PCE – PLZ 4:2

PCE – PLZ 4:2 – Plzeň padla v Pardubicích a je předposlední

Pardubice – Škodovka na východě Čech po dvou třetinách držela vedení, nicméně pasivní hrou ve třetí třetině se o něj připravila a body nakonec přenechala soupeři. Pardubice tak nahradily Plzeň na 12. místě tabulky, svěřenci Michala Straky jsou momentálně předposlední.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň

4:2
0:1, 1:1, 3:0

Branky a nahrávky: 31. Rohlík (Poulíček, Panna), 49. Tomášek (Novák), 58. Nahodil (Hubáček), 59. Tomášek (Ovčačík) – 18. D. Kubalík, 31. D. Kubalík (Kracík, Slovák). Rozhodčí: Pražák, Hodek – Bláha, Špůr. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6018. Střely na branku: 34:20. Zblokované střely: 12:16. Hity: 13:12. Vhazování: 26:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

HC Dynamo Pardubice

Štěpánek (od 31. Maxwell) – Ščotka, Čáslava (C), Novák, Bokroš, Leduc, Ovčačík – Hubáček, Nahodil, P. Sýkora – Rolinek, Tomášek, Mallet – H. Zohorna, T. Kaut, Bárta – Klimenta, Poulíček, Panna – Rohlík.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Hylák) – Pulpán, Čerešňák, D. Sklenička, Slovák, Němeček, Moravčík – D. Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Kratěna (C), Vondráček – T. Svoboda, Hrnka, Yellow Horn – Lev, Koreis, Schleiss.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 33 3 30 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Tomáš Hrnka 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 2 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -1 0
Jakub Koreis 0 0 0 0 4
Jaroslav Kracík 0 1 1 2 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 2 0 2 2 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -1 4
David Němeček 0 0 0 -1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 0 2
Tomáš Slovák 0 1 1 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 -2 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 -1 0
Colton Yellow Horn 0 0 0 -1 0

komentář

Škodovka rozjela utkání odvážněji a ve čtvrté minutě se po nenápadné střele málem radovala z vedení, jenomže Sklečničkova střela cinkla jen o tyčku. Při další situaci už si plnou zásluhu ponechal Štěpánek, když zlikvidoval gólovou šanci Yellow Horna. Machovský na druhé straně si poprvé pořádně zachytal po sedmi minutách při tvrdé, ale ne úplně přesně umístěné ráně Ovačíka.

Blízko k prvnímu gólu zápasu byli hosté při přesilové hře, jejíž podstatnou část strávili v útočném pásmu. Po pěkné kombinaci zůstal sám před prázdnou brankou Kubalík. K jeho smůle však kotouč netrefil tak, jak potřeboval. Ještě při oslabení pak unikl Hubáček a také Machovský musel zůstat v pozoru.

Plzeň byla i po přesile nadále nebezpečnější, což dokumentovala šance Svobody, jehož střelu Štěpánek neudržel, nicméně kotouč do branky nedoputoval. Přesto šli hosté do kabiny spokojenější. V 18. minutě se Dominik Kubalík ve středním pásmu zmocnil kotouč a ranou přes beka trefil přesně horní roh branky – 0:1.

Do druhé třetiny už nenastoupil indisponovaný Petr Sýkora, jehož místo v prvním útoku zaujal Klimenta a do hry se dostal junior Miroslav Rohlík. Pardubice na začátku prostřední části dohrávaly přesilovou hru, ale do šance se nedostaly. Naproti tomu Škoda se hned, jak to bylo možné, vrhla dopředu a další solidní možnost měl Kubalík.

Vyrovnání měl na hokejce ve 24. minutě Mallet, který se ukryl za plzeňskou obranou, dostal přihrávku, ale po zasekávačce nedokázal prostřelit plzeňského gólmana. A mohl litovat, protože za chvíli byl Kracík v jasné šanci, kterou domácí zažehnali jen za cenu faulu. Přesilovku domácí přestáli a chvíli po jejím vypršení pořádně zatopili před Machovským Mallet s Tomáškem. Plzeňský brankář stále odolával.

