KOM - PLZ 5:1

KOM - PLZ 5:1 - Vítězný hattrick proti Brnu nepřišel

Plzeň - Poslední venkovní duel roku 2013 indiánům nevyšel. V Brně utrpěli nejvyšší porážku za právě končící kalendářní rok.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň

5:1
2:1, 2:0, 1:0

Branky a nahrávky: 6. Svoboda (Nosek, Hruška), 15. Hruška, 25. Burian (Novotný, Koreis), 36. Kováčik, 46. Nosek (Koreis) - 20. Duda (Pletka, Jeřábek). Rozhodčí: Minář, Čech - Flegl, Štofa. Vyloučení: 5:11, navíc Káňa - Boháč, Lev všichni 10 min. os. trest. Využití: 2:0. Diváci: 7200. Střely na branku: 34:19. Zblokované střely: 16:6. Hity: 14:14. Vhazování: 31:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

HC Kometa Brno

Čiliak - Nosek, Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Vondráček, Čermák, Hruška - Svoboda, Němec, Káňa - Novotný, Koreis, Burian - Zohorna, Pivko, Wasserbauer.

HC Škoda Plzeň

Mensator - Růžička, Hanzlík, Slovák, Jeřábek, Mozík, Boháč - Duda, Martin Straka, Pletka - Kratěna, Kašpařík, Vlasák - Schleiss, Lev, J. Sýkora - Dvořák, Holec, Hollweg.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Mensator 60 34 5 29 85,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 -1 16
Radek Duda 1 0 1 1 6
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 2
Miroslav Holec 0 0 0 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 -1 2
Pavel Kašpařík 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -2 2
Jakub Lev 0 0 0 -2 14
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 -1 0
Václav Pletka 0 1 1 0 0
Dan Růžička 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 1 0
Ján Sýkora 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0

komentář

Po dlouhé době nastoupil do extraligového zápasu uzdravený Libor Pivko a jeho spoluhráči se od začátku dostávali do nátlakové hry. Před Mensatorem bylo neustále rušno a plzeňský gólman se měl co ohánět. Především po střele Zohorny, který svižnou střelou trefil pouze výstroj zkušeného mága. Poté však již udeřilo. Na trestné seděl Kratěna s Jiřím Hanzlíkem a Kometa měla možnost dvojnásobné početní výhody. Tu rázem využil po střele Noska dorážející Tomáš Svoboda - 1:0.

Hosté o sobě dali vědět až v deváté minutě, kdy Radek Duda ani nadvakrát nedokázal překonat v jasné pozici Čiliaka. Jenže to bylo z pohledu indiánů na delší dobu vše. Větší rušno bylo před Menstatorem, jenž nejprve vychytal Zohornu a následně měl kliku jako od blázince. Po střele Němce mu muselo zvonit v uších ještě dlouho, brněnský forvard trefil totiž břevno. Posléze mohl zvýšit opět smolař posledních minut Hynek Zohorna, ale z předbrankového prostoru netrefil prázdnou klec.

O chvíli později již udeřilo. Brňané soupeře jasně přehrávali a dočkali se zasloužené odměny. Jan Hruška obral o kotouč hostujícího obránce a pelášil ve trojici na Mensatora. Celou akci vzal na sebe a bombou do šibenice zamířil naprosto přesně – 2:0. Plzeň neměla šťávu, dlouho se hledala a byla pod soustavným tlakem. Přesto v závěru udeřila. Po střele Jeřábka dorazil poskakující kotouč před prázdnou bránou Radek Duda - 2:1. Tím skončila zajímavá první třetina.

Druhá perioda byla neméně zajímavá. Brno pokračovalo v ofenzivní smršti, když další tutovku zazdil Jan Káňa. Perfektní semafor Mensatora mu překazil radost. Brankář indiánů byl pod palbou i nadále. Další brance už nešlo zabránit. Novotného parádní přihrávka našla před bránou stojícího Viléma Buriana, a ten to trefil z levé strany naprosto přesně – 3:1. Jihomoravané neměli dost a přidali i čtvrtou branku. Jozef Kováčik obelstil kličkou z pravé strany obránce hostů a v pádu zamířil k levé tyči. Akce zralá na Zlatou helmu – 4:1. Za prozatím jasného stavu se šlo do kabin.

Ve třetí části se utkání prakticky jen dohrávalo. Výsledek se přesto ještě jednou měnil. V přesilovce vypálil David Nosek a svou druhou letošní brankou uzavřel účet dnešního mače. Korigovat ještě mohl Indrák, ale ležícího Čiliaka nepřekonal. Za zmínku stojí také pěstní šarvátka mezi Káňou a Boháčem. Ve vyrovnané bitce položil brněnský obránce soupeře k zemi a oba aktéři putovali do kabin. Každopádně okořenili už tak zajímavý duel, který dopadl lépe pro Brno, a to střídá indiány na třetím místě.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (HC Kometa Brno): "Dá se říct, že jsme pokračovali v tom trendu, který byl v minulém utkání ve Zlíně. Hráčům je třeba poděkovat za výborný výkon, bojovnost a nasazení. Jsme rádi, že nám tam konečně spadlo více branek. Výhra je dle mého zasloužená. S Liborem Pivkem jsme po návratu spokojeni, odehrál dobré utkání. Chyběl Jirka Trvaj, jenž má zablokovanou krční páteř."

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "Zápas se nám vůbec nepovedl, je to škoda, protože tady byla výborná divácká kulisa a hokej se musel líbit. Rozhodla přesilovka 5/3 v první třetině a poté naše chyby v rozehrávkách. Sice jsme dali kontaktní gól, ale domácí vyhráli naprosto zaslouženě. Měli lepší pohyb a dostávali nás často pod tlak."