PLZ - OLO 3:5

PLZ - OLO 3:5 - Plzeň dvakrát smazala ztrátu, přesto kohoutům podlehla

Plzeň - V rámci 17. kola se plzeňští indiáni střetli s olomouckými kohouty. Utkání bylo napínavé až do poslední chvilky. Plzeň dvakrát dokázala vyrovnat a posléze i otočit na 3:2, nicméně tři body si za vítězství odvezl tým z Moravy.

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc

3:5
0:1, 1:1, 2:3

Branky a nahrávky: 34. Johnson (Kadlec, Kratěna), 42. Sýkora (Hossa, Preisinger), 46. Preisinger (Pulpán) – 4. Kafka, 39. Řípa, 52. Mikúš (Kafka), 54. Mikúš (Kafka, Kucharczyk), 60. Laš (Knotek). Rozhodčí: Fraňo, Svoboda – Lučan, Kis. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3520. Střely na branku: 17:29. Zblokované střely: 18:14. Hity: 16:12. Vhazování: 33:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:5.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Moravčík, Jeřábek "A", Sklenička, Kadlec "A", Pulpán, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Hossa, Preisinger, Sýkora – Poletín, Lev, Schleiss

HC Olomouc

Konrád (Vošvrda) – Vyrůbalík "C", Houdek, Jaroměřský, Valenta, Staněk, Ondrušek "A", Rašner – Laš "A", Knotek, Buc – Mikúš, Zeman, Kafka – Vodný, Řípa, Eberle – Jergl, Herman, Kucharczyk

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 58 28 4 24 85,71 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Mário Bližňák 0 0 0 -1 0
Marcel Hossa 0 1 1 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Nicholas Johnson 1 0 1 -1 0
Petr Kadlec 0 1 1 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 -1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 0
Branislav Kubka 0 0 0 -3 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 1 2
Michal Poletín 0 0 0 -1 0
Miroslav Preisinger 1 1 2 -1 0
Lukáš Pulpán 0 1 1 -3 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 -1 0
Ján Sýkora 1 0 1 -1 0

komentář

Utkání bylo od počátku vyrovnané. Ve čtvrté minutě však přišla pro domácí hokejisty rána. Plzeňský útočník Nicholas Johnson předvedl hodně špatnou přihrávku, když namazal před branku Machovského přesně na hůl Petru Kafkovi, jenž kiksu amerického forvarda dokázal skvěle využít a poslal kotouč ideálně pod víko. V deváté minutě předvedla parádní střídání slovenská útočná řada Plzně, ale Hossova rána se neujala a obránce Kadlec, který výtečně podpořil útočnou snahu, nedokázal v dobré pozici zkrotit neposedný puk. Do velké šance se poté dostal hostující Tomáš Mikúš, ale Matěje Machovského neprostřelil, nepovedlo se mu to ani z následné dorážky.

Největší šanci na vyrovnání měl pak domácí kanonýr a reprezentant Dominik Kubalík, který po přistrčení Indráka pálil takřka do odkryté klece, nicméně gólman Olomouce Branislav Konrád touš zázračným zákrokem vyrazil nad branku! A další dobré zásahy předvedl brankář hostí v početní výhodě, která se indiánům naskytla, vyznamenal se hlavně proti pokusu Marcela Hossy, jehož rána mířila mezi betony. Indiáni se i ke konci první třetiny hrnuli před branku Konráda, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Po prvních dvaceti minutách byli tedy spokojenější Olomoučtí, kteří vedli 1:0.

Škodovce se zkraje prostředí třetiny naskytla další početní výhoda, ve které dvakrát nebezpečně pálil Jakub Lev, ale skórovat se mu nepodařilo. Olomouc se záhy dostala do přečíslení, které skvěle zablokoval obránce Sklenička, za malý moment si musel dvakrát parádně vyznamenat proti střelám Kafky a Kucharczyka i brankář Matěj Machovský. A další velkou příležitost Plzně měl Ján Sýkora, ale i on si vylámal zuby na skvělém Konrádovi.

