PLZ - VIT 3:2

PLZ - VIT 3:2 - Plzeň v napínavé podívané zdolala Vítkovice!

Plzeň - Napínavou a hlavně vyrovnanou podívanou přinesl duel 19. kola Tipsport extraligy mezi Plzní a Vítkovicemi. Domácí tým sice v utkání odskočil do tříbrankového vedení, nicméně celek z Ostravy snížením na rozdíl jediné branky dokázal utkání zdramatizovat. Na více už se ovšem nezmohl.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

3:2
1:0, 1:0, 1:2

Branky a nahrávky: 1. Johnson (Bližňák, Kratěna), 34. Poletín (Jeřábek, Sýkora), 41. Kratěna (Johnson, Kadlec) – 44. Ölvecký (Kudělka, Štencel), 50. Ölvecký (Kudělka). Rozhodčí: Horák, Polák – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4460. Střely na branku: 20:22. Zblokované střely: 20:12. Hity: 11:13. Vhazování: 42:21. Průběh utkání: 3:0, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Pulpán, Jeřábek "A", Sklenička, Kadlec "A", Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Lev, Preisinger, Sýkora – Poletín, Přikryl, Schleiss

HC Vítkovice Ridera

Dolejš (Kantor) – Kudělka, Štencel, Štich, Sloboda "A", Pastor, Kovář, Klok – Ölvecký, Strapáč, Szturc – Kucsera, Kolouch, Vandas – Burger "C", Balán, Němec – Húževka "A", Jáchym, Hlinka

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 22 2 20 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Mário Bližňák 0 1 1 2 2
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 0 0
Nicholas Johnson 1 1 2 1 0
Petr Kadlec 0 1 1 1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 1 1 2 1 4
Dominik Kubalík 0 0 0 0 0
Branislav Kubka 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Michal Poletín 1 0 1 1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 -1 0
Roman Přikryl 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 1 0
Ján Sýkora 0 1 1 0 4

komentář

Indiáni vlétli na svého soupeře už od samého počátku! Domácí v útočném pásmu vybojovali kotouč, Mário Bližňák vypálil velice nepříjemnou střelu, kterou Dolejš jen vyrazil před sebe a Nicholas Johnson puk bez problémů dorazil do odkryté sítě. Plzeňští se dostali do vedení po čtyřiceti čtyřech sekundách hry. Domácí měli následně k dispozici dvě přesilové hry, v těch se jim však příliš nedařilo. Hosté posléze měli obrovskou šanci, to když se k puku celkem šťastně dostal Michal Hlinka, jenž však z bezprostřední blízkosti branku netrefil.

V následujících minutách se hra velmi vyrovnala, Vítkovice začaly hrát více aktivně a domácí se museli mít na pozoru. Po delší době, kdy se toho na ledě moc nedělo, se k puku na levém křídle dostal Michal Poletín a tvrdou ranou prověřil pozornost Dolejše, následně se neujala ani dorážka Bližňáka. Do konce první třetiny se už toho na ledové ploše příliš nestalo, oba týmy pozorně bránily a nepouštěly své soupeře do vyložených šancí.

Ve druhé části se hodně dlouho vůbec nic zajímavého nedělo. Ve dvacáté deváté minutě hrála Plzeň přesilovou hru a Johnson v dobré pozici netrefil Kratěnův pas. Americký forvard by zakončoval do prázdné branky. Vítkovice poté měly rovněž možnost hrát přesilovou hru a několikrát předvedly solidní závar před Matějem Machovským. Domácí gólman si musel poradit hlavně se skrumáží, kterou před ním vytvořili především důrazní Štich a Burger, ale brankář indiánů se překonat nenechal. V témže oslabení se pěknou střelou prezentoval i domácí bek Lukáš Pulpán.

Modrobílí se zdárně ubránili a záhy se dostali do vedení o dvě branky. Jakub Jeřábek nahodil kotouč do modré čáry, Daniel Dolejš ho jen vyrazil před sebe, kde už číhal osamocený Michal Poletín, jenž se štěstím o tyč dorazil touš do branky! Útočník s číslem 11 se trefil podruhé v sezóně, poprvé pak na domácím ledě. A čtvrtá útočná formace Škody byla i nadále aktivní, Jan Schleiss vyslal pěknou střelu, kterou hostující gólman zastavil ramenem. V závěru prostřední části se domácím naskytla možnost hrát dvojnásobnou přesilovku, které se jim přenesla do třetiny třetí.

Přesilovka pět na ti se Plzni podařila využít! Uběhlo pouhých šestnáct vteřin ze třetí části, když se Johnson prohnal po levé straně, naservíroval kotouč před banku a kapitán indiánů Ondřej Kratěna se trefil do odkryté klece. I hostující celek hrál poté v početní výhodě a dokázal toho využít. Nádhernou individuální akcí se prezentoval Peter Ölvecký, který projel celým hřištěm, proklestil si cestu plzeňskou obranou a zamířil neomylně pod Machovského lapačku. V padesátá minutě bylo s Vítkovicemi ještě veseleji, neboť se velice šťastně trefil znovu Peter Ölvecký , jehož nahození se domácí obrana srazila do vlastní branky.

Domácí poté ubránili složitou situaci, když hráli v oslabení pět na tři. I nadále sledovalo 4 460 diváků v HM Aréně urputnou bitvu, hostující celek se nažil vyrovnat, ale Plzeňané se poctivě bránili. Ostravané se odhodlali i ke hře bez brankáře, prázdnou branku pak ze středního pásma netrefil Kratěna. Škodovku to nakonec mrzet nemuselo, protože Vítkovice se do zakončení už nedostaly a indiáni tak v těžkém utkání získali tři body!

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): My jsme věděli o té výhře Vítkovic 7:0 nad Třincem a dobře se na to připravili. Chtěli jsme začít aktivně, protože doma moc pro diváky nevyhráváme a tak nám šlo o to udělat jim radost a vyhrát. Začali jsme dobře, ale ta hra v první třetině nebyla moc dobrá. Ve druhé třetině jsme přidali druhý gól, ale věděli jsme, že udržet to bude těžké. Soupeř dobře bránil. Ve třetí třetině jsme přidali další gól, ale soupeř pak snížil a bylo z toho drama. My jsme rádi, že jsme to ale urvali za tři body a doufám, že v tom budeme pokračovat. Chtěli jsme nastartovat nějakou šňůru. Soupeř byl ovšem velmi houževnatý, dobře bruslil a napadal. Jsem rád, že to kluci zvládli. Tři body pro nás velmi cenné.

Ladislav Svozil (HC Vítkovice Steel): My jsme se dozvěděli, že v Plzni jsme od roku 2011 nevyhráli. To mě docela zaskočilo. Po té euforii doma s Třincem jsme hráče varovali, že jedeme na menší hřiště a domácí nám nedají tolik prostoru. Vždy se máme soustředit na to, abychom nějakých deset minut neinkasovali. Dnes jsme ale inkasovali už v první a takhle se začít nemá. Celkově to bylo vyrovnané, domácí ale byli šikovnější a pak se dostali do tříbrankového vedení. Ve třech jsme dostali hloupý gól, to se nám nemůže stávat. Bylo to ale vyrovnané. Dva góly jsme dali ve třetí třetině a i na domácích bylo vidět, že toho mají dost. My jsme ale naší přesilovku pět na tři nevyužili. Bohužel za to cestování jsme si neuhráli venku žádný bod a to je škoda. Někdo z vedení ligy by se měl zamyslet nad tím, aby to cestování nebylo tak na střídačku a hráli jsme třeba jednou v Plzni a pak ve Varech, ale to už úplně odbočuji.