MHK - PLZ 2:6

MHK - PLZ 2:6 - Fantazie! První výhra v Hradci v lesku půltuctu!

Plzeň - To, co se indiánům nepovedlo v předchozích čtyřech duelech, zvládli nyní ve velkém stylu. Šesti přesně mířenými šípy znevážili prérie kmene Mountfieldu a nadále se tak mohou hřát na výslunní extraligové tabulky. Foto: Stanislav Souček

Mountfield HK - HC Škoda Plzeň

2:6
0:0, 1:1, 1:5

Branky a nahrávky: 25. Köhler (Ihnacak, Courchaine), 51. Troliga (Bednář) – 24. Kristl (Preisinger), 46. Sklenička (Schleiss), 47. Indrák (Kracík), 50. Kracík (Kratěna, Lev), 52. Bližňák (Kratěna, Pulpán), 57. Kratěna (Jeřábek, Moravčík). Rozhodčí: Hodek, Hrubý – Lučan, Kis. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5037. Střely na branku: 23:23. Zblokované střely: 11:11. Hity: 16:9. Vhazování: 28:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:5, 2:5, 2:6.

Mountfield HK

Svoboda (Pavelka) – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Čáp, Dietz, Vašíček, Jank – Kudrna, Knotek, Dej – Köhler, Ihnačák, Courchaine – Bednář "C", Tvrdík, Červený – R. Pilař, Troliga, Kopta.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Kadlec, Sklenička, Jeřábek, Moravčík, Kubka, Pulpán, Andrlík – Kratěna "C", Bližňák, Schleiss – Indrák, Kracík, Kubalík – Sýkora, Lev, Johnson – Poletín, Preisinger, Kristl.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 23 2 21 91,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Mário Bližňák 1 0 1 3 0
Miroslav Indrák 1 0 1 1 2
Jakub Jeřábek 0 1 1 1 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 2
Petr Kadlec 0 0 0 2 4
Jaroslav Kracík 1 1 2 1 0
Ondřej Kratěna 1 2 3 3 0
Richard Kristl 1 0 1 0 0
Dominik Kubalík 0 0 0 1 0
Branislav Kubka 0 1 1 1 0
Jakub Lev 0 1 1 0 0
Michal Moravčík 0 1 1 2 2
Michal Poletín 0 0 0 0 0
Miroslav Preisinger 0 1 1 0 0
Lukáš Pulpán 0 1 1 1 0
Jan Schleiss 0 1 1 3 0
David Sklenička 1 0 1 1 0
Ján Sýkora 0 0 0 0 0

komentář

Hradečtí do zápasu vlétli dobře, což se projevilo například šancí Rudolfa Červeného, který v rohu vybojoval kotouč a sjel si až před Machovského, na nějž ale bekhendem nevyzrál. Na druhé straně se zase zaskvěl Adam Svoboda. Kracík v přečíslení dvou na jednoho předložil kotouč volnému Kubalovi. Ten ale narazil na připraveného gólmana Mountfieldu, který se neváhal vrhnout na led a rychlým skluzem kotouči zabránit v cestě do sítě. Od té doby indiáni získávali herní převahu. V přesilovce mohl z pravého kruhu a v solidní šanci pálit Ján Sýkora, jenže kotouč mu přeskočil hůl. Po skončení oslabení se ihned pokoušel o průnik podél levého mantinelu Adam Courchaine, byl ale dobře zablokován hráči soupeře. To byl na delší dobu poslední větší náznak šance Mountfieldu. Škodovka stupňovala svůj tlak, ke kterému jí nepochybně pomohlo i vyloučení Vašíčka z šestnácté minuty, kdy domácí bek trestal diskutabilní najetí Michala Poletína do Adama Svobody. Hradec ale početní nevýhodu přečkal bez inkasování, sám se naopak ihned po jejím skončení vydal do útočného pásma. Stanislav Dietz zřejmě zavzpomínal na poslední utkání loňského roku, kdy v Plzni překonal Machovského střelou z poloviny hřiště – v neděli se mu však podobný kousek nepovedl.