V minutě třicáté čtvrté se už diváci v HM Aréně mohli radovat. Indiáni hráli přesilovou hru a dlouhou dobu dobývali hostující klec. Poté se k puku na modré čáře dostal Petr Kadlec a vypálil. Před brankovištěm byl zaparkovaný Nicholas Johnson, srdnatě bojoval s olomouckou obranou a navíc perfektně tečoval Kadlecovo nahození. Americký útočník svým desátým gólem v sezóně vyrovnal na 1:1 a naprosto ideálním způsobem odčinil svoji chybu před trefou Mory. Řípa mohl za chvíli vrátit Olomouci vedení, ale Machovský se včas přemístil. Lev poté v přečíslení přestřelil a hosté trestali. Jiří Řípa si sjel do středu hřiště a přesnou střelou pod ruku Machovského. Hanáci tak šli opět do kabiny s vedením.

V úvodu třetí části mohl vyrovnat Jakub Lev, kterého parádně našel Johnson, ale Konrád se v brance Olomouce překonával a podržel hosty úžasným reflexivním zákrokem. O minutu později už však lovil puk ze sítě. Ján Sýkora připomněl své skvostné výkony z loňské sezóny, neuvěřitelně ladně prošel olomouckou obranou a poté si chladnokrevně provedeným blafákem poradil i s gólmanem Mory. Bylo opět vyrovnáno a Plzeňští byli na koni, podobně jako svatý Martin. A ve čtyřicáté šesté minutě se Škoda dostala poprvé do vedení. Pulpán přistrčil puk na Miroslava Preisingera, jenž z otočky vyslal na branku neuvěřitelnou bombu, která navíc zapadla přesně do horního rohu klece!

Indiáni poté přežili první oslabení, záhy však inkasovali. Laš ještě v ideální pozici netrefil prázdnou klec, akce však pokračovala a ležícího Machovského překonal Tomáš Mikúš, který tak opět zařídil remízový stav. Domácím se to pochopitelně nelíbilo. Indiáni se opět začali vrhat do útočení a Konrád měl plné betony i rukavice práce s tečovaným nahozením Jeřábka. Nicméně, za malý moment udeřila opět Olomouc, byl to znovu Tomáš Mikúš. Forvard Mory obdržel skvělou přihrávku zpoza branky a nezaváhal. Hanáci si tak vzali vedení znovu do své správy. V dobré šanci se zjevil i Marek Laš, toho však Machovský vychytal. Indiáni zkusili v závěru i hru bez brankáře, toho však využil hostující Marek Laš a upravil na konečných 3:5.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Musím říci, že z naší strany to nebyl dobrý výkon. Za stavu 1:0 nám mohli odskočit na rozdíl dvou branek, pak jsme se ale přesilovkou a srovnáním dostali do hry. Poté z přečíslení Kuba Lev netrefil bránu a oni dali z protiútoku gól na 2:1. My jsme to stáhli na tři pětky a chtěli jsme to oživit a otočit, což se nám povedlo. Po našich chybách a v malé důslednosti v předbrankovém prostoru to ovšem soupeř otočil zpátky. Olomouc byla zarputilejší, vyhrávali osobní souboje. Dnes prostě musím uznat, že soupeř si to více zasloužil.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Myslím si, že jsme odehráli dobrý zápas a docela nám to vyšlo. První třetina byla podle našich představ, dobře jsme v ní bránili. Byla škoda, že jsme tam potom nevyužili další šance. Ve druhé třetině jsme si to zkomplikovali sérií zbytečných vyloučení. Rozhodující bylo, že se nám podařilo dát góly za stavu 3:2 pro Plzeň, i když to vypadalo už těžce. Nakonec se ale ukázalo, že to mužstvo má sílu. Za ten výkon jsme si to zasloužili, nebyla to otázka náhody nebo štěstí.