FIN4: PLZ - ZLN 5:2

FIN4: PLZ - ZLN 5:2 - Indiáni rozbili zlínský beton a srovnali krok!

Plzeň - Po nevydařeném třetím duelu finálové série nastoupili plzeňští indiáni k dalšímu dějství s jednoznačným cílem - zvítězit. A to se jim také po dobrém výkonu podařilo. Hosté šli sice do vedení, ale domácí třemi zásahy vývoj duelu otočili. Zlín sice ještě snížil, ale víc nedokázal. Velmi dobrý duel odehrál mladý Patrik Petruška, který byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem Plzeňských.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

5:2
2:1, 3:1, 0:0

Branky a nahrávky: 15. Balej (Petruška), 15. Straka (Johnson, Kovář), 25. Jeřábek (Kratěna, Kašpařík), 27. Vlasák (St. Pierre), 38. Sýkora (Petruška, Balej) – 10. Linhart (Kostourek, Balaštík), 27. Holík z TS. Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:10. Využití: 1:0. Diváci: 8 236. Střely na branku: 46:30. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2.

HC Škoda Plzeň

Mazanec – Slovák, Hanzlík, Poživil, Jeřábek, Frolo, St. Pierre, Mozík, Boháč – Johnson, Kovář, Straka – Kratěna, Kašpařík, Vlasák – Balej, Sýkora, Petruška – Dvořák, Vampola, Lev

PSG Berani Zlín

J. Sedláček (41. Štůrala) – Tesařík, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Urbanec, Matějíček, Horák, Zámoský – Okál, Čajánek, Veselý – Balaštík, Leška, Köhler – Šlahař, Holík, Čech – Fořt, Kostourek, Ondráček – P. Sedláček

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 60 30 2 28 93,33 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 1 1 2 2 2
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 6
Jiří Hanzlík 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 2 0
Nicholas Johnson 0 1 1 1 0
Pavel Kašpařík 0 1 1 1 0
Jan Kovář 0 1 1 1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 1 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 0 2 2 2 0
Lukáš Poživil 0 0 0 0 2
Tomáš Slovák 0 0 0 1 0
Nicolas St. Pierre 0 1 1 2 0
Martin Straka 1 0 1 1 0
Tomáš Sýkora 1 0 1 2 0
Petr Vampola 0 0 0 -1 4
Tomáš Vlasák 1 0 1 1 0

komentář

Plzeň začala druhé domácí finálové utkání aktivněji a hned prověřila Sedláčka několika střelami. Velkou šanci měl ale také ve čtvrté minutě Balaštík. V šesté minutě zle zatopil Sedláčkovi čtvrtý útok Plzně. Vampola nejprve posílal puk Dvořákovi na teč, ale plzeňský bojovník ho netrefil přesně. Neuspěl ani Jeřábek střelou od modré čáry. V sedmé minutě udělal chybu Frolo a Okál s Čajánkem jeli sami dva na Mazance. Celou situaci musel zachraňovat Poživil faulem. Oslabrení ale domácí sehráli výborně, Zlín se nedostal do větší šance. Plzeň se už tlačila do útoku, jenže

puk zastavil na její útočné modré čárový rozhodčí a od jeho bruslí se kotouč odrazil přímo na zlínské hole a Tomáš Linhart poskytnutou šanci využil ke vstřelení gólu - 0:1. Po uplynutí poloviny první třetiny dostala početní výhodu také Plzeň. Opticky si nad svým soupeřem vytvořila tlak, ale do větší šance se nedostala. Z vytvořeného tlaku ale těžila třetí útočná formace modrobílých. Skvělou práci za brankou odvedl Patrik Petruška a jeho přihrávku zužitkoval Jozef Balej - 1:1. Uběhlo pouhých 31 vteřin a Plzeň udeřila podruhé. Martin Straka obkroužil branku a střelou na bližší tyč zaskočil Sedláčka a poslal Plzeň do vedení - 2:1. Po slepených gólech byla Plzeň pochopitelně na koni a svírala svého soupeře v útočných kleštích. Zlínu se nakonec ulevilo, že první třetina skončila a skóre už se nezměnilo.

