PCE - PLZ 3:4pp

PCE - PLZ 3:4pp - První výhra v prodloužení a dva body z Pardubic

Televizní kamery byly svědkem první výhry indiánů v prodloužení. Plzeňský výkon, který zvláště útočnými výpady potěšil nejedno indiánské srdce, slavil úspěch. Hosté se dostali díky Kratěnovi do vedení, ale domácí Pardubice dokázaly skóre otočit ve svůj prospěch. Po velké přetahované nakonec muselo rozhodnout prodloužení, které skončilo po zajímavé zápletce. Nejprve přišlo vyloučení Noska, který při faulu srazil Dudu na vlastního gólmana Hudáčka. Ten musel střídat a do branky šel explzeňský Salfický. Brankář si ale ani nesáhl na puk a indiáni po skvělé, rychlé a přesné přesilovkové kombinaci díky střílejícímu Vlasákovi už slavili druhý bod.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň

3:4p
2:2, 1:1, 0:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 11. Nosek (Gregorc, Pianov), 13. Pianov (Nosek, Vašíček), 30. Semorád (Ďaloga, Sýkora) – 5. Kratěna (Sýkora, Boháč), 15. Kratěna (Straka, Slovák), 32. Lev (Kašpařík), 63. Vlasák (Straka, Duda). Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Podrazil, Zavřel. Vyloučení: 6:8 + Nosek (PCE) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 8496. Střely na branku: 18:30. Zblokované střely: 10:18. Hity: 16:13. Vhazování: 32:43. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.

HC Dynamo Pardubice

Hudáček (Salfický) – Ďaloga, Benák, Vašíček, Gregorc, Korím, Kočí – Kolář, Zohorna, Tybor – Radil, Nosek, Pjanov – P. Sýkora, Mozer, Endál – Číp, Moučka, Semorád.

HC Škoda Plzeň

Mensator (Machovský) – Slovák, Seman, Jeřábek, Boháč, Mozík, Frolo, Moravčík – Kratěna, Martin Straka, J. Sýkora – Duda, Vlasák, Pletka – Indrák, Kašpařík, Lev – Dvořák, T. Sýkora, Pitule.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Mensator 63 18 3 15 83,33 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 1 1 1 2
Radek Duda 0 1 1 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 6
Miroslav Indrák 0 0 0 1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 1 1 1 0
Ondřej Kratěna 2 0 2 2 0
Jakub Lev 1 0 1 1 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 2
Václav Pletka 0 0 0 -1 2
Daniel Seman 0 0 0 1 0
Tomáš Slovák 0 1 1 2 0
Martin Straka 0 2 2 2 2
Tomáš Sýkora 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 1 1 2 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 -1 0

komentář

Do sestavy Východočechů se vrátil Petr Sýkora, kvůli zranění ze zápasu v Liberci naopak nemohl naskočit Jiří Cetkovský.

Že ani jeden tým nechce hrát zrovna opatrně, naznačily už první minuty zápasu. Hned po necelé minutě pláchl pardubické obraně Ján Sýkora a bekhendovou ranou provětral Hudáčkovy betony. Další pokus slovenského útočníka už vedl ke gólu. Sýkora trefil tyč, načež se puk odrazil k Ondřeji Kratěnovi, který okamžitě dorážel – 0:1.

Pardubice mohly srovnat vzápětí, ale Radil nadějné přečíslení zazdil ranou do obránce před sebou. Přesto domácí nastolili smír ve skóre, pomohla jim k tomu přesilová hra. Gregorcova kličkovaná ještě k úspěchu nevedla, ale výměna puku mezi Pianovem a Tomášem Noskem už byla gólová – 1:1.

Příliš přesnou pušku znovu potvrdil Ján Sýkora, jehož nenápadná střela přes beka opět zazvonila na tyč. Pardubice k soustavnému tlaku dostaly až v přesilovce a opět se radovaly. Mensator otálel s rozehrávkou za brankou, čehož využil Nosek a připravil jednoduchý gól pro Pianova – 2:1. Ruský útočník zaznamenal svůj první extraligový gól.

