Aréna už žádnou další změnu skóre neviděla.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): Před utkáním jsme si říkali, že Kladno bez hvězd nesmíme podcenit. Apelovali jsme na hráče, že soupeř bude cítit šanci a bude se chtít chytit. Náš tým jsem vůbec v první třetině nepoznával. Výsledek 1:1 po první třetině byl pro nás ještě milosrdný. O první přestávce jsme ani nezvyšovali hlas, aby si to kluci sami uvědomili. Ve druhé třetině už jsme začali hrát naši hru a třemi góly jsme se uklidnili. Ve třetí části jsme si hru rozbili fauly a utkání jsme víceméně dohrávali. Musíme naši formu pravidelně potvrzovat. Osm výher v řadě nám dodalo psychickou sílu a kluci ji ukazují herní pohodou na ledě.

Zdeněk Vojta (Kladno): Na utkání se výrazně podepsal konec výluky v NHL. Přijeli jsme sem v trochu jiném složení. Bohužel dva hráči z NHL s námi už vůbec nepřijeli a navíc nám chybí několik zraněných. V první třetině nás Plzeň asi podcenila a naše slátaná sestava více bruslila a šli jsme brzy dokonce do vedení. Plzeň do přestávky vyrovnala a utkání definitivně rozhodl začátek druhé třetiny, kdy jsme dvakrát inkasovali a Plzeň se tím uklidnila. Od té doby se utkání prakticky jen dohrávalo, protože my jsme dnes neměli sílu s výsledkem něco udělat. Jardu (Jágra) jsem naposledy viděl po zápase se Slavií.