FIN7: ZLN - PLZ 3:4pp

FIN7: ZLN - PLZ 3:4pp: PLZEŇ JE NÁŠ ŠAMPIÓN!

Zlín - Sen mnoha generací se stal dne 21.4.2013 skutečností. Plzeň v naprosto úžasném utkání ani jednou neprohrávala a nakonec se hokejová štěstěna k ní také přiklonila, když ve druhém prodloužení rozhodl o titulu ten nejpovolanější, MARTIN STRAKA!

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

3:4p
0:0, 2:2, 1:1 - 0:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 26. Balaštík (Čech, Leška), 39. Ondráček (Köhler, Čajánek), 60. Čech (Zámorský, Čajánek) – 22. Balej (Vlasák, Kašpařík), 36. Johnson (Straka, Frolo), 50. Kovář (Johnson, Straka). 97. Straka (Kovář). Rozhodčí: Baluška (SVK), Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 1:4. Využití:1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6641 (Vyprodáno). Střely na branku: 54:43. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

PSG Berani Zlín

Sedláček (Štůrala) – Tesařík, Řezníček, Matějíček, Urbanec, Linhart, Zámorský, Hamrlík, Horák – Köhler, Fořt, Čech, Čajánek, Leška, Ondráček, Kostourek, Melenovský, Holík, Veselý, Okál, Balaštík.

HC Škoda Plzeň

Mazanec (A. Svoboda) – Frolo, Jeřábek, Špaček, St. Pierre, Hanzlík, Slovák, Mozík, Boháč – Balej, Sýkora, Kratěna – Vlasák, Straka, Kašpařík – Lev, Kovář, Dvořák – Petruška, Johnson,Pletka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 96 54 3 51 94,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 1 0 1 1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 2 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 1 0
Nicholas Johnson 1 1 2 2 2
Pavel Kašpařík 0 1 1 -1 0
Jan Kovář 1 1 2 3 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 -2 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 0
Patrik Petruška 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 1 1 1 2
Martin Straka 1 2 3 3 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Jaroslav Špaček 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 2

komentář

Až sedmý zápas na zlínském ledě musel rozhodnout o držiteli titulu Mistr České republiky v ledním hokeji pro sezónu 2012/2013 a utkání začalo velmi zostra. Hned v prvních vteřinách zápasu se do šancí dostal domácí Čajánek i plzeňský forvard Pavel Kašpařík, ovšem ani jeden z nich neproměnil svojí šanci. Další možnost ke skórování si po hraničním počínání v souboji u mantinelu vypracoval Balaštík, ale neuspěl. Úvodní festival šancí pokračoval i dalšími epizodami, které však neměly pro jeden či druhý celek potřebnou tečku.

Zlínští se mohli do vedení dostat při své první přesilové hře, ale na Mazance moc pokusů nemířilo. Velmi dobře mířil až Petr Holík, který už ale vypracoval individuálním průnikem slibnou možnost, kterou zastavil dokonce snad i tyč. I Plzeň se snažila o vypracování dalších šancí, ale zároveň zápas začal být více opatrný, z čehož vybočil jen krátký tlak čtvrté formace indiánů.

Úvod, ale i závěr první části nabídli vyprodanému stadionu Luďka Čajky dobrou podívanou, ovšem proměňování šancí už tak dobré nebylo Nejprve vychytal dobrou šanci Zlína Mazanec a na druhé straně se ukázal i Sedláček proti Kovářovi. Zlín se pokusil závěr dohrát a v posledních vteřinách jen vyhodit, ale byl z toho zakázané uvolnění a tři vteřiny před sirénou se hra přestěhovala před Sedláčka, který si dokázal s prudkou ránou Špačka poradit.

Na začátku druhé části poprvé explodovalo nadšení fanoušků, ale jen menšiny z Plzně! Zpoza branky našel přesnou přihrávkou Vlasák Jozefa Baleje a útočník s číslem jedenáct na zádech otevřel střelou do šibenice skóre!

Zlín ihned po inkasované brance dokázal zvýšit svojí aktivitu a snažil se o vyrovnání. Do dobré šance se dostal kupříkladu Martin Hamrlík, který ale ve svém posledním utkání kariéry trefil pouze Mazance. Zlín se nakonec přeci jen dočkal, když souhru do prázdné branky zakončil Jaroslav Balaštík, který nemohl zcela prázdnou branku netrefit.

