FIN6: PLZ–ZLN 2:5

FIN6: PLZ – ZLN 2:5: Finále rozsekne nedělní superzápas!

Plzeň – Škodovákům se nepovedl šestý duel finálové série se Zlínem, kterému podlehli 2:5. Západočeši hnaní vyprodanou ČEZ Arénou se dostali zásluhou Martina Straka do vedení, Valaši však dokázali zápas otočit.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

2:5
1:0, 0:2, 1:3

Branky a nahrávky: 11. Martin Straka (Johnson, Jan Kovář), 57. Kratěna (Kašpařík, Vlasák) – 21. Ondráček (Řezníček), 21. Köhler (Leška, Hamrlík), 44. Kostourek (Okál, Köhler), 57. Holík, 60. Tesařík. Rozhodčí: Baluška (SR), Minář - Barvíř, Blümel (všichni ČR). Vyloučení: 4:7, navíc Linhart (Zlín) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 8236 (vyprodáno). Střely na branku: --:--. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5.

HC Škoda Plzeň

Mazanec – Jiří Hanzlík, J. Špaček, J. Jeřábek, St. Pierre, Slovák, Frolo, Mozík – Johnson, Jan Kovář, Martin Straka – Kratěna, Kašpařík, Vlasák – Balej, T. Sýkora, Pletka – Dvořák, Lev, Vampola – od 35. navíc Petruška. Trenéři: Milan Razým, Michal Straka a Rudolf Pejchar.

PSG Berani Zlín

J. Sedláček – Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Tesařík, Horák, Matějíček, Urbanec – Ondráček, Čajánek, O. Veselý – Balaštík, Leška, Köhler – Melenovský, Holík, Fořt – Okál, Kostourek, P. Sedláček. Trenéři: Rostislav Vlach a Juraj Jurík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 0 0 0 0 0,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 -3 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 1 1 -3 2
Pavel Kašpařík 0 1 1 -1 0
Jan Kovář 0 1 1 -3 0
Ondřej Kratěna 1 0 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 1 2
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 0 1 -3 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Jaroslav Špaček 0 0 0 -2 0
Petr Vampola 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 0

komentář

Vyprodaná a nadšená plzeňská ČEZ Aréna přivítala oba finalisty státní hymnou, od prvních minut sledovala úpornou modrožlutou bitvu. V prvních minutách byli aktivnější domácí hokejisté, kteří se častěji dostávali do nebezpečných zakončení. V prvních šesti minutách se přerušovalo pouze jednou, úvodní pasáž ovšem nepřinesla nebezpečnou situaci před jednou z branek.

První velkou možnost měla Škodovka v 7. minutě, Vampola našel střílenou přihrávkou najetého Lva, jehož jemná teč zaměstnala Sedláčkovu lapačku. Zlínský gólman ji však vytasil včas. O chvíli později zahrozil Strakův útok, ten se však prosadil až v následném střídání…

Plzeňský kapitán poslal svůj klub do vedení v čase 10:55. Kovář obral o puk Sedláčka, nahrál Johnsonovi a ten trefil tyč. Puk se však odrazil přímo k Martinu Strakovi a ten jej okamžitě poslal do zlínské brány, ve které se její strážce nemohl stihnout přemístit – 1:0.

Další minuty patřily Západočechům, Zlín se osmělil po chvíli a nebezpečně zahrozil Balaštíkem. Ten se snažil v 16. minutě prosadit z otočky, ale neuspěl, Mazanec výrazně podržel svůj tým. O pár sekund později lapačkou zlikvidoval nebezpečnou Ondráčkovu ránu lapačkou.

Závěr první třetiny už domácí kontrolovali a rozvážnou hrou nedovolili Valachům dostat se do dalších šancí. Hrálo se hodně rychle a bez faulů, rozhodčí nemuseli v úvodní části hry vylučovat.

Vstup do té druhé se hostům Zlína povedl. Valaši dokázali během čtrnáct sekund otočit vývoj utkání. Nejprve se prosadil Jiří Ondráček, když dorazil Řezníčkovu střelu od modré – 1:1.

