SPA - PLZ 3:4

SPA - PLZ 3:4 - Škodovka nenechala Spartě ani bod!

Plzeň - Sparta byla před utkáním pasovaná na jasného favorita. Plzni se totiž poslední dobou na sparťanském ledě nedaří. To se ale dnes nepotvrdilo a Škodovka obrala Spartu o všechny body, přestože prohrávala 0:2. Ve třetí třetině svého soka vyškolila v produktivitě, když z pěti střel dala dvě branky. Vítězný gól si připsal Ján Sýkora po proměněném trestném střílení.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

3:4
2:0, 1:2, 0:2

Branky a nahrávky: 3. Klimek (Polášek, Hlinka), 11. Klimek (Réway, Pilař), 40. Cingel (Kumstát) – 37. Indrák, 40. Lev (Johnson), 45. Pulpán (Lev, Machovský), 47. Sýkora (TS). Rozhodčí: Hodek, Pavlovič – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5174. Střely na branku: 37:23. Zblokované střely: 13:9. Hity: 23:24. Vhazování: 28:33. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4.

HC Sparta Praha

Staňa (48. Novotný) – Polášek, Piskáček, Ďaloga, Mikuš, Eminger, Barinka, Pilař – Réway, Hlinka, Klimek – Sabolič, Pech, Buchtele – Kumstát, Cingel, Forman – Volek, Bahenský, Chlapík.

HC Škoda Plzeň

Machovský – Mozík, Pulpán, Kadlec, Jeřábek, Kubka, Boháč, Marcel – Balej, Kašpařík, Hollweg – Sýkora, Lev, Johnson – Indrák, Simon, Schleiss – Beran, Přikryl, Kubalík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 37 3 34 91,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 -1 0
Matěj Beran 0 0 0 0 0
Dominik Boháč 0 0 0 -1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 -2 0
Miroslav Indrák 1 0 1 1 4
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 2
Nicholas Johnson 0 1 1 2 2
Petr Kadlec 0 1 1 0 2
Pavel Kašpařík 0 0 0 -2 0
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Branislav Kubka 0 0 0 0 0
Jakub Lev 1 1 2 2 2
Vojtěch Mozík 0 1 1 2 2
Roman Přikryl 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 1 0 1 2 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Dominik Simon 0 0 0 1 0
Ján Sýkora 1 0 1 2 2

komentář

Sparťané se do druhé poloviny základní části vrhli s chutí a už po 33 vteřinách si vynutili první faul. Následnou přesilovou hru sparťané sice ještě nevyužili, ale ve 3. minutě v signalizované výhodě už se prosadili. A to zásluhou Lukáše Klimka, který si sjel nikým nehlídán na levý kruh, dostal kotouč a napálil ho pod břevno. Brzy si hru v početní výhodě vyzkoušela i Plzeň a Kašpařík v ní orazítkoval břevno Staňovy branky. Minutu a 21 vteřin hráli hosté dokonce v pěti proti třem, když na trestnou lavici k Formanovi přisedl i Klimek. Sparťané se ale dokázali ubránit. Nejlepší střelec Pražanů Klimek měl velkou šanci i v další přesilovce, kdy se zničehonic objevil u pravé tyčky a pálil. Puk sice Machovskému propadl, ale z jeho výstroje se vykutálel u druhé tyče a zamířil pryč. I sparťané si vyzkoušeli hru ve dvojnásobné početní výhodě, ani oni neuspěli. V klasické přesilovce už ano a nebyl to nikdo jiný než Lukáš Klimek, který se čtyři sekundy po návratu prvního vyloučeného hráče hostů prosadil kličkou do backhandu. Po nenápadné střele Mikuše od modré čáry mohli domácí vést už o tři góly, ale pokus slovenského beka skončil na pravé tyčce.

V úvodu prostřední dvacetiminutovky dohrávali Plzeňští další dvojnásobnou přesilovku, opět bez gólového efektu. Na ledě se zároveň výrazně přiostřilo. U mantinelu byl Johnsonem tvrdě a za hranicí pravidel zasažen Klimek a mstít ho šel Ďaloga, další strkanice nastala o chvíli později u Machovského branky. Ve 30. minutě znovu zvonila tyčka, už potřetí v zápase a tentokrát za Staňou po střele Lva. Sparťané kontrovali průnikem Pecha, proti kterému se vytáhl Machovský. Ve hře ve čtyřech na obou stranách se hostujícím hráčům povedlo snížit. Miroslav Indrák vystihl sparťanskou rozehrávku a řítil se sám na Staňu. Přestože byl zezadu faulován Emingerem, dokázal zakončit mezi betony sparťanského gólmana. Za dvě minuty už bylo vyrovnáno. Johnson se prokličkoval sparťanskou obranou a jeho střelu ještě Staňa vyrazil, ale na backhandovou dorážku Jakuba Lva už byl krátký. Trvalo jen 22 sekund, než si sparťané vzali vedení zpátky. Z velkého úhlu se dokázal prosadit jen 29 vteřin před koncem druhé třetiny Lukáš Cingel.

Na začátku třetí části sparťané prováhali přesilovku, během které vyprodukoval jedinou nebezpečnější střelu na branku Plzně Forman, a po jejím skončení inkasovali. Lukáš Pulpán si najel po levé straně a přes obránce vystřelil, Staňovi kotouč prošel mezi tělem a tyčkou. O necelé tři minuty se hosté poprvé v zápase dostali do vedení. Ján Sýkora ujížděl sám na sparťanskou branku, byl podražen Emingerem a nařízené trestné střílení proměnil střelou k pravé tyči. Po čtvrtém inkasovaném gólu opustil branku domácích Staňa a nahradil ho Novotný. Příležitost dorovnat nepříznivé skóre měli Holešovičtí v další přesilovce, které nechyběla střelba, ale hráči Plzně obětavě padali do střel a moc puků až k Machovskému nedoputovalo. Výjimkou byla krásná akce Réwaye už ve hře v pěti na obou stranách. Devatenáctiletý forvard se prokličkoval mezi plzeňskými hráči, prohodil si puk mezi nohama beka a dostal se až k Machovskému, ale toho už nepřelstil. Sparťané se neprosadili ani v power play, a poprvé v sezoně tak se Západočechy prohráli.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Sparta): Do utkání jsme vstoupili velice dobře. Záhy jsme vedli 2:0 a hráli kvalitní hokej. Bohužel jsme ve druhé třetině nepřidali třetí gól, ačkoli jsme šance měli. Jistou lehkovážností jsme o vedení přišli, bylo i štěstí, že jsme po druhé třetině vedli. Stalo se nám už několikrát, že jsme špatnou prací ve třetí třetině darovali soupeři všechny body. Inkasovali jsme a bohužel žádné góly nevstřelili.

Michal Straka (Plzeň): Zápas pro nás nezačal dobře, hned v první minutě jsme byli vyloučeni. Pak jsme šli do tří a později prohrávali 0:2. Bylo ale důležité, že jsme nedostali třetí gól. Před druhou třetinou jsme si řekli, že by bylo dobré, kdybychom to na rozdíl od předchozích utkání otočili. Dali jsme kontaktní gól a pak na 2:2. Následně jsme to otočili a získali tři body, které jsou pro nás hrozně cenné.