Zajímavé šance na obou stranách pokračovaly i po úvodních brankách. Plzni nejprve mohl a vrátit vedení souhra Kováře se zakončujícím Johnsonem, Zlín naopak mohl jít do vedení díky Ondráčkovi, který přesně trefil Leškovu pobídku na brankoviště, ale zároveň také trefil Mazance. Plzeň i Zlín měli další možnosti, ale souhra škodován skončila na Sedláčkovi, stejně jako na druhé straně průnik Okála na Mazancovu betonu.

Druhá část nabídla nakonec ještě další dva zásahy. Plzeň se dostala do vedení po další souhře před brankou a přesné střele Nicholase Johnosona! Vedení nakonec Plzni do konce třetiny nevydrželo, když Čajánek vyhrál souboj za brankou a nakonec se puk dostal na hůl Jiří Ondráček a přesnou ranou srovnal.

Plzeň dostala pět vteřin před druhou sirénou přesilovou hru, kterou si přenesli Západočeši do začátku periody třetí, ale mockrát Sedláčka neohrozili. Začátek třetí části kromě nevyužité přesilovky Plzně tolik šancí a příležitostí nenabídl.

I přes fakt, že mnoho šancí k vidění nebylo, tak byli lepší Škodováci a nakonec toho dokázali těsně před polovinou třetí třetiny. Jan Kovář za brankou vybojoval kotouč a kolem tyčky ho dokázal propasírovat za brankovou čáru!

Právě Jan Kovář se za nedlouho dostal i do potyčky s Petrem Čajánkem, ale sudí ani nepřerušovali. Hra pokračovala dál bez velkých možností a Plzni se dařilo většinu času držet puk ve své moci nebo alespoň mimo dosah vlastní branky.

Zlín se nemohl prosadit a domácí si minutu a půl před koncem třetí části vzali oddechový čas a trenér Vlach zkusil hru v šesti. Zlín hned začal pálit na branku Plzně a navíc Kovář fauloval a domácí zvýhodnil a ti obrovský tlak přetavili ve vyrovnávací trefu v podání Filipa Čecha, který se trefil deset vteřin před koncem třetí části a poslal utkání do prodloužení.

Obrovskými šancemi začalo první prodloužení sedmého finálového zápasu! Straka se nejprve řítil na Sedláčka, ale v pádu nedokázal zakončit. Na druhé straně měl Zlín obrovské šance, ale hokejové štěstí stálo na plzeňské straně při šanci Lešky i Holíka, po které pálili domácí do zcelá prázdno branky, ale puk se nakonec rozhodl pro jinou dráhu letu.

Nervy drásající prodloužení nabízelo šanci za šanci, ale puky létly mimo tři tyče na jedné či druhé straně. Za Plzeň byl v dobré šanci Balej nebo Sýkora, za domácí mohl rozhodnout Leška, ale ani jeden nedokázal zamířit přesněji.

První prodloužení nadále nabízelo strhující drama a také gólové šance, z nichž lze vypíchnout například objetí branky v podání Michala Dvořáka, který ale v tísni nezakončil přesně. Oba gólmani se museli v prodloužení velmi snažit ve velkých šancích.

Necelé čtyři minuty před koncem prvního prodloužení se jednomu z plzeňských beků nepovedla rozehrávka, ale Zlínští toho nedokázali využít a netrefil se ani Holík v brejku dva na jednoho. První prodloužení finálového zápasu číslo sedm nerozhodlo a muselo se tedy přidávat ještě.

Druhé prodloužení už začalo výrazně opatrněji a šancí už na začátku ubylo, ale i tak bylo se nač dívat. Plzeň i Zlín se tlačily před branku, ale puk většinou vybojovala pozorná obrana nebo gólmani. Sedláček po necelých třech minutách vytáhl efektivní semafor proti pokusu Slováka, který se přiznal na konci třetí třetiny k teči kotouče a Zlín díky tomu mohl srovnat a vynutit si prodloužení.

Prodloužení s pořadovým číslem dva už tolik možností ke skórování nenabízelo, ale když už se nějaká taková naskytla, tak to bylo velké nebezpečí. Na jedné straně nebezpečně pálil z úhlu Leška a na druhé pak vyslal tvrdou ránu od modré St. Pierre nebo o chvíli později Kašpařík.

Druhá část prodloužení nabízela znovu dramatické chvíle a nejednomu plzeňskému fanouškovi se musel při sledování šance například z hole Veselého zastavovat dech. Plzeň také zajímavě pálila na Sedláčka jako kupříkladu Dvořák. 96:15 je časem, který se zlatým písmem zapíše do dějin ledního hokeje v Plzni. Stejně jako autor vítězného gólu MARTIN STRAKA!!!