SLA - PLZ 3:1

SLA - PLZ 3:1 - První zápas roku 2014 Plzni nevyšel

Plzeň - Již pátou prohru v řadě zapisují indiáni na ledech soupeřů. Potřetí pak zaznamenali Západočeši pouze jediný gól. Dnes byl jeho autorem navrátilec do sestavy Tomáš Sýkora.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

3:1
1:0, 0:0, 2:1

Branky a nahrávky: 10. Valach (Skokan, Doležal), 44. Skokan (Růžička), 60. Jelínek (Holub) – 57. T. Sýkora (Holec). Rozhodčí: Lacina, Hribik – Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 4:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5 192. Střely na branku: 24:21. Zblokované střely: 9:10. Hity: 13:4. Vhazování: 30:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

HC Slavia Praha

Furch - Kadlec, Holub, Kolařík, Wharton, Valach, Štich - Žejdl, Bednář, Krenželok - Jelínek, Růžička, Tomica - Skokan, Sklenář, Doležal - Stránský, Klhůfek, Poletín.

HC Škoda Plzeň

Machovský - Slovák, Hanzlík, Růžička, Jeřábek, Mozík, Boháč - Duda, Holec, Pletka - Kratěna, Lev, Vlasák - Indrák, Kašpařík, Schleiss - Dvořák, T. Sýkora, J. Sýkora.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 59 23 2 21 91,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 -1 0
Radek Duda 0 0 0 -1 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Miroslav Holec 0 1 1 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 -2 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Vojtěch Mozík 0 0 0 -2 0
Václav Pletka 0 0 0 -1 0
Dan Růžička 0 0 0 0 4
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 2
Tomáš Sýkora 1 0 1 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0

komentář

Slávisté předvedli nebývale aktivní úvod do utkání, když Plzeň často zamkli v jejím obranném pásmu. První vážnější šance z toho přišla zkraje 5. minuty, kdy se nejprve před Machovským zjevil chvíli volný Růžička, zblízka však hostujícího gólmana nepropálil. A podobně dopadla i následná bomba obránce Kolaříka, kterou Machovský na poslední chvíli vytěsnil mimo tři tyče.

Tlak Slavie ale přesto přinesl ovoce. V polovině 10. minuty vybojoval v rohu kluziště puk Dávid Skokan, všiml si na modré čáře svého krajana Juraje Valacha, který ranou do šibenice otevřel skóre. Po prvním gólu se hra vyrovnala a hlavně ubylo šancí.

Druhá třetina pokračovala ve stejném stylu, jakým končila ta předchozí. Přesto diváci na velkou šanci nečekali dlouho. Po Valachově nahození se puk od Machovského odrazil do cesty Vladimíru Růžičkovi, jenže syn svého kouče zblízka nedokázal neposedný puk poslat do odkryté klece.

Plzeňští měli tou dobou velké problémy dostat se vůbec k ohrožení Furchovy branky. A příliš jim nepomáhala ani častá vyloučení, která hru stěhovala na opačnou stranu, než by si Západočeši přáli. Na druhou stranu, ani sešívaní si v přesilovkách nevedli podle svého přání, a tak se šlo před poslední dvacetiminutovkou do kabin stále za jednogólového vedení Slavie.

Nedlouho po začátku třetiny už to ale nebyla pravda. Dávid Skokan si narazil kotouč s Vladimírem Růžičkou a poté propálil Machovského. Druhá branka ale jakoby indiány nakopla. Ihned totiž mohla přijít odpověď z hole Kratěny, ten ale zblízka minul. A o pár vteřin později se Furch musel činit proti štiplavé střele Jeřábka.

Jiskřičku naděje přesto nakonec Plzeňští vykřesali necelé čtyři minuty před koncem. Střela Tomáše Sýkory z mezikruží totiž Furcha trochu zaskočila a propadla mu pod ramenem do sítě. A hosté mohli dokonce srovnat, jenže prudké nahození Jakuba Lva kousek za modrou čárou se jen otřelo o spojnici domácí svatyně. A když pak indiáni při hře bez brankáře chybovali, zpečetil domácí výhru přesnou střelou přes celé hřiště Petr Jelínek.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (HC Slavia Praha): "Měli jsme od začátku zápasu výborný pohyb. Byla škoda, že jsme v první části vstřelili pouze jednu branku. Druhý gól by nás uklidnil. Hodně si cením ohromné bojovnosti, víc jsme si pro vítězství šli. I když byl výsledek těsný, tak jsme zápas odehráli velice dobře."

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): "Byl to z naší strany špatný výkon. Zůstali jsme prvních dvanáct minut ještě v kabině. Měli jsme jediné štěstí, že to bylo pouze 0:1. Pak jsme zvýšili trošku pohyb a bojovnost, ale náš herní projev nebyl dobrý. Vázla kombinace, nic nám nevycházelo, prostě hrůza. V poslední dvacetiminutovce jsme zkoušeli stáhnout sestavu na tři lajny, byli jsme zbytečně vylučovaní, a když už jsme se k něčemu dostali, tak Slavia všechno dokázala zblokovat.