SPA - PLZ 5:4pp

SPA - PLZ 5:4pp - Plzeň veze z ledu Sparty cenný bod!

Modrobílí ukořistili na ledě pražské Sparty velmi cenný bod vzhledem k průběhu utkání. Po dvou třetinách totiž prohrávali o tři góly, ale přesto dokázali vyrovnat a dovést zápas do prodloužení. V něm ale bohužel inkasovali.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

5:4p
2:0, 2:1, 0:3 - 1:0

Branky a nahrávky: 3. Kudrna, 5. Réway (Hlinka), 32. Mikuš (Pech, Čajkovský), 36. Přibyl (Sabolič), 61. Přibyl (Buchtele) – 30. Poletín (Sýkora, Bližňák), 42. Jeřábek (Kubalík, Kracík), 49. Kubalík (Kracík, Indrák), 58. Bližňák (Pulpán, Machovský). Rozhodčí: Lacina, Pešina – Zíka, Jindra. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 7 691. Střely na branku: 32:31. Zblokované střely: 7:7. Hity: 21:9. Vhazování: 26:55. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:4, 5:4.

HC Sparta Praha

Pöpperle (Lukáš) – Mikuš, Čajkovský, Piskáček, Polášek, Glenn, Eminger, Kalina – Kumstát (A), Pech, Sabolič – Klimek, Hlinka (C), Réway – Buchtele, Přibyl, Hamilton – Kudrna, Cingel, Forman

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Sklenička, Kadlec (A), Moravčík, Jeřábek (A), Pulpán, Kubka – Schleiss, Bližňák, Kratěna (C) – Kubalík, Kracík, Indrák – Hossa, Lev, Johnson – Poletín, Preisinger, Sýkora

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 61 32 5 27 84,38 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Mário Bližňák 1 1 2 0 0
Marcel Hossa 0 0 0 -2 0
Miroslav Indrák 0 1 1 1 0
Jakub Jeřábek 1 0 1 1 4
Nicholas Johnson 0 0 0 -2 2
Petr Kadlec 0 0 0 2 0
Jaroslav Kracík 0 2 2 2 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 1 1 2 1 0
Branislav Kubka 0 0 0 -3 0
Jakub Lev 0 0 0 -2 4
Michal Moravčík 0 0 0 1 0
Michal Poletín 1 0 1 1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 1 1 -3 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 2 2
Ján Sýkora 0 1 1 1 2

komentář

Do souboje s vedoucím celkem tabulky vstoupili sparťané parádně. Už po dvou minutách předvedl Andrej Kudrna krásnou individuální akci po křídle zakončenou střelou do vinglu z poměrně velkého úhlu. O dvě minuty později už Pražané vedli 2:0. Martin Réway si vyměnil kotouč s Hlinkou a poté poslal puk ke vzdálenější tyči Machovského branky. V další velké šanci se ocitl sám sparťanský kapitán, ale jeho střela se mezi tři tyče nevešla.

Poté už se osmělila i Plzeň, ale Johnson číhající u tyčky promáchl nadějnou nabídku svého spoluhráče. V další šanci při přečíslení zase obětavě zachránil situaci Klimek. Ve své první přesilové hře byla Škoda už od gólu doslova centimetry, když proti Kracíkově doklepnutí do odkryté části branky v poslední vteřině vystrčil Pöpperle svůj pravý beton. V podobné situaci se v početní výhodě Sparty ocitl také Klimek, tentokrát puk zamířil těsně vedle tyčky.

Do druhé dvacetiminutovky vstupovali sparťané s převahu pěti proti třem, první vyloučený Jeřábek se navíc po 20 sekundách na ledě vrátil zpět na trestnou, protože vyhodil puk z obranného pásma na mantinel. Už v klasické přesilovce měl největší šanci Hlinka, kterému nabil Přibyl, ale ve dobré pozici puk promáchl. Poté si dvakrát v krátkém sledu zahráli přesilovku hosté, ale také bez gólového efektu.

Třetí trefa zápasu tak přišla až v jeho polovině, a to do sparťanské branky. Michal Poletín se dostal k odraženému puku a švihem ho poslal pod břevno Pöpperleho klece. Sparta si však dokázala vzít dvoubrankový náskok velmi rychle zpět. V přesilovce střílel Pech a Juraj Mikuš mezi kruhy tečoval kotouč mimo Machovského dosah. O čtyři minuty kapituloval plzeňský brankář počtvrté, když ho z dorážky překonal Daniel Přibyl.

V úvodu třetího dějství prováhal velkou šanci sám před brankou Sabolič a Plzeň trestala. Jakub Jeřábek po nabídce Kubalíka zpoza branky doklepl kotouč jednoruč za Pöpperleho. Sparťané kontrovali v přesilové hře, kdy jen pohotová lapačka Machovskému zabránila Hlinkovi, aby halou rozezněl „Pátou“. O chvíli později nahrávající Dominik Kubalík dokázal duel ještě pořádně zdramatizovat, když střelou z levého kruhu snížil na 3:4 z pohledu Západočechů.

V závěru třetí třetiny navíc Plzeň hrála přesilovou hru, vytvořila si v ní obrovský tlak a zásluhou Maria Bližňáka srovnala. Sparta tak po ztrátě tříbrankového vedení hrála opět prodloužení. V tom se už po 32 sekundách prosadil střelou mezi gólmanem Machovským a jeho tyčkou Daniel Přibyl, a udržel tak domácí sparťanskou neporazitelnost v této sezoně.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Sparta): První dvě třetiny byly z naší strany poměrně kvalitně odehrané. Vytvářeli jsme si dostatek šancí, měli jsme přesilovou hru pět na tři, nicméně po chybách, ztrátou koncentrace, malou bojovností, kdy jsme prohrávali souboje, jsme o ten náskok přišli. Já říkám, že to je nejhorší stav - vést po dvou třetinách 4:1. Přišli jsme o to, skončilo to remízou v základní době a jsme samozřejmě rádi, že jsme urvali ten druhý bod. Ale přetrvává spíše pocit zklamání.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Darovali jsme Spartě náskok 4:1 po dvou třetinách, když jsme po zbytečných chybách inkasovali. Hned první gól ztráta puku ve středním pásmu, při druhém jsme propadli v útočném pásmu. Pak zbytečné vyloučení, při čtvrtém jsme to špatně dobruslili. Do poslední třetiny jsme si říkali, že se o to zase pokusíme jako v zápasech předtím a nakonec se nám to i povedlo. Pak bohužel minutu před koncem základní hrací doby zase zbytečný faul v útočném pásmu a gól Sparty v prodloužení. Ale za toho vývoje si získaného bodu vážíme.