V čase 20:53 se prosadil Bedřich Köhler po rychlé spolupráci prvního útoku Zlína. Jeho střela zapadla k tyči – 1:2. Škodovka pak mohla srovnat v přesilovce, Horákovo držení však nepotrestala.

Dobývání zlínské obrany pokračovalo i v následných minutách, nepomohla ani hra čtyři na čtyři. Západočeši se tlačili dopředu, soupeř naopak kontroloval agresivními brejky do polootevřené obrany domácích.

Největší šanci na straně Zlína ve druhé třetině měl Petr Čajánek ve 33. minutě. Po Čajánkově střele se dostal vkleče k nebezpečným dorážkám, ovšem Mazanec vše vykryl. Zlínský brankář Sedláček se zase otáčel při dvou plzeňských přesilovkách, domácí je ale neproměnili.

Plzeň nevyužila dohrávanou výhodu na začátku třetí třetiny, Zlín se ubránil a chvíli na to udeřil. Domácí nevěděli, jak rozehrát puk, to využil Köhler a posléze Milan Kostourek, jenž blafákem do bekhendu poslal hosty do vedení o dvě branky – 1:3.

Škodovka se tlačila nadále dopředu a v 51. minutě byla blizoučko ke snížení! Pavel Kašpařík v situaci dvou na jednoho v blízkosti zlínské branky trefil její horní tyč. V čase 56:11 se Západočeši dočkali: po Vlasákově nahození se puk dostal k Ondřeji Kratěnovi a ten jej dorazil – 2:3.

Těsný stav nevydržel dlouho, o 37 vteřin později využil Petr Holík otevřené hry Škodovky a překonal gólmana Mazance – 2:4.

V závěru se domácí snažili výrazně zdramatizovat zápas, na začátku poslední minuty byl navíc Zámorský vyloučen za zdržování hry, avšak hra šest na čtyři gól v Sedláčkově síti nepřinesla. Naopak čtvrt minuty před koncem se do odkryté branky trefil Radim Tesařík – 2:5.

Plzeňané tak nevyužili domácí mečbol, sérii rozhodne nedělní zápas od 18.15 hodin na Zimním stadionu Luďka Čajky. Škodováci, pojeďte fandit!

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "V první třetině pro nás zápas začal velmi dobře a šli jsme do vedení. Bohužel jsme hrubě zaspali vstup do druhé třetiny, kdy jsme inkasovali dvě slepené branky a pustili jsme do vedení hosty, jimž hra, když vedou, vyhovuje. Měli lepší pohyb a musíme sportovně uznat, že dnes vyhrálo lepší mužstvo, přestože ve třetí třetině jsme se snažili vyvinout tlak a ještě dotáhnout zápas alespoň do prodloužení. Měli jsme tam šance, Kašpařík trefil tyčku, dali jsme kontaktní gól, ale hned jsme bohužel inkasovali počtvrté a to už rozhodlo. Jsme zklamaní, protože jsme chtěli naplnit ta očekávání, ale ne vždy je to tak, jak si to naplánujeme."

Juraj Jurík (Zlín): "Ukázalo se, že někdy jsou to fráze, někdy ne, že ten poslední krok je strašně těžký. Myslím, že jsme se na zápas velice dobře připravili. V podstatě jsme neměli co ztratit, ta tíha odpovědnosti ležela na domácích. I když jsme inkasovali v průběhu první třetiny gól, tak si myslím, že její průběh byl vyrovnaný. Velký zlom v celém zápase nastal v té jedné minutě, kdy jsme dali dvě branky. Myslím, že to hodně ovlivnilo průběh celého utkání. Měli jsme gól navrch, důsledně jsme bránili a dnes se to navíc hrálo tak na hraně, což vyhovuje většinou bránícím mužstvům. Pak jsme měli trochu strach, když jsme si nechali po chybě snížit, ale naštěstí Petr Holík dal rychle gól. Pak už bylo rozhodnuto."