MBL - PLZ 6:3

MBL - PLZ 6:3 - Boleslav poprvé v sezoně porazila Plzeň, rozhodla třetí třetina

Mladá Boleslav - Plzeň v rámci 44. kola hokejové Tipsport extraligy zavítala na led Mladé Boleslavi, která bojuje o předkolo play-off. Po 40 minutách hry byl stav vyrovnaný (3:3), v poslední části zápasu ale přidali Mladoboleslavští tři góly a poprvé v sezoně tak porazili Plzeň.

BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň

6:3
1:2, 2:1, 3:0

Branky a nahrávky: 12. Látal (Ovčačík, Robar), 27. Robar (Klimenta, Ovčačík), 32. Klimenta (Broš, Látal), 43. Mikulík (Kočí), 48. Mikulík (Lenc, Musil), 49. Pabiška (Jarůšek) – 16. Simon (Mozík), 19. Schleiss (Simon), 40. Jeřábek (Simon, Kadlec). Rozhodčí: Lacina, Polák – Frodl, Charvát. Vyloučení: 9:11, navíc Lenc - Johnson, oba 10 minut Využití: 2:1. Diváci: 4080. Střely na branku: 40:31. Zblokované střely: 14:8. Hity: 15:11. Vhazování: 43:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 6:3.

BK Mladá Boleslav

Růžička M. (Rittich) – Ovčačík, Stříteský, Kočí, Robar, Holub, Trška – Klimenta, Broš, Látal – Bárta, Výborný, Jarůšek – Lenc, Musil, Hyka – Pabiška, Kašpařík, Mikulík – Volf

HC Škoda Plzeň

Machovský (49. Mensator) – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Pulpán, Kubka, Moravčík – Sýkora, Simon, Johnson – Indrák, Bližňák, Schleiss – Beran, Lev, Kubalík – Balej, Sýkora, Hollweg

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 49 38 6 32 84,21 2
Lukáš Mensator 11 2 0 2 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 0 0 0 -1 2
Matěj Beran 0 0 0 -2 2
Mário Bližňák 0 0 0 -1 2
Ryan Hollweg 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 1 0 1 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 1 18
Petr Kadlec 0 1 1 -1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 0
Branislav Kubka 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 2
Vojtěch Mozík 0 1 1 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 1 0 1 1 2
Dominik Simon 1 2 3 0 0
Tomáš Sýkora 0 0 0 -1 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 0

komentář

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí. Hned ve druhé minutě předvedl pěknou akci Radan Lenc, po jehož přihrávce byl v Machovského brankovišti menší závar. Hosté to ale zvládli. Ve třetí minutě si i Plzeň vytvořila zajímavou příležitost, kdy Simon posunul na Johnsona, jehož bekhendovou kličku parádně vyrazil Martin Růžička betonem. Oba týmy poté nevyužily nabídnuté přesilové hry, až přišlo v 10. minutě vyloučení Berana, které už potrestáno bylo. Martin Látal se šest sekund před koncem trestu dostal po pravé straně ke střele a propálil Machovského.

Hosté se tedy snažili o vyrovnání. Nejprve v 15. minutě pěknou individuální akci předvedl Lev, jenže netrefil branku. O chvíli později se o dorážku snažil Kubalík, ale ten zase ztroskotal na Růžičkovi. Z následné akce už se ovšem vyrovnat podařilo. Dominik Simon zakončil dorážkou akci, kterou sám založil. Do branky dostal puk po střele Vojtěcha Mozíka. Poté přišlo třetí vyloučení Plzeňských, dvě minuty za držení dostal Schleiss. V přesilovce si Mladá Boleslav vytvořila zajímavé šance, ale střely Bárty a Ovčačíka pochytal Machovský. Poté se Jan Schleiss po vypršení trestu dostal do útočného pásma, které celé prokličkoval a v závěru bekhendem dopravil puk do klece. Díky tomu Plzeň po první třetině vedla 2:1.

