PLZ - OIL 6:4

PLZ - OIL 6:4 - Paráda! Škodovka zdolala Olejáře a v CHL postupuje

Plzeň - Do západočeské metropole přicestoval norský celek Stavanger Oilers, první duel těchto soupeřů na severu Evropy ovládli indiáni, kteří dokázali vyhrát 3:0. Ve čtvrtečním mači se rozhodovalo, který z týmů postoupí do další fáze soutěže. Utkání bylo nakonec velmi dramatické, Západočeši však vedení uhájili a v Lize mistrů pokračují!

HC Škoda Plzeň - Stavanger Oilers

6:4
3:1, 3:2, 0:1

Branky a nahrávky: 1. Kubalík (Indrák, Kracík), 9. Indrák (Kracík, Čerešňák), 16. Lev (Johnson), 25. Stach (Kubalík), 26. Pulpán (Schleiss, Koreis), 32. Koreis (Kubka, Suchý) – 7. Soares (Salsten, Søberg), 29. van Guilder (Kunes, Kissel), 40. Kissel (Macaulay), 45. Søberg (Soares). Rozhodčí: Bauer (GER), Pražák – Brejcha, Suchánek (všichni CZE). Vyloučení: 7:5. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 934. Střely na branku: 21:37. Vhazování: 22:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2, 6:2, 6:4.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Pulpán (A), Čerešňák, Špaček, Moravčík, Kvasnička, Kubka – Kubalík, Kracík (A), Indrák – Svoboda, Stach, Kratěna (C) – Johnson, Kodýtek, Lev – Schleiss, Koreis, Suchý. Trenér: Michal Straka.

Stavanger Oilers

Holm (od 25. Smith) – Kunes, Macaulay, Sveum (A), Humphries, Solberg, Mostue, Rokseth – Salsten, Soares, Søberg – Kissel, van Guilder, Dahl-Andersen – Hoff, Forsberg (C), Lorentzen – Falk-Larssen, Medhus, Lorentzen – Paulsen. Trenér: Pål Kristian Guldbrandsen.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 37 4 33 89,19 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 1 1 2 0
Miroslav Indrák 1 1 2 1 0
Nicholas Johnson 0 1 1 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jakub Koreis 1 1 2 1 0
Jaroslav Kracík 0 2 2 1 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 1 0
Dominik Kubalík 1 1 2 2 2
Branislav Kubka 0 1 1 2 2
David Kvasnička 0 0 0 2 0
Jakub Lev 1 0 1 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 0
Lukáš Pulpán 1 0 1 2 2
Jan Schleiss 0 1 1 1 0
David Stach 1 0 1 1 2
Filip Suchý 0 1 1 1 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0 0
Michal Špaček 0 0 0 -1 4

komentář

Úvodní třetina nesmírně důležitého utkání mezi Plzní a norským Stavangerem utekla jako voda, neboť byl v Home Monitoring Aréně k vidění svižný hokej, spousta šancí a i gólů. Na ten první nemuseli fanoušci čekat dlouho, nakonec to bylo jen osmnáct vteřin. Kracík nalezl na pravé straně Indráka, který rychlým pasem vyslal do šance domácího kanonýra Dominika Kubalíka, jenž tak mohl pádit sám proti brankáři Holmovi. Blýskl se parádní kličkou do bekhendu a zakončil přesně mezi betony gólmana Oilers. V sedmé minutě už však byl stav znovu nerozhodný. Stavanger hrál přesilovou hru po faulu Pulpána a výhodu dokázal záhy využít. Josh Soares si vybruslil na pravý kruh a neomylnou ranou bod břevno nedal Matěji Machovskému šanci zasáhnout.

Ale i indiáni dostali možnost hrát v přesilovce. Tu dokázali využít bleskově, když Jaroslav Kracík za brankou podržel kotouč, poté ho poslal na pravou stranu Miroslavu Indrákovi, ten si ještě povyjel do lepší pozici a poté zakončil přesnou střelou nad rameno brankáře Holma. Poté hrál norský celek znovu v nepříznivém počtu hráčů a v oslabení měl obrovskou šanci! Anders Henriksen to zkoušel dobře na lapačku Machovského, ale ten se propálit nenechal. Ihned se do protiútoku vrhli Johnson a Jakub Lev, jenž se prosadil úžasnou střelou na vzdálenější tyč, touš se odrazil od spojnici za brankovou čáru! Indiáni tak po prvních dvaceti minutách vedli nad Stavangerem 3:1.

