Po tvrdé bitvě tři body doma!

Ani vynikající gólman Schwarz, ani dravý Pletka! Nikdo nezabránil v dnešním extraligovém souboji domácímu Lasselsbergeru v zisku tří bodů! Dvě třetiny se štěstí klonilo spíše k Ocelářům, ale v závěrečné části přišel zlom. Dvěma brankami v rozmezí osmi minut Plzeňští otočili zápas a poslali Třinec domů s prázdnou!

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

3:2
1:1, 0:1, 2:0

6. Krátoška (Vobořil), 48. Jindřich (Pospíšil), 55. Andrašovský (Straka, Pospíšil) - 18. Pletka (Král), 25. Pletka (Bordowski, Král)

HC Škoda Plzeň

Barta - Nedoma, Vobořil, Hanzlík, Výborný, Cartelli, Jindřich - Andrašovský, Straka, Pospíšil - Vostřák, Krátoška, Matějovský - Dvořák, Adamský, Sedlák - Bílek, Švík, Důras

HC Oceláři Třinec

Schwarz - Houdek, Malinský, Jančařík, Pavelek, Kudrna, Štefanka, Hunkes, R. Procházka - Vítek, Král, Pletka - Janků, Martynek, Skořepa - Ivan, Melenovský, Meluzín - Bordowski, Polanský, Zbořil

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Statistiky: Petr Naar
Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistentPozitivní účastNegativní účast
5:23 Aleš Krátoška Milan Vobořil Krátoška, Vobořil, Jindřich, Pospíšil, Sedlák Malinský, Jančařík, Král, Pletka
17:20 Václav Pletka Richard Král Jiří Malinský Pletka, Král, Malinský, Pavelek, Štefanka Výborný, Jindřich, Krátoška
24:32 Václav Pletka Richard Bordowski Richard Král Pletka, Král, Bordowski, Malinský, Houdek Hanzlík, Výborný, Straka, Matějovský
47:26 Robert Jindřich David Pospíšil Jindřich, Sedlák, Pospíšil, Vobořil, Krátoška Houdek, Malinský, Král, Pletka
54:23 Dušan Andrašovský Josef Straka David Pospíšil Andrašovský, Straka, Pospíšil, Cartelli, Jindřich Kudrna, Štefanka, Pletka, Janků, Martynek
Střely na branku
Plzeň Třinec
M.Nedoma0
M.Vobořil3
J.Hanzlík2
M.Cartelli2
R.Jindřich5
D.Andrašovský3
J.Straka2
D.Pospíšil2
P.Vostřák1
A.Krátoška3
R.Matějovský2
M.Dvořák3
M.Adamský1
Z.Sedlák5
CELKEM34
T.Houdek0
J.Malinksý1
P.Jančařík0
Z.Pavelek0
J.Kudrna0
F.Štefanka0
R.Procházka0
R.Král2
V.Pletka3
P.Janků3
R.Martynek0
Z.Skořepa1
I.Marek5
M.Melenovský0
R.Meluzín0
R.Bodowski1
J.Polanský0
CELKEM16
Statistika vhazování
Plzeň Třinec
J.Straka18/29
A.Krátoška9/17
Z.Sedlák9/11
P.Vostřák2/4
M.Adamský5/8
R.Matějovský3/6
D.Pospíšil0/1
CELKEM60 %
R.Martynek2/5
Z.Skořepa8/21
R.Král12/32
R.Meluzín1/4
P.Janků0/1
M.Ivan4/5
V.Pletka3/6
M.Malenovský0/1
J.Polanský0/1
CELKEM40 %
Nejlepší hráči
Plzeň Třinec
RADEK MATĚJOVSKÝ
Robert Jindřich
Martin Adamský
VÁCLAV PLETKA
Richard Král
Marek Schwarz

Vzájemné oťukávání dvou tradičních rivalů brzy skončilo. Už v čase 1.26 byli na dvě minuty vyloučeni za vzájemnou potyčku Adamský a Ivan. Že bude rozhodčí Turčan vylučovat opravdu za vše se potvrdilo na konci druhé minuty. Za normální „hit" šel na dvě Josef Straka. Třinečtí si vytvořili v přesilovce silný tlak Pletka prováhal vhodný okamžik a prázdná branka domácích zůstala ušetřena. Ve čtvrté minutě po faulu na pronikajícího Jindřicha dostala výhodu přesilové hry i Plzeň. I Plzeňáci svojí přesilovku sehráli pěkně. Vobořil nejdříve svojí bombou vystrašil hostujícího brankáře Schwarze. Když dostal možnost zopakovat si svůj pokus, naznačil nejprve střelu, pak si statečně nabruslil hlouběji do pásma a jeho projektil, byť trochu z úhlu byl Schwarzem vyražen pouze k Aleši Krátoškovi, který jej pohotově zametl do třinecké branky. 1:0.
Oceláři se nemínili vzdát zatlačili domácí do defenzívy. Po nepodařeném vyhození Davida Pospíšila dokonce Richard Král prostřelil Bartu, puk však naštěstí pro Plzeňské do branky nedoputoval. Prapor domácích pak zdvihl útok Radka Matějovského, který zatlačil hosty do hluboké defenzivy. V jasné pozici promáchl Andrašovský, ale nabídka ke skórování od Josefa Straky nebyla jednoduchá - letěla vzduchem. Poté se tváří v tvář domácímu gólmanovi ocitl Janků, ale Barta byl na místě.
V šestnácté minutě se ve vzájemném klinči ocitli Dvořák s Králem. První jmenovaný přikopl vtipně puk Matějovskému a ten nikým neatakován pádil k brance soupeře. Zastavila ho až píšťalka sudího Turčana, kterému se asi zdálo, že Dvořák drží Krále víc než Král Dvořáka, a tak ho vyhodil za sekání. Několik vteřin poté ucítil k mantinelu otočený Václav Pletka na svých zádech hokejku Milana Nedomy a sesul se k ledu jako by ho z hlediště zasáhl nějaký sniper. A přesilovka pět na tři byla na světě. Nabídnutou šanci na srovnání využil sám zafaulovaný Pletka. 1:1.
Po dohrání klasické přesilovky hnalo dnes vynikající obecenstvo svoje hráče dopředu a na ledě se jiskřilo. V závěru třetiny dostali ještě hráči Lasselsbergeru výhodu přesilovky, ale neporadili si s ní nijak výrazně.

