VIT - PLZ 3:2

VIT - PLZ 3:2 - Pátou výhru v řadě Plzeň nepřidá, podlehla Vítkovicím

Plzeň - Škodovka chtěla ve Vítkovicích potvrdit dobrou pohodu, kterou si přenesla z minulých utkání. Vyhrála totiž čtyřikrát za sebou, na ostravském ledě mohla přidat pátou výhru. Dařilo se jí i tam, v 9. minutě vedla 2:0 zásluhou Jána Sýkory a Jakuba Jeřábka. Vítkovice průběh utkání ale otočily a nakonec slaví výhru. Plzeň tedy po čtyřech utkáních zůstává tentokrát bez bodu.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

3:2
1:2, 2:0, 0:0

Branky a nahrávky: 13. Němec (Štencel, Kolouch), 21. Svoboda (Olesz, Klok), 22. Szturc (Kovář) – 2. Sýkora (Pletka), 9. Jeřábek (Balej, Kubalík). Rozhodčí: Konc, Baluška – Gebauer, Lederer . Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4038. Střely na branku: 26:15. Zblokované střely: 16:6. Hity: 28:26. Vhazování: 31:37. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

HC Vítkovice Ridera

Maxwell (9. Dolejš) – Klok, Čerešňák, Malec, Zíb, L. Kovář, Stehlík, Pastor, Štencel – Olesz, Burger, T. Svoboda – Svačina, Roman, Huna – Szturc, Húževka, Vandas – Kucsera, Kolouch, E. Němec.

HC Škoda Plzeň

Mensator (22. Machovský) – Jeřábek, Kadlec, Moravčík, Mozík, Pavlíček, Kubka – Pletka, Kašpařík, Johnson – Schleiss, Simon, Indrák – Kubalík, Lev, J. Sýkora – Hollweg, Přikryl, Balej.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 39 18 0 18 100,00 0
Lukáš Mensator 21 8 3 5 62,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 1 1 1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -2 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 -1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
Petr Kadlec 0 0 0 -1 2
Pavel Kašpařík 0 0 0 -1 0
Dominik Kubalík 0 1 1 1 0
Branislav Kubka 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 0
Vojtěch Mozík 0 0 0 -1 4
David Pavlíček 0 0 0 0 0
Václav Pletka 0 1 1 -1 0
Roman Přikryl 0 0 0 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 -2 0
Dominik Simon 0 0 0 -2 0
Ján Sýkora 1 0 1 0 2

komentář

Plzeň dorazila do Ostravy povzbuzena čtyřmi výhrami v řadě a usilovala o další. Hned od úvodních minut šlo vše podle západočeského plánu. Jak je v současnosti zvykem, rozhodčí rychle poslali Vítkovice do čtyř a Plzeň po dvanácti vteřinách početní výhodu využila zásluhou Jána Sýkory, který využil Pletkovu přihrávku a poslal hosty do vedení - 0:1. Ostravané se do hry dostali později, ovšem pokus Vandase a Koloucha z mezikruží Lukáš Mensator zlikvidoval. V deváté minutě obkroužil Jakub Jeřábek Maxwellovu branku a poslal puk za gólmanova záda. Plzeňský obránce si na potvrzení branky musel chvíli počkat, gól potvrdil až videorozhodčí a Jeřábek mohl oslavit svůj první gól v sezóně - 0:2. Vítkovičtí trenéři po druhé brance vyměnili gólmany a do branky se postavil Daniel Dolejš. Vítkovičtí mohli snižovat ve dvojnásobné přesilovce, jenže velmi brzy ji svým faulem zrušil Vladimír Svačina. Při hře čtyř proti třem dostali domácí Plzeň pod velký tlak, zvlášť, když Hollweg ztratil hůl a hosté se tak prakticky bránili ve dvou. Jenže Ostravany zklamala koncovka. Ve 13. minutě se Vítkovičtí přece jen prosadili, a to z nenápadné akce, když Štencel ze strany nastřeloval kotouč křížně přes pásmo a Erik Němec jej protečoval z mezikruží Mensatorovi mezi betony – 1:2. Necelé dvě minuty před koncem mohl srovnat Kolouch, ale plzeňský gólman předvedl velmi dobrý zákrok a udržel Plzni vedení.

Jak měla Plzeň rychlý nástup do první dvacetiminutovky, ještě rychleji vlétly Vítkovice do té druhé. Hned po devatenácti vteřinách mohli domácí slavit vyrovnání. Olesz poslal křižnou přihrávku na Tomáše Svobodu, který pálil naprosto přesně - 2:2. Obrat dokonali domácí do minuty. V dalším útoku se do pásma vřítil po křídle Kolouch, zkoušel zakončit, ale kotouč zůstal v brankovišti, kde jej přece jen našel Roman Szturc a dorazil – 3:2. Po třetí brance Vítkovic zůstal Lukáš Mensator ležet ve svém brankovišti a pro zranění jej nahradil Matěj Machovský. Oba noví muži v bránách se alespoň do konce druhé části zdáli být nepřekonatelnými a také překonáni nebyli. Jakub Lev sice nastřelil tyč a proti Jeřábkovi musel Daniel Dolejš vytáhnout skvělou lapačku, stejně tak, jako se na druhé straně dost zapotil i Machovský, ale žádný hráč už se prosadit nedokázal.

Třetí třetina nabídla ze všech částí zápasů nejméně zajímavého. I když hned na jejím začátku měly Vítkovice dobrou šanci na to, aby navýšily svoje vedení. Huna dokonce dostal kotouč za Machovského. Radost mu však zkazil videorozhodčí, jenž gól neuznal, jelikož ho podle něj bylo dosaženo bruslí. Domácí poté Plzeň tlačili, ale Machovský držel Škodovce šanci na úspěch. Vychytal přečíslení Húževky se střílejícím Vandasem, zneškodnil hbitý švih Huny a následně zlikvidoval přečíslení Huny se Svačinou. Plzeň se ale sama nemohla dostat do tlaku. Největší šanci Plzně ve třetí třetině na vyrovnání měl mladík Jan Schleiss v 56. minutě. Ve skórování mu zabránila hokejka protihráče. Minutu a půl před koncem odjel Machovský na střídačku, ale hra v šesti se Plzni příliš nedařila. Po chvíli se dokonce gólman musel do své svatyně vrátit. Plzeň už vyrovnat nezvládla a pátou výhru v řadě si nepřipíše. Vítkovičtí hokejisté její vítěznou sérii zastavili, sami naopak vyhráli podruhé za sebou.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (Vítkovice): Apelovali jsem na hráče, že jedna výhra v Mladé Boleslavi nic neznamená, ale do utkání jsme vstoupili v odpoledním klidu a start tomu odpovídal, když jsme dostali dvě branky. Zaplaťpánbůh za kontaktní gól. O přestávce jsme k mužstvu promluvili a dalších čtyřicet minut jsme předváděli hokej, který jsme hráli poslední zápasy. Chtěl bych vyzdvihnout koncovku zápasu, kdy jsme konečně nezmatkovali a vítězství nad kvalitním soupeřem si pohlídali.

Ladislav Čihák (Plzeň): Začali jsme aktivně, dali rychlé dva góly z ničeho. Věděli jsme, že v úvodu druhé třetiny budou Vítkovice nebezpečné a tam jsme dostali během pěti minut dva góly, což se nám nesmí stávat. Ve třetí třetině jsme na to zareagovali a snažili se ještě s výsledkem něco udělat, ale už jsme to k bodům nedotáhli.