Nástup do druhé části se lépe povedl hostům, kteří v čase 23:17 otevřeli skóre utkání. Richard Kristl dostal precizní přihrávku mezi domácí beky a plzeňský hráč neměl problém překonat Svobodu střelou na vyrážečku – 0:1. Jenže už v pětadvacáté minutě bylo srovnáno. Hradečtí v přesilovce vytvořili skrumáž před Machovským, ze které se po několika dorážkách prosadil Bedřich Köhler. Zato další početní výhoda se Hradci moc nepovedla. Hráčům v modrobílých dresech se podařilo vypíchnout puk, což rezultovalo v samostatný únik Miroslava Preisingera. Jeho zakončení mezi betony si ale hradecký strážce svatyně pohlídal. Domácí se dostali do šance až po konci přesilové hry, Dejovi ale k dorážce chybělo několik centimetrů. Další velkou příležitost si přichystal Tomáš Knotek, jehož střelu vyrazil Machovský na horní síťku své branky. Zajímavých šancí přibývalo na obou stranách, domácí ale přece jen působili o něco aktivnějším dojmem. Jenže přečíslení dvou na jednoho, které po Tvrdíkově přihrávce zakončoval Dej, skončilo jen na betonu hostujícího brankáře. Třetinu uzavřel velkou příležitostí Sýkora, který v početní výhodě přestřelil odkrytou bránu.

Jestliže si diváci po čtyřiceti minutách hry žehrali na malý počet branek, musela je poslední perioda uspokojit maximálním možným způsobem. Přesilovková střela Červeného sice skončila jen na tyči, skóre se ale měnilo o chvíli později – a to dost smolným způsobem pro domácí. Jan Schleiss přihrával Davidovi Skleničkovi, který skóroval jen s pomocí blokujícího hradeckého beka, jenž si puk srazil do vlastní sítě. Pro domácí však mělo být hůře. Bez dvou vteřin jedna minuta – tak dlouho trvalo Plzni, než se znovu prosadila. Miroslav Indrák chytře tečoval střelu z hranice pravého kruhu mimo Svobodův dosah – 1:3. Hradecká obrana začala stále častěji chybovat, což vedlo k dalšímu zásahu Škodovky, když krásný ťukec zakončil na hranici brankoviště volný Jaroslav Kracík. Hradec sice ještě vykřesal jiskřičku naděje v podobě branky Tomáš Troligy, které předcházela krásná individuální akce, ale to bylo ze strany domácích vše. Plzeň odpověděla v podstatě vzápětí zásahem Maria Bližňáka, který zakončil přesně přihrávku Ondřeje Kratěny zpoza branky – 2:5. Právě Ondřej Kratěna byl hokejistou, který se trefil do prázdné hradecké klece při power-play domácích a definitivně tak stanovil skóre nedělního duelu.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (Mountfield HK): „Dneska bylo dobře vidět, jak dopadne hokejové mužstvo, když to chce lehkou cestou. Plzeň přijela vyhrát, my jsme si chtěli zahrát hokej, a tak dobří zase nejsme. Plzni ale určitě nechceme nic brát. Byla tady jednoznačně lepším týmem, úplně ve všem, my jsme nestíhali vůbec nic. Facka ale není tak úplně od věci, možná je to pro nás do budoucna lepší než prohrát 1:2.“

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Přijeli jsme do Hradce s velkým respektem. Hraje velmi aktivní, agresivní hokej, dobře bruslí. Čekali jsme ofenzivní zápas, i pro diváky, což si myslím, že se potvrdilo. Nedrželo se střední pásmo, hra se přelévala nahoru – dolů. Dvě třetiny to bylo vyrovnané utkání, rozhodla až třetí třetina, kdy nám to tam napadalo. Hradec měl taky šance, ale přiklonilo se to na naši stranu. Jsme strašně rádi, že jsme to zlomili a vyhráli, z Hradce jsou pro nás tři body zlaté.“