Úvod druhé třetiny nenabídl moc zajímavou podívanou. Modrobílí měli přesilovou hru po vyloučení Kočího ve 24. minutě, ale střely Lva a Johnsona úspěch neslavily. O tři minuty později inkasoval dvouminutový trest za držení Michal Moravčík. A domácí trestali. Klimenta křížnou přihrávkou na modré čáře našel slovinského obránce Mitju Robara, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě. A Boleslav tato branka výrazně nabudila. Další dobrou šanci měl Milan Mikulík, ale ten ztroskotal na Machovského betonu.

Ze stoupajícího tlaku vytěžil klub z města Škodovek další gól. Michal Broš v rychlém kontru našel dobře postaveného Tomáš Klimentu, který nabídnutou příležitostí nepohrdl a získal tak domácím vedení 3:2. A o chvíli později tito dva zahrozili v přečíslení 3 na 2 znovu, tentokráte ale plzeňský gólman chytil puk. Závěr druhé dvacetiminutovky byl plný vyloučení. Jedna přesilová hra dokonce byla využita. To když 35 sekund před koncem druhé třetiny dostal na modré čáře nabito Jakub Jeřábek. Nejproduktivnější obránce Plzně napálil puk na branku a vyrovnal na 3:3. Plzeňským se tedy podařilo dát tzv. gól do šatny.

Třetí třetinu začali domácí přesilovou hrou, kterou ovšem nevyužili. To je ale mrzet nemuselo, neboť o chvíli později se střelou z mezikruží prosadil Milan Mikulík. A Mladá Boleslav od té doby výrazně přebrala iniciativu hry. Další rychlý kontr zakončoval Martin Látal, jehož pokus byl ovšem Jeřábkem zblokován nad branku. Ve 48. minutě domácí odskočili na rozdíl dvou branek, když se k odraženému puku dostal a svou druhou branku přidal Milan Mikulík. A o chvíli později bylo pro hosty ještě hůře. Jarůšek využil chyby soupeře, vybojoval puk pro Lukáše Pabišku, který šestým gólem Mladé Boleslavi v tomto utkání vyhnal Machovského z branky.

Od té doby už domácí spíše hlídali své vedení. Zmenšit ho mohl Mário Bližňák, jenže po své akci se ke střele neodhodlal a následnou přihrávku nikdo nezachytil. Na druhé straně zahrozil Musil, Mensator si ale připsal dobrý zákrok. Poté měli Mladoboleslavští k dispozici přesilovou hru, ve které si v závěru vytvořili nějaké šance, ovšem ani jednu z nich nevyužili. V 56. minutě utkání zpestřila bitka mezi Nicholasem Johnsonem a Radanem Lencem, ze které poměrně s přehledem vyšel vítězně hostující útočník. Plzeň si ještě vytvořila šance na snížení. Dobré příležitosti měl například Ján Sýkora, ale nejprve ztroskotal na Růžičkovi, poté branku přestřelil. V posledních vteřinách ještě neuspěl se svou šancí Beran. Mladá Boleslav tak porazila Plzeň poprvé v sezoně a získala tři body za výhru 6:3.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Plzeň je pro nás takovým "pech soupeřem". Nechali jsme jí už devět bodů, takhle špatnou bilanci máme už jen s Třincem. Takže kromě logického důvodu, že potřebujeme body, byla i tohle jistá motivace. Jsem rád, že jsme to zvládli. Jedinou kaňkou je zranění Hyky, museli jsme potom hrát na deset útočníků. Ale vyšlo nám to, góly nám tam napadaly. Hráči se zaslouží poděkování za celý zápas, speciálně potom za třetí třetinu, ve které jsme byli lepší. A to jak z hlediska agresivity, tak touhy po vítězství. Za tři body jsme rádi i proto, že nás díky tomu čeká o něco klidnější pauza.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Nepředvedli jsme moc dobrý výkon. Nedala se nám upřít snaha, ale dostali jsme minimálně dva laciné góly. Měli jsme strašně špatné přesilové hry a naopak v oslabeních inkasovali. Přes to všechno to po dvou třetinách bylo 3:3 a alespoň na jeden bod jsme mysleli. Ve třetí části jsme ale byli vyvedeni z omylu. Sice jsme ubránili oslabení, jenže pak jsme dostali další laciný gól. Boleslav měla větší hlad po vítězství a zaslouženě vyhrála.