LIT - PLZ 2:1

LIT - PLZ 2:1 - Jeden přesně mířený šíp nestačil

Plzeň - Indiáni ani podruhé v sezóně nebodovali na ledě Litvínova. Nyní nás čeká reprezentační pauza a dva dny po Vánocích derby s Karlovými Vary.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

2:1
0:0, 1:0, 1:1

Branky a nahrávky: 33. Ručinský (Hübl, Posmyk), 58. Ručinský (Hübl, Jánský) – 51. Duda (Kratěna, Vlasák). Rozhodčí: Husička, Polák – Jinrda, Lhotský. Vyloučení: 6:13, navíc J. Sýkora (PLZ) os. 10 min. trest. Využití: 1:1. Diváci: 5115. Střely na branku: 32:26. Zblokované střely: 9:8. Hity: 22:25. Vhazování: 34:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Verva Litvínov

Francouz - Stříteský, Zeman, Gula, Chaloupka, Posmyk, Kousalík - Jánský, Hübl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Majdan, Černý, Pšurný - Písařík, Zavřel, Jurčík.

HC Škoda Plzeň

Machovský - Hanzlík, Seman, Slovák, Jeřábek, Mozík, Boháč - Kratěna, Lev, Pletka - Duda, Vlasák, J. Sýkora - Indrák, Kašpařík, Holec - Dvořák, T. Sýkora, Schleiss.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 59 32 2 30 93,75 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 0 2
Radek Duda 1 0 1 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 -1 0
Miroslav Holec 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Pavel Kašpařík 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 4
Václav Pletka 0 0 0 0 2
Daniel Seman 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 2
Tomáš Sýkora 0 0 0 -1 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 12
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 0

komentář

První velkou šanci utkání si vypracovali domácí. Martynek se zjevil najetý a hlavně osamocený mezi kruhy, z první si však na Machovského nepřišel. Po chvilce si vybruslil až před hostující branku Gerhát, dostal se však příliš blízko, aby něco vymyslel. Pak se roztrhl pytel s vyloučenými. Jenže oba týmy měly hlavně problém přejít modrou čáru a gólmany tak ohrožovaly pouze rány od modré. Až v závěru třetiny Jánský tečoval pokus Ručinského, ale síť se mu rozvlnit nepodařilo. Před první sirénou ještě vybojoval na domácí rozehrávce touš Duda a oslovil na druhé tyči Pletku, vyznamenal se však Francouz. Jak již jsou diváci v Litvínově zvyklí, branku jsme tedy neviděli.

Aktivněji vstoupili do druhé části hosté. Nejprve se do dobré pozice prokličkoval Ján Sýkora, ale své sólo nedotáhl až do konce. Po chvilce odcházel střídat s bolestivou grimasou ve tváři Mejdan, když rukou srazil ránu Boháče od modré. Později již ale musel zasahovat Francouz, když v jeho lapačce skončil pokus Dvořáka. Domácím pomohla zpět do utkání přesilová hra. Machovský se však činil. Nejprve na jeho beton nevyzráli zblízka Gerhát s Trávníčkem, neujala se ani Ručinského dorážka po ráně Zemana od modré. V polovině utkání poslali sudí velmi přísně do tří indiány a skóre se již měnilo. Martin Ručinský dostal příhru na pravý kruh a trefil přesně na vzdálenější tyč nad beton - 1:0! Odpovědět mohl rychle Pletka, který vypálil ihned po vhazování, ale pouze rozezvonil břevno. V závěru si v početní výhodě zahráli i hosté, ovšem Holec tečoval těsně mimo, Mozíkovu ránu zase lapil domácí gólman. Byl to jeho třináctý zákrok v utkání, naopak Machovský jich měl již za sebou pětadvacet.

Verva mohla vstoupit do třetí dvacetiminutovky nejlepším možným způsobem, ovšem Hübl sám na Machovského nevyzrál. Další možnost měli domácí v početní výhodě, jenže jedinou šancí byl pokus Černého na bližší tyč, se kterou si gólman Západočechů poradil. Stejnou mincí po chvilce modrobílí srovnali. Po sérii šťastných odrazů se na levém kruhu dostal ke kotouči Kratěna, našel na druhé straně Radka Dudu, jenž z první nedal Francouzovi šanci - 1:1! Oba celky následně dostaly možnost rozhodnout napínavý duel v přesilovkách, ale zároveň obě strany perfektně bránily a držely obranou modrou. Nakonec však třetí gól přeci jen padl. Martin Ručinský v plné jízdě vlétl do útočné třetiny a kousek za modrou vypálil a trefil stejně jako u prvního zásahu – nad beton na vzdálenější tyč - 2:1! Hosté to ještě zkoušeli v závěru i v šesti, jenže když už Francouzovi propadl touš po ráně od modré a mířil za brankovou čáru, dokázal ho do bezpečí odpálit autor dnešních obou domácích branek.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Verva Litvínov): "Bylo to těžké utkání, v němž dominovaly obrany. Bylo to o štěstí a k nám se přiklonilo za tu bojovnost a nasazení. Vynikající výkon podal brankář Francouz."

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): "Viděli jsme bojovné utkání plné osobních soubojů, hlavní prim měly obrany. Bylo pro útočníky těžké se prosadit, bylo to hodně urputné. Sahali jsme po bodu, ale bohužel jsme ho v závěru ztratili. Nezbývá mi, než domácím poblahopřát."