PLZ – SPA 0:5

PLZ – SPA 0:5 – Debakl! Indiáni podlehli Spartě a nadále se trápí

Plzeň – Tak tohle se Západočechům nepovedlo. Plzeň na domácím ledě vysoko prohrála s pražskou Spartou, která si zcela po zásluze odvezla tři body. Trápení Škodovky tak stále pokračuje...

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

0:5
0:3, 0:2, 0:0

Branky a nahrávky: 2. Čajkovský (Martin Procházka, Pech), 13. Uher (Cingel), 13. Ihnačák (P. Vrána, Ružička), 21. Čajkovský (P. Vrána, Pech), 34. P. Vrána (Ružička). Rozhodčí: Šír, Souček – Brejcha, Frodl. Vyloučení: 8:8, navíc Johnson (PLZ) a Černoch (SPA) oