ČF4: LIT - PLZ 3:4sn

ČF4: LIT-PLZ 3:4sn - Plzeň vyhrála v nájezdech a stav série je srovnaný

Litvínov - Zápas téměř o všechno čekal na Škodováky na ledě Vervy. Znovu to byla obrovská bitva o každý kousek ledu a nakonec se podařilo Plzni srovnat stav série na 2:2 zejména díky autorovi branky i vítězného nájezdu Nicholasu Johnsonovi.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

3:4sn
0:0, 1:1, 2:2 - 0:0

Branky a nahrávky: 33. Kubát (Majdan), 47. Hübl (Majdan, Lukeš), 55. Lukeš (Kubát, Hübl) – 35. Johnson (Vampola), 51. Kovář (Hanzlík), 52. Pletka (Kratěna, Kovář), rozh. náj. Johnson. Rozhodčí: Hribik, Lacina - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:8, navíc Majdan (LIT) trest ve hře za úder hlavou. Využití: 1:2. Diváci: 6550. Střely na branku: 41:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3, 3:3.

HC Verva Litvínov

Francouz (Franěk) - Kousalík, Kubát, Stříteský, Zeman, Gula, Brejčák, Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček.

HC Škoda Plzeň

Mazanec (Svoboda) - Frolo, Slovák, Hanzlík, Jeřábek, St. Pierre, Mozík, Boháč - Vampola, Straka, Vlasák - Kratěna, Kovář, Pletka - Johnson, Kašpařík, Hollweg - Petruška, Lev, Sedláček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 70 41 3 38 92,68 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 2
Tomáš Frolo 0 0 0 0 4
Jiří Hanzlík 0 1 1 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 2 0 2 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 0 0
Jan Kovář 1 1 2 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 6
Patrik Petruška 0 0 0 0 2
Václav Pletka 1 0 1 0 0
Pavel Sedláček 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 -1 2
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 -2 0
Petr Vampola 0 1 1 1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -1 0

komentář

Zápas, který hodně napoví o dalším vývoji, se začal pro Plzeň vyvíjet slibně, ale zdání klamalo. Vlasák se dostal mezi kruhy, ale nepovedlo se mu vystřelit a pak přišly krušné chvilky pro Mazance a spol. při čtyřicetivteřinové přesilovce Severočechů pět na tři, kterou ubránili a posléze si sami zkusili hru v početní výhodě, která ale taktéž jako v případě domácích ke gólu nevedla. První část posléze nabízela opět bojovný hokej, jak již je tradicí v této sérii, ale šancí až tolik k vidění nebylo. O zajímávanou šanci Škodováků se postaral až Ryan Hollweg, který střelou z úhlu zaměstnal Mazance. Plzeň si nejzajímavější šance vypracovala hlavně až v přesilové hře před koncem první části, kdy ale Francouze nevylekala. Jiné už to bylo v závěru třetiny, konkrétně v jejích posledních vteřinách, kdy Kovář byl na poslední chvíli odstaven od puku a přesně nevystřelil.

Plzeň nastoupila aktivně do druhého dějství a Kratěna se vy spolupráci s Kovářem dostal do šance, kterou druhý jmenovaný neproměnil, ale Kratěna vybojoval možnost přesilové hry. Přesilová hra zprvu nevypadala jako dobře sehraná, ale v závěrečných minutách při vyloučení Kubáta se to změnilo, ale ve velké šanci nedali Mozík ani dorážející Kovář, proti jehož ráně vytasil Francouz beton. Plzeň přitlačila domácí a začala si vytvářet další šance, a to i mimo početní výhodu.Tu si následně plzeňská družina vykoledovala, ale paradoxně už tolik šancí nebylo. Po skončení přesilovky se několika zákroky musel zaskvět také Mazanec, ale nakonec kapituloval po velkém závaru na brankovišti, který přetavil v branku Karel Kubát, kterému pomohl i jeho spoluhráč Hübl bránící Mazancovi v brankovišti. Na vyrovnání se nečekalo dlouho! Plzeň dokázala srovnat stav zápasu na 1:1 zásluhou dobré forčekingu v útočném pásmu, který přetavil v gól Nicholas Johnson. Závěr druhé části byl opět vyrovnaný s šancemi na obou stranách.

