PLZ - KOM 3:0

PLZ - KOM 3:0 - Machovský má druhé čisté konto, Plzeň zdolala Brno!

Plzeň - Odhodlaná zlomit sérii tří proher vstupovala Plzeň do zápasu s Kometou Brno. A podařilo se! Škodovka totiž dala branku v každé třetině, sama žádnou nedostala a vyhrála tak 3:0. Matěj Machovský vychytal své druhé čisté konto v sezoně - a shodou okolností i to první vychytal proti Brnu.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno

3:0
1:0, 1:0, 1:0

Branky a nahrávky: 6. Bližňák (Mozík, Kadlec), 33. J. Sýkora (T. Sýkora, Pulpán), 56. Balej (Lev). Rozhodčí: Polák, Úlehla – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 8:7 + Honejsek (KOM) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5035. Střely na branku: 24:27. Zblokované střely: 8:17. Hity: 31:23. Vhazování: 37:23. Průběh utkání: 3:0.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Mensator) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Sklenička, Mozík, Boháč, Pulpán – Johnson, Simon, J. Sýkora – Schleiss, Bližňák, Kratěna "C" – Lev, T. Sýkora, Balej – Kubalík, Přikryl, Hollweg.

HC Kometa Brno

Čiliak (Falter) – Malec, Ptáček, Hanzlík, Vágner, Bilčík, Kuboš – Honejsek, Hruška "A", Ton – Dočekal, Koreis, Vondráček – Káňa, Čermák "C", R. Zohorna – Ostřížek, Němec, Mrázek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 27 0 27 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jozef Balej 1 0 1 2 0
Mário Bližňák 1 0 1 0 0
Dominik Boháč 0 0 0 1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Petr Kadlec 0 1 1 0 4
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 1 1 1 0
Vojtěch Mozík 0 1 1 1 0
Roman Přikryl 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 1 1 1 4
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Dominik Simon 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 1 4
Tomáš Sýkora 0 1 1 2 4
Ján Sýkora 1 0 1 1 0

komentář

Vstup do utkání se lépe povedl hostující Kometě, která hned po 65 sekundách získala možnost přesilové hry, ale nenaložila s ní vůbec dobře. A tak se mohla v pozitivním světle předvést domácí Plzeň. Ta získala po faulech Bičíka a Čermáka početní výhodu o dva muže v poli a dokázal ji proměnit. Indiáni svého moravského soupeře zmáčkli v pásmu, Mozík napřáhl možná už ke třetí střele v průběhu přesilovky a vypálil. Konečně našel hokejku Mária Bližňáka, který šikovnou tečí otevřel skóre duelu. - 1:0

Západočechy úvodní trefa nakopla, ale i přes očividný tlak se nedokázali více prosadit. Kometa se tak dostala k ohrožení Machovského branky znovu až po polovině úvodní části – shodně při přesilovce 5 na 3. Tu sehrála jak z učebnice, trojice domácích nevěděla, kam dřív skočit, nicméně nepřesné střely nebo nahození přímo do lapačky plzeňského gólmana neměly šanci na úspěch. V 17. minutě domácí vymysleli krásnou akci, když Balej kouzlil v útočném pásmu a pak předložil nahrávku před Čiliaka na hůl Tomáše Sýkory, jeho rychlá střela skončila však těsně vedle.

I ve druhé třetině pokračoval oku-líbivý hokej z obou stran. Nejprve se blýskla elitní formace Komety, kdy Ton krásně prostrčil na Honejska, jehož střela zamířila do betonů Machovského. Na druhé straně indiáni kontrovali brejkem dvou na jednoho, kdy ale Balej nezachytil nahrávku Jakuba Lva. Kometa promarnila šanci na vyrovnání v další početní výhodě po přestupku Jeřábka. Největší šanci si vypracoval po Hruškově nahrávce Ton, jeho pohotovou střelu však kryl plzeňský brankář. V dalším oslabení domácích měli paradoxně více ze hry indiáni. Do nebezpečných úniků se dostal Tomáš Sýkora s Mozíkem, ale Čiliak akcie Brňanů dál držel na slušných hodnotách.

Jenže po návratu vyloučeného Kadlece domácí skórovali. V dalším z brejků vzal odpovědnost na sebe Ján Sýkora, jenž si nejprve šikovně položil obránce a pak překonal i brněnského gólmana. - 2:0 A když si Machovský poradil i s pokusem Dočekala a neúspěchem skončila i poslední akce druhé třetiny na druhé straně, týmy se rozešly do kabin za stavu 2:0.

Poslední dvacetiminutovku otevřela přesilovka Komety, ve které Honejsek zblízka poslal puk jen na tyč Machovského branky. Hosté prahli po kontaktní trefě, ale přehnali to s aktivitou. Když byl Honejsek poslán na dvě minuty na trestnou lavici za podražení v útočném pásmu, provedl klukovinu, když zabouchal hokejkou na plexisklo, a Brno tak přišlo do konce základní hrací doby o jednoho člena ze své elitní formace. A poté, co aktuálně třetí tým tabulky přečkal oslabení, sám se vrhl do útoku. Nicméně Jan Hruška vypálil po rychlém brejku jen mimo tři tyče.

Jenže skóre se měnilo opět na druhé straně. Lev nabral rychlost ve svém pásmu, po překonání nástrah na útočné modré čáře posunul zadovkou na Jozefa Baleje, který Čiliakovi nedal střelou na vzdálenější tyč šanci. - 3:0


Kometa se nedokázala prosadit ani ve dvou početních výhodách v samém závěru duelu, a tak indiáni po třech ztracených duelech znovu ochutnali, jak sladké jsou tři body.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): My jsme věděli, že Kometa měla výborné výsledky. Je to velmi silný mančaft. My třikrát prohráli a věděli jsme, že musíme bezpodmínečně bodovat. Udělali jsme pro to maximum, bylo to ale jinak vyrovnané utkání. Ve druhé a třetí třetině to bylo nahoru dolu, jednou byli v tlaku oni a jednou my. Brno gól nedalo, my ovšem ano. Měli jsme i velké štěstí, ale musím hráč pochválit, že jsme hráli celých 60 minut a v porovnání s ostatními zápasy to byl výborný výkon. Machymu konečně vyšla nula, za tři body proti silné Kometě jsme moc rádi.

Karel Beran (HC Kometa Brno): Myslím si, že utkání rozhodla první třetina. Udělali jsme moc faulů, domácí navíc mají silné přesilovky. Ve druhé třetině už jsme si vytvořili šance. De facto ta druhá a třetí třetina byla stejná. Dostali jsme se do tlaku, ale nedali gól a ten zápas bohužel prohráli. Dnes výborně chytal domácí brankář. Bez gólu se těžko vyhrává.