Hned v prvních vteřinách druhé třetiny vyzkoušel příklepem důkladnost Schwarzovy masky Straka. Domácí měli jasně navrch a šance Dvořáka a Vobořila si říkaly o gól. Rozhodčí Turčan se nejdříve předvedl v dobrém světle, když uhnul puku á la NHL a nenarušil tak plynulost hry, ale vzápětí spolkl i s návnadou odpíchnutý skok Bordowského a poslal ven domácího Dvořáka. Skoro celou nastalou přesilovku se Oceláři neprosadili, až v jejím konci Pletka šikovnou střelou zápěstím nachytal Bartu na švestkách. Domácí brankář jeho pokus likvidoval nadvakrát neposedný puk mu smolně spadl z záda. 2:1.
Po předčasném návratu z trestné lavice si Dvořák s Turčanem něco vysvětlovali a výsledek se dostavil. Po plavném skoku Pavla Vostřáka šel na hanbu Procházka. Když se ve skrumáži před Schwarzovou brankou zhroutil Pospíšil bylo to na dvojnásobná oslabení 1:1. Za náznak sekání o minutu později šel ven Skořepa a domácí tak hráli skoro dvě minuty pět na tři, ale mimo Nedomova břevna a Pospíšilova neúspěšného pokusu o prostřelení klubka těl před prázdnou brankou ničeho nedosáhli. Plzeňští ale zůstali v tlaku. Hosté si chvílemi zjevně nevěděli rady. Hostující Kudrna si lehl v bolestných křečích ve vlastním brankovišti a vynutil si přerušení. Hosté si oddychli, vystřídali a uzdravený Kudrna nevynechal ani jedno své střídání. Za zmínku stojí ještě chytrý lob Vobořila za Schwarzova záda, který jen tak tak, že se nedokutálel do branky. V čase 16.28 se ošklivým faulem na Adamského prezentoval Pletka. V nastalé přesilovce měli domácí velké štěstí, protože uniknuvší Richard Král přestřelil. Domácí obránci ho dojeli až u mantinelu, kde se na něj vrhli, ani tak mu však nezabránili v tom, aby perfektně namazal z druhé vlny dojíždějícímu Malinskému, jehož pokus Barta vytěsnil mezi tyče.
Do konce třetiny se dále vylučovalo na obou stranách, ale jinak se nic důležitého nestalo. Za zmínku stojí jen Matějovského „tělo", které uštědřil u mantinelu Pletkovi. Při pádu třineckého útočníka se k ledu poroučel k velkému pobavení ochozů i čárový sudí.

Třetí část utkání začala jak jinak než vyloučením. Při vyloučení Houdka nejdříve vyrobil hrubku na útočné modré Nedoma, ale obětavě dosprintoval unikající útočníky Třince a pádem pod nohy jim zabránil v dotažení celé akce. Pak už střílel od modré Jindřich. Jeho bomba se neujala, ale následující žabička zřejmě s přispěním některého z hostujících obránců se šťastně zatřepetala v síti Ocelářů. Tady se možná zlomil vývoj utkání, neboť za protesty byl DKU vyhozen Richard Král, který se asi snažil dosíci u sudího Turčana odvolání branky. Prostě: Horst Siegl je jen jeden. 2:2.
Domácích byl najednou plný led.Šance Dvořáka a Vostřáka zvedaly lidi ze sedadel. V polovině patnácté minuty Schwarz jen se štěstím vytlačil Cartelliho bombu. Z nastalého závaru těžili domácí, když po souhře celého útoku se k ráně dostal Andrašovský a šikovně zápěstím okolo ramene hostujícího gólmana rozhodl zápas. 3:2.
Domácí byli stále na koni a Vostřák dokonce rozezvučel tyčku třinecké svatyně. Šanci na srovnání nabídl hostů Vobořil v čase 18.08. V oslabení domácím divákům asi zatrnulo, když v jasné pozici bojovník Ivan tečoval puk těsně vedle domácí branky. Po závěrečné siréně se Ivan ještě pokusil vyzvat k bitce Krátošku. Ten nebyl tak docela proti, ale nakonec si nenechal zkazit chuť z vybojovaného vítězství.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (Plzeň): "Pro nás to bylo velice těžké utkání, známe útočnou sílu soupeře, kterou jsme se snažili eliminovat. Po dvě třetiny se nám to příliš nedařilo a nedokázali jsme využít ani naše šance. Ve třetí třetině se nám podařilo neinkasovat branku a v závěru jsme dokázali otočit skóre zápasu a o našem vítězství rozhodla naše větší bojovnost."

Zástupce Třince se na tiskovou konferenci nedostavil.