Plzeň měla připravenou okamžitou odpověď. Obléhání útočeného pásma ukončil znovu Ondřej Kratěna, který dostal kotouč mezi kruhy a ranou pod horní tyč překvapil Hudáčka. Pardubický gólman kvůli zakrytému výhledu pořádně nereagoval – 2:2.

Ani ve druhé části nechyběla hráčům chuť útočit, ale přece jen bylo znát, že trenéři o pauze zřejmě apelovali na důslednější obranu. Na svou další šanci si mezi domácími zadáky počíhal Ján Sýkora, ale v tísni nedokázal zkrotit rychlost a zakončit.

Pardubičtí přestáli krátký nápor Plzně a sami šli po rychlé akci do vedení. Ďaloga procpal kotouč před branku, kde se nejrychleji zorientoval Jan Semorád a rychle zacílil mezi Mensatorovy betony – 3:2.

Radost domácích znovu trvala jen krátce, na časomíře neutekla ani celá minuta. Kašpařík přesným pasem oslovil Jakuba Lva, který dokázal na druhý pokus přetlačit Hudáčkův beton a srovnal – 3:3.

Chvíli na to mohl strhnout vedení na stranu hostí Mozík, který dorážel Strakův pokus, avšak Hudáček tentokrát svou svatyni uhájil. Vyrovnaný stav nutil hráče k maximálnímu nasazení, takže se chvílemi na ledě přiostřovalo. Důkazem byla rozmíška Gregorce a Frola, kteří si vyměnili pár ran a pak se čtyřmi trestnými minutami putovali na trestnou lavici.

Ze třetí třetiny neuběhla ani půlminuta a do brejku se při signalizované výhodě prodral Marek Ďaloga, ale svůj prudký pokus nasměroval pouze do břevna. Následnou přesilovku ale Pardubice nesehrály dobře, hosté se ubránili bez výraznějších problémů. A podobný průběh měla i další výhoda o chvíli později.

Přesilovou hru dostali po faulu Zohorny i Plzeňští a byli o poznání nápaditěji, ale ani oni nedokázali překonat strážce soupeřovy branky. Série vyloučení pak pokračovala odchodem Pletky, ale svižnost a přesnost pardubických přesilovek z první třetiny byla zřejmě nenávratně pryč.

Trochu vzruchu přinesla až v pořadí čtvrtá výhoda domácích ve třetí části, při které Vašíček trochu šťastně propasíroval kotouč na Radila, ale ten skákavý předmět nedokázal umístit do opuštěné branky. Plzeň ještě zahrozila v posledních vteřinách, avšak Hudáček odmítl konec zápasu. Napínavý boj muselo rozseknout prodloužení.

A prodloužení nabídlo pořádně napínavé rozuzlení. Po několika pokusech na obou stranách se do úniku dostal Duda, kterého zezadu ještě atakoval Nosek. Rozhodčí posoudil zákrok pardubického forvarda jako nedovolený, ale pro následující vteřiny bylo klíčové, že zraněného Hudáčka musel v brance nahradit Salfický. Plzeň pak výhodu čtyři na tři sehrála bravůrně, na konci přesné souhry byl Tomáš Vlasák – 3:4.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Pro nás to byl velmi těžký zápas s kvalitním protivníkem. Měli jsme to dobře rozehrané, ale je třeba uznat, že soupeř byl aktivnější. Ve třetí části jsme měli šance, rozhodnout mohl Ďaloga, navíc jsme hráli čtyři přesilovky, ale bohužel to nevyšlo. Plzeň pak přesilovku čtyři na tři sehrála parádně, takže druhý bod bere zaslouženě.“

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): „Byl to velmi pěkný zápas, oba týmy se snažily hrát útočně. Pro nás bylo důležité, že domácí neodskočili o více než jeden gól a vždy jsme dokázali rychle srovnat. Ve třetí třetině jsme si trochu zahrávali a soupeři nabídli čtyři přesilovky, ale naštěstí jsme je ubránili. S dvěma body za výhru v prodloužení jsme spokojení.“