Domácí i díky přenesené početní výhodě začali útočněji i druhou dvacetiminutovku. Dobrou možnost měl Kašpařík, svou střelou trefil ale jen boční konstrukci branky. Plzeň se stále držela v útočném pásmu a Zlín musel faulovat. Především Kovář a Johnson odvedli v první části početní převahy výbornou práci, obranná hostující čtyřka se celou minutu nedostala k vystřídání, zachránila ji až střela Kováře ztečovaná do ochranné sítě. 32 vteřin před návratem Köhlera na led vyslal dělovku od modré Jakub Jeřábek a zasadil zlínským další úder - 3:1. Ve 27. minutě nařídili rozhodčí proti Plzni trestné střílení, ke kterému se rozjel faulovaný Petr Holík a bez větších problémů ho proměnil - 3:2. Plzeň ale Zlín nenechala dýchat dlouho. Jako blanický rytíř se probral v pravý čas Tomáš Vlasák a přidal čtvrtý plzeňský gól. Sedláček jeho střelu vůbec neviděl - 4:2. Téměř přesně v polovině utkání měl obrovskou šanci Petr Vampola, ale plzeňskému útočníkovi gól v letošním play-off není přán. Na druhé straně se ocitl v samostatném úniku Köhler, ale s jeho střelou na lapačku si Mazanec poradil a ještě prodal svůj zákrok diváků. Lev s Vampolou byli na ledě velmi aktivní, odebrat jim puk bylo téměř nemožné. Ve 34. minutě si vzal Lev puk ve vlastním pásmu, dojel až k Sedláčkovi, ten však jeho pokus vytěsnil betonem. O minutu později Köhler tečoval Tesařikovu střelu od modré, Mazanec se jen ohlédl, ale puk zamířil mimo tři tyče. Dvě minuty před druhou sirénou se rozjeli Petruška a Tomáš Sýkora do protiútoku v akci dva na jednoho, vyměnili si puk a Sýkora zamířil přesně nad vyrážečku Sedláčka - 5:2. Devět vteřin před koncem ještě předvedli divákům boxerskou vložku Vampola s Horákem. Plzeňský forvard jednoznačně vyhrál na body.

Do třetí třetiny nastoupili hosté s novým brankářem, Sedláčka vystřídal Štůrala. A hned musel zasahovat proti plzeňskému útoku. Jinak byly úvodní minuty třetí třetiny spíše v režii rozhodčích, kteří na každé straně vyloučili postupně po jednom hráči. Chvíli tak hrál přesilovku Zlín, poté ji pro zmněu hrála Plzeň. Kratěna se hned na jejím začátku vydal do sóla, které zastavil až brankář Štůrala. To byla ale jediná šance ve zkrácené početní převaze. Jinak se žlutomodří hokejisté bránili celkem bez potíží. Už při hře pět na pět vypracoval Jeřábek dobrou příležitost pro Johnsona, americký útočník však pálil přímo do zlínského gólmana. Ačkoliv by se mohl zdát stav utkání v polovině třetí třetiny jasný, Zlín se rozhodně nevzdával a stále bojoval o zdramatizování. Vampola ale dnes hrál dobrý zápas a přenesl hru do útočného pásma. Tam svírali spolu s Dvořákem zlínskou obrannou dlouhou dobu. Ke střele se ale nedostali. I tahle taktika však domácím stačila. Poté se mohla Plzeň ještě uklidnit v přesilové hře, ve které téměř vůbec nepůjčila protihráčům kotouč, přihrávky lítaly z hole na hůl přesně minutu a dvacet vteřin, až poté se podařilo Zlínu vyhodit. O pár minut později, v další plzeňské přesilovce se puku zmocnil Čajánek, předal ho Ondráčkovi, ten obehrál tři domácí a ještě vystřelil na Mazance. Ten jeho pokus ukrotil. Třetí třetina se dohrávala v poklidu a Plzeň dokráčela k druhému vítězství ve finálové sérii.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): Za přístup musíme kluky pochválit. Po včerejším výkonu jsme něco dlužili divákům i sami sobě, totálně jsme tam vypadli z rytmu a nedařilo se nám vůbec nic. Dnes jsme do toho šli s odhodláním vše změnit a vrátit se k naší hře, která nás dovedla do finále. Za stavu 0:1 to pro nás nebylo jednoduché, ale bylo důležité, že jsme to ještě do konce první části dokázali zvrátit v náš prospěch. Když pak ve druhé třetině hosté snížili na rozdíl jediného gólu, přidali jsme další branku a tu třetinu odehráli velmi dobře. Tam jsme rozhodli o výsledku.

Rostislav Vlach (Zlín): Myslím, že to dnes rozhodly přesilovky v první třetině. My jsme sice vedli 1:0, ale vlastně díky těm přesilovkám a možná i trochu štěstí, jež jsme měli včera a dnes ho měla naopak Plzeň, nám domácí odskočili o dva góly. Pak už nebylo v našich silách to dotáhnout k nějakému příznivému stavu. I když tam byla ještě šance po snížení na 2:3, ale přišel hned kontr na 4:2. Plzeň dnes podle mého zaslouženě vyhrála.