I do druhé periody vstoupili lépe domácí borci, kteří byli stále při chuti a bez větších problémů přidávali další trefy. Ve dvacáté páté minutě obrana Oilers úplně zapomněla na Davida Stacha, plzeňský šikula se dostal do samostatného úniku, který zakončil naprosto precizně – forhendovou kličkou po břevno. O minutu později musel nový brankář Ruben Smith, jenž v brance nahradil Holma, lovit další černou gumu ze své sítě! Jan Schleiss šikovně udržel puk a přihrál ho na modrou čáru, tam číhal Lukáš Pulpán, který si sjel na levou stranou a parádní střelou švihem se prosadil. Touš se odrazil od tyče a indiáni mohli slavit bůra v hostující síti.

Stavanger se nevzdával a dokázal využít další přesilovou hru. Mark van Guilder dostal moře času na levé straně, mohl si s pukem vyjet až na vrchol kruhu, odkud se skrytou střelou prosadil a podruhé překonal Machovského. Škodovka se však k brankám dostávala velmi jednoduše a o chvilku později přidala už svůj šestý zásah! Smith vyhodil touš jen k Branislavu Kubkovi, ten okamžitě pálil na jeho klec, před kterou číhal Jakub Koreis. Vytáhlý bojovník Plzně dokázal kotouč přesně tečovat a domácí se opět mohli radovat. V poslední minutě prostřední třetiny norský tým ještě stihl před odchodem do kabin snížit, nad Machovského lapačku se parádní střelou švihem trefil Dan Kissel, přestřelka tak pokračovala!

První velikánskou příležitost v poslední periodě si vypracovala elitní formace indiánů. Miroslav Indrák nahazoval kotouč před branku, zde se po něm natahoval Kubalík, ale prudký pas nakonec nedokázal usměrnit za Smithova záda. Norský tým se poté dostal svou aktivitou na rozdíl dvou branek. Plzeňáci museli kvůli vyloučení hrát ve čtyřech a Olejáři další výhodu zužitkovali. Markus Søberg se nenechal odtlačit z brankoviště a po přiklepnutí Soarese dorazil touš do odkryté sítě, Machovský předcházející jedovatou střelu jen vyrazil před sebe a hosté to okamžitě potrestali. Další nepříjemná komplikace přišla pro západočeský celek čtrnáct minut před koncem základní části, když byl za vysokou hůl na čtyři minuty vyloučen bek Michal Špaček. Modrobílí nakonec dlouhé oslabení přestáli bez úhony.

Po špatně zahrané přesilovce se však Stavanger dostal do pěkné příležitosti, to když Tim Kunes z levé strany ohrožoval domácí svatyni, ale Matěj Machovský podržel svůj celek. A strážce plzeňské klece se vyznamenal i proti šanci Kissela, jenž tak nepřidal svůj druhý zásah v utkání – modrobílí mohli Machovskému opravdu hodně děkovat. Skórovat mohli i domácí, po skvělé práci Kratěny se před brankovištěm zjevil Nicholas Johnson, ale Smith se vytáhl se skvělým zákrokem vyrážečkou! Stavanger to dokonce zkoušel i v šesti, ale nakonec se mu nepodařilo ani snížit. Modrobílí tak mohou slavit postup do dalších bojů CHL!

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): My jsme rádi, že jsme vyhráli a postoupili. Náš výkon nebyl ideální, hlavně v obraně byla řada chyb, musíme se na to v klidu podívat a všechno si rozebrat. I v oslabení to nebylo moc dobré. Alespoň jsme se dokázali dostávat do koncovky a dávat branky. Další dobrou věcí je, že jsme dokázali ubránit čtyřminutové oslabení. Poté jsme si už konec utkání pohlídali.

Pål Kristian Guldbrandsen (Stavanger Oilers): Bylo to velice zvláštní hokejové utkání. Měli jsme řadu šancí, které jsme neproměnili, a je pro tým těžké, když inkasuje tři branky v první i druhé třetině. Kluci ukázali za stavu 2:6 dobrý charakter a dokázali se do zápasu vrátit. Měli jsme čtyři minuty v přesilovce, ty jsme ale bohužel neproměnili, poté už jsme trochu ubrali na plynu. V dnešní době je těžké vyhrát, když necháte soupeře šestkrát skórovat.