Plzeň nevstoupila do třetí třetiny úplně špatně, ale po vyloučení Frola si museli zahrát Škodováci v oslabení, které se jim povedlo ubránit, ovšem za nedlouho se do brejku dostala dvojice Majdan a Viktor Hübl. Plzeň znovu nemusela a nečekala na vyrovnání dlouho. 1:43, to je hodnota, která svítila na tabuli trestů v první kolonce, za ní dvě minuty, což znamenalo dvojitou přesilovku Plzně, kterou po výborné souhře zakončil Jan Kovář a opět se začínalo od začátku. Plzeňským fanouškům následně hodně zatrnulo, když na ledě zůstal po tvrdém ataku ležet kapitán Martin Straka a zvedl se nakonec z ledu jen za pomoci spoluhráčů. Zákrok na plzeňského kapitána plzeňské zdravě naštval a Václav Pletka poslal střelou z úhlu Plzeň poprvé v utkání do vedení. Plzeňská euforie nevydržela dlouho, když přesilovku chemiků využil povedenou střelou František Lukeš. Dvě minuty před koncem třetí části měl možnost strhnout vedení na plzeňskou stranu barikády navrátilec po ošetření, kapitán Straka, které nakonec nedostal přesný pas od Johnsona, který s ním byl v úniku dva na jednoho. Minuta zbývala na ukazateli s časem do vypršení času vyhrazeného pro třetí část, když se puk po vyhození Mozíka dostal mimo hrací plochu a Litvínov měl velkou šanci na rozhodnutí ve svůj prospěch, ale už se nic nestalo.

Po skončení základní hrací doby tedy následovalo prodloužení, které oddělila od třetí části klasická přestávka, ale ještě na jejím začátku sudí udělili trest domácímu útočníkovi Juraji Majdanovi, který neudržel své nervy na uzdě a hlavičkou poslal k zemi plzeňského obránce Tomáše Frola a Plzni dal možnost hrát čtyři minuty početní výhody v prodloužení, jelikož minutu ještě běžel trest pro Mozíka.

Plzeň se v dlouhé převaze ne a ne prosadit, ale ještě necelou minutu před jejím vypršením poslal Brejčák puk mimo hřiště a Plzeň hrála přesilovku pět na tři, před níž si ještě trenér Škody Milan Razým vybral oddechový čas. Západočeši měli velký tlak před brankou Francouze, který měl velké štěstí při obrovské šanci Vlasáka i následných dorážkách. Poslední vteřiny prodloužení probíhaly už v poměrně slušném tempu, ale rozhodnutí se přes šest a půl tisíce diváků nedočkalo, tudíž přišly na řadu nájezdy.

V první sérii nájezdů se proti Mazancovi postavil Lukeš, který ale střelou neuspěl. Za Plzeň se rozjel autor jedné branky z utkání Nicholas Johnson a s přehledem zasunul k tyči. Ve druhé sérii za domácí zkoušel štěstí Hübl, ale ze široka provedený nájezd neslavil úspěch. Naopak Jan Kovář dal a srovnal stav série na 2:2.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (HC Verva Litvínov): "Mrzí mě obrat ve skóre z 2:1 na 2:3, kdy jsme udělali pár chyb. I když jsme oba góly dostali v přesilovce pět na tři, která si myslím, že byla dost krutá, a poté v přesilovce pět na čtyři. Hroznou nedisciplinovaností jsme se dostali v prodloužení do oslabení, které jsme ovšem výborně odmakali. Všichni hráči nechali na ledě všechno. Trestná střílení jsou loterie a jednou neúspěch musel přijít. Bohužel to přišlo v tenhle okamžik. Nedá se ale nic dělat, jedeme dál."

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "Podali jsme mnohem lepší výkon než včera. Snažili jsme se více střelecky prosadit, což se nám povedlo, ale k vítězství to bohužel nestačilo. Pak jsme měli dlouhou přesilovku v prodloužení, kterou jsme ale sehráli špatně. Nakonec jsme byli šťastnější v činnosti, ve které byli domácí nejlepší z celé ligy, takže jsme samozřejmě spokojeni. Nic moc to ale neznamená, jen jsme si vzali výhodu domácího prostředí zpět a sérii jsme srovnali."