Zápas postupně nabíral na obrátkách a pak přišla zběsilá 31. minuta. Respektive její konec. Čtvrtý pardubický útok mladíků se odvážně vrhl do brankoviště a za svou snahu byl odměněn vyrovnávací brankou, když si kotouč vyražený Machovským našel Miroslav Rohlík a spěšně ho poslal do sítě – 1:1. Čas 30:50 a premiérová branka pro pardubického juniora.

Radost Dynama ale trvala pouze 10 vteřin. Plzeň se okamžitě po buly přesunula dopředu, Kracík vypálil od mantinelu a tečující Dominik Kubalík vrátil Škodě vedení – 1:2.

Pardubice po inkasované brance nepolevily a při následné přesilovce ostřelovaly plzeňskou klec ze všech stran. Bokroš ani Rolinek při svých dvou pokusech však nebyli úspěšní. Naštěstí pro domácí ani hosté v početní převaze nebyli efektivní, i když ji nesehráli vůbec špatně.

Dvacet minut před sebou a manko jednoho gólu. Situace byla pro Dynamo řešitelná, a tak se domácí hráči od úvodního buly třetí části vrhali dopředu, svou snahu navíc podporovali častou střelbou. Jenže scházela přesnost, navíc Plzeň se díky faulu Malleta z defenzívy vymanila.

Početní výhodu pak měli k dobru také pardubičtí hráči a ti už efektivní byli. Po dobrém tlaku do branky a střele Zohorna nahrál Novák mezi kruhy neobsazenému Davidu Tomáškovi, který se z první trefil do odkryté části branky – 2:2. Dynamo muselo vyrovnávací branku následně hájit v oslabení a Plzeň znovu pořádně hrozila. Nejtěžší střelu Kratěny dokázal Maxwell vykopnout do bezpečí.

Čtyři minuty před třetí sirénou domácím fanouškům zatrnulo, když se do šance mezi kruhy dostal Koreis a jeho tvrdou ránu musel pardubický brankáře vyrazit ramenem do bezpečí. Právě Koreis pak u mantinelu fauloval a nabídl Dynamu přesilovku. Domácí se dlouho nemohli dostat ke střele, ale pak si vzal kotouč Lukáš Nahodil, vyjel před branku a se štěstím dotlačil černou pryž do branky – 3:2!

Na kostce svítil čas 57:39 a Plzeň musela vrhnout všechny síly do útoku, svou snahu navíc podpořila odvoláním brankáře. Než ale Škoda rozpoutala potřebný tlak, tak se dopředu vydal David Tomášek a svou druhou brankou v utkání rozhodl o tříbodovém zisku pro Dynamo – 4:2.

Foto: Luboš Jeníček

Ohlasy trenérů

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Do utkání jsme vstoupili aktivně, avšak první třetina připomínala úterní zápas se Zlínem, kdy jsme opticky nehráli špatně, ale nedařilo se nám v zakončení a neměli jsme tlak do branky. O první pauze byla v kabině bouřka, s Michalem Mikeskou jsme hráčům vysvětlili, že sice hrajeme hezky, ale nejdeme do branky. To se změnilo, a ačkoliv se zápas nevyvíjel pro nás dobře, dvakrát jsme prohrávali, tak jsme si šli za vítězstvím. Ukázalo se, že to mužstvo je silné a že bylo jen otázkou, kdy se probudí. Musím poděkovat jak hráčům, tak i divákům, kteří nás podporovali až do konce a k tomu vítězství nám hodně pomohli.“

Ladislav Čihák (asistent trenéra HC Škoda Plzeň): „Narazily na sebe celky, které jsou dole v tabulce a které věděly, o co hrají. Nám se podařila první třetina, vyhráli jsme ji 1:0 a vedení jsme drželi i po čtyřiceti minutách. Měli jsme to ve svých rukou, ale ve třetí třetině jsme se dopustili hloupých faulů. Dnes jasně rozhodly přesilovky, protože my jsme z pěti nedali ani jeden gól, zato soupeř ze stejného počtu proměnil dvě a otočil zápas. Musíme jít poctivou cestou dál, abychom se dostali v tabulce výš.“