PLZ - HKM 3:4sn

PLZ - HKM 3:4sn - Indiáni z duelu s Hradcem vytěžili jeden bod

Plzeň - Hráči plzeňské škodovky v duelu s královéhradeckým Mountfieldem sice vedli 2:0 i 3:2, ale nakonec dokázali získat jen jeden bod za prohru po samostatných nájezdech. V nich byl jediným úspěšným exekutorem útočník Jaroslav Bednář.

HC Škoda Plzeň - Mountfield HK

3:4sn
2:1, 1:1, 0:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 3. Přikryl (Schleiss), 18. Johnson (Kratěna, Pulpán), 40. Kubalík (Kracík) – 19. Kudrna (Hronek), 31. Dej (Bednář), 49. Kukumberg (Dej, Bednář), rozh. náj. Bednář. Rozhodčí: Svoboda, Šír – Hynek, Belko. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 750. Střely na branku: 22:41. Zblokované střely: 17:18. Hity: 10:18. Vhazování: 20:40. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Chalupa, Jeřábek "A", Moravčík, Pulpán, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Lev, Preisinger, Sýkora – Poletín, Přikryl, Schleiss

Mountfield HK

Kacetl (Svoboda) – Vydarený "A", Pláněk, Frühauf "A", Pilař, Vašíček, Jank, Hronek – Šimánek "C", Knotek, Kudrna – Dej, Kukumberg, Bednář – Courchaine, Ihnačák, Červený – Pavlík, Honejsek, Köhler

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 65 41 3 38 92,68 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Mário Bližňák 0 0 0 0 2
Lukáš Chalupa 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Nicholas Johnson 1 0 1 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 0 0
Dominik Kubalík 1 0 1 0 2
Branislav Kubka 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
Michal Moravčík 0 0 0 1 2
Michal Poletín 0 0 0 1 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 -1 0
Roman Přikryl 1 0 1 1 0
Lukáš Pulpán 0 1 1 2 0
Jan Schleiss 0 1 1 1 0
David Sklenička 0 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 -1 2

komentář

Duel mezi Plzní a Hradcem Králové začal velice zostra! Hned v úvodních vteřinách měl na hokejce první trefu zápasu Roman Kukumberg, ale svojí rychlou kličkou si na Matěje Machovského nepřišel. Poté se do úniku řítili Sýkora, kterého podrazil Vašíček – jasné trestné střílení! Ján Sýkora ale svou rychlou střelou branku vůbec netrefil. Poté přišla na řadu třetí minuta a velká sláva v HM Aréně. Mladý útočník Roman Přikryl totiž zaznamenal první branku v kariéře před vlastními fanoušky. Schleiss ho oslovil pěkným pasem a domácí forvard s číslem 10 propasíroval puk za Kacetla. Sudí raději regulérnost trefy prokonzultoval u videa, ale branku bezpečně uznal – 1:0. Další velkou šanci na skórování a zvýšení domácího vedení měl Dominik Kubalík, jenž se dobře uvolnil v útočném pásmu, poté však napálil jen vyrážečku královéhradeckého strážce svatyně.

Škodováci poté přežili velmi nepříjemnou situaci, když hráli přesně jednu minutu v oslabení pět na tři. Jedinou velkou šanci hostí měl Bedřich Köhler, indiáni oslabení zvládli dobře. Plzeňané poté hráli klasickou přesilovku, kterou parádně využili. Kapitán Kratěna perfektním pasem zpoza branky našel Nicholase Johnsona, který zamířil přesně pod břevno Kacetlovy klece – 2:0! Jednu minutu a čtyři sekundy před koncem třetiny bylo sníženo. Domácím hokejistům se nepodařilo rozehrát, hosté vybojovali kotouč a nakonec ho dopravili až do sítě. Hronek vypálil na branku nepříjemnou ránu, tu Machovský vyrazil před sebe a bylo pro Plzeň zle. Před brankovištěm totiž číhal osamocený Jaroslav Kudrna, který v pohodě poslal puk za bezmocného gólmana Škody – 2:1. Do konce první třetiny už se skóre neměnilo.

