Po prvním semifinále je do finále stejně daleko

Junioři: HC Litvínov - HC Plzeň 1929 3:1 (1:0, 1:1, 1:0). Mladé pušky na úvod nestačily na severu Čech a po vyrovnaném utkání nakonec klopí hlavy.

HC Litvínov - HC Plzeň 1929

3:1
1:0, 1:1, 1:0

Branky a nahrávky: 8. Trübenekr (Weitz, Strejček), 37. Řehoř (Válek), 60. Válek (Cvrk) – 40. Kristl (Houfek, Tulačka). Rozhodčí: Turčan, Lacina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. Diváci: 914. Střely na branku: 38:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

HC Litvínov

Soukup – Šesták, Baránek, Fučík, Strejček, Cvrk, Kokeš, Šefl, Řehoř, Trübenekr, Zdeněk, Weitz, Ujfaluši, Mical, Řezníček, Sýkora, Šimeček, Válek, Štěpka.

HC Plzeň 1929

Pacl – Kubík, Kohel, Hanus, Walter, Holý, Houfek, Pejchar, Kopta, Mašek, Kristl, Rajal, Polata, Švarc, Přikryl, Uhlík, Beneš, Tulačka, Vlček, Kepka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jindřich Pacl 59 37 2 35 94,59 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Beneš 0 0 0 -1 0
Vladimír Hanus 0 0 0 1 0
Jan Holý 0 0 0 -1 0
Jakub Houfek 0 1 1 0 2
Jiří Kepka 0 0 0 -2 2
Ondřej Kopta 0 0 0 -2 2
Richard Kristl 1 0 1 1 0
Matyáš Kubík 0 0 0 -2 0
Filip Mašek 0 0 0 0 0
Daniel Pejchar 0 0 0 0 0
Matěj Polata 0 0 0 0 0
Roman Přikryl 0 0 0 -2 2
Pavel Rajal 0 0 0 0 4
Milan Švarc 0 0 0 -1 0
Vojtěch Tulačka 0 1 1 0 0
Jiří Uhlík 0 0 0 0 0
Filip Vlček 0 0 0 -1 0
Jan Walter 0 0 0 -1 0

komentář

V neděli po utkání A-týmu čekal juniory první semifinálový zápas proti Plzni. Litvínov přišlo podpořit velké množství fanoušků, například i klubové legendy Robert Reichel s Jiřím Šlégrem nebo bývalý litvínovský útočník Ivo Prorok. Domácí v utkání také vydatně podporoval kotel fanoušků na jižní tribuně.

Zápas začal ve velkém tempu, ale více ze hry měli Litvínovští. Chemici si už po 21 vteřinách zahráli přesilovou hru a Pacl se měl v plzeňské brance co ohánět. Ve 2. minutě se před prázdnou brankou zjevil domácí kapitán Válek, ale obrana mu v rozhodující chvíli zablokovala hokejku. O minutu později zachránila plzeňského Pacla tyč po tvrdé ráně Cvrka. Litvínov dál tlačil, nejdřív to zkusil Zdeněk po něm i Trübenekr, ale Pacl byl opět na svém místě.

V 8. minutě už přeci jen Plzeň kapitulovala, Weitz rozjel na pravém křídle Jana Trübenekra, který vymetl pravý horní roh plzeňské branky. Hra se po vedoucí brance uklidnila a začaly dominovat obrany obou mužstev. Především Litvínov skvěle pokrýval střední pásmo a nepouštěl Plzeň do větších šancí. V největší plzeňské příležitosti se ocitl 19 vteřin před koncem třetiny Kepka, ale Soukup ukázal své kvality a plzeňského útočníka vychytal.

Druhá třetina začala opět velkým nasazení obou mužstev. Ve 22. minutě byl vyloučen Zdeněk, ale Litvínov se paradoxně dostal do gólové šance. Weitz s Trübenekrem ujeli do přečíslení ve vlastním oslabení, ale na Pacla si nepřišli. V závěru přesilovky se ke slovu dostala také Plzeň, agilní Kopta se ocitl sám před brankou, ale Soukup předvedl výtečný zákrok betonem a zachránil svůj tým. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a k vidění byl pěkný útočný hokej. Ve 26. minutě se ke střele dostal Cvrk, jeho rána sice Pacla překonala, ale puk se proklouzal brankovištěm a skončil za plzeňskou brankou.

V další obrovské šanci se objevil Šimeček, ale ani on nedokázal výborného Pacla překonat. Litvínov poté trochu zaspal ve středním pásmu a Mašek vyslal nebezpečnou střelu na Soukupa, který ji se štěstím vyrazil nad svou branku. Ve 37. minutě se domácí přeci jen branky dočkali a svou smůlu prolomili. Válek našel na pravém křídle Ivana Řehoře, který dokázal v pádu procpat puk až za záda plzeňského brankaře. Litvínov se z dvoubrankového vedení neradoval příliš dlouho, o necelé tři minuty později se Houfek opřel do puku a odražený kotouč dorazil za Soukupova záda volný Richard Kristl. Chemici tak přišli o dvoubrankové vedení pouhých 24 sekund před koncem druhé třetiny.

Závěrečná perioda už byla na šance skromnější, obě mužstva vycházela především z dobré obrany a brankaři už neměli tolik práce jako v předchozích třetinách. Litvínov vyztužil obranu a především se snažil neinkasovat. Plzeň byla v první polovině třetí dvacetiminutovky aktivnějším týmem a k tomu ji také pomohla přesilová hra při vyloučení Baránka. Plzenští však početní výhodu nevyužili a Litvínov se v poklidu ubránil

V 50. minutě se Houfek vypálil a jeho rána nadělala Soukupovi pořádné problémy. Puk se po několika odrazech dostal zpět mezi kruhy, ale ani jeden ze západočechů ho nedokázal usměrnit za Soukupova záda. Z protiakce mohli domácí své vedení navýšit, Pacl si však počkal na Zdeňkovu střelu a udržel akcie svého týmu. Plzeň ještě zkusila v závěru powerplay, ale Litvínov se ubránil, kapitán Litvínovských Lukáš Válek trefil odkrytou plzeňskou branku a definitivně potvrdil vítězství svého týmu.

Ohlasy trenérů

Radek Mrázek (HC Litvínov): Jsem rád, že jsme do semifinále vkročili vítězně, i když dnes to bylo spíše o bojovnosti. Kluci hráli po většinu zápasu takticky dobře, tradičně nás podržel Suky a je to parádní začátek.

David Bruk (HC Plzeň 1929): Litvínov měl v prvních dvanácti minutách jasnou převahu, potom se hra srovnala. Byl to dost vyrovnaný zápas, Litvínov byl lepší v koncovce, proměňoval šance a zaslouženě vyhrál.