Do druhé periody Plzeň doslova vlétla. V přečíslení měl skvělou šanci Ondřej Kratěna, toho však vychytal Kacetl. O malý moment později pálil do poloodkryté klece Jakub Lev, ale puk mu sjel z čepele a skončil mimo tři tyče. Dva skvostné zákroky si záhy připsal Machovský, když vychytal forhendový pokus Bednáře a poté chytil vyrážečkou i pokus Rastislava Deje. S velkými šancemi se nešetřilo, v té další selhal opět Jakub Lev. Nedlouho po něm ujížděl sám na plzeňskou branku Antonín Honejsek, ale blafák mezi betony mu nevyšel. Domácí poté měli k dispozici početní výhodu, tu ale nevyužili. Navíc velmi nepřesná rána Lva poslala do přečíslení Bednáře a Rastislava Deje, který jel sám na branku a chladnokrevně zakončil pod břevno – 2:2!

Další velkou příležitost si připsal Köhler, jehož pokus na poslední chvíli zastavil Machovský lapačkou. Na druhé straně pálil z dobré pozice jen do vnější sítě branky kanonýr Kubalík. Jaroslav Kudrna poté obral o puk Skleničku a upaloval sám na Machovského. Pokusil se o neotřelé zakončení, když si dal hokejku mezi nohy a vystřelil. Puk však skončil mimo. A tak se trefili jedenáct sekund před koncem indiáni. Dominik Kubalík obdržel nenapodobitelný pas od Jaroslava Kracíka, zachoval chladnou hlavu a parádní bekhendovou kličkou poslal domácí znovu do vedení – 3:2! Tento gól do šatny jen potvrdil úžasnou formu plzeňské 18.

V úvodu třetí části se k zakončení dral aktivní Dej, ale Köhlerovu ránu za Machovského záda nedorazil. Poté hráli hosté přesilovou hru, v níž trefil Peter Frühauf svojí bombou brankovou konstrukci Machovského svatyně. Ještě v téže výhodě však hosté udeřili. Domácí gólman pouze vyrazil ránu Deje před sebe a Roman Kukumberg z velkého úhlu dorazil touš pod břevno – 3:3! Čtyři minuty před koncem základní hrací doby hráli hosté v oslabení a pěknou střelu vyslal na Kacetla Kubalík. Tato rána trefila hradeckého gólmana do masky.

V základní hrací době se nerozhodlo a přišlo tak na řadu prodloužení. V něm vyslal na Kacetla nepříjemnou ránu Ondřej Kratěna, ale trefil jen rameno hostujícího gólmana. Vynikající duel došel až do samostatných nájezdů. V nich byl jediným úspěšným střelcem hostující Jaroslav Bednář, který tak pro Hradec Králové vystřelil dva cenné body.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Já myslím, že jsme viděli vyrovnané utkání. Jak říkal pan Draisaitl, do poloviny utkání jsme asi byli lepším týmem a měli šance, které jsme mohli proměnit. Na konci druhé třetiny nám asi třikrát ujeli sami a měli šance, to nás zase podržel Matěj Machovský. Ve třetí třetině nás Hradec dostal pod tlak a dali nám gól z přesilovky. Nakonec došlo na nájezdy a my jsme nedali žádný, zatímco Hradec má Jardu Bednáře, který to proměnil.

Peter Draisaitl (Mountfield HK): My jsme v průběhu prvních dvou třetin měli výrazné problémy proti napadání a hlavně ve vlastní třetině v předbrankovém prostoru. Dostali jsme všechny tři góly ze situací, na které jsme v uvozovkách byli připraveni. Mně se jenom zdálo, že potom jsme odehráli poměrně stabilně posledních 20 minut ve třetí třetině a k tomu gólu jsme byli blíže, než Plzeň. Určitě jsme měli v hodně situacích štěstí a Kacetl nám tam některé puky vychytal, čímž nám dal šanci v poslední třetině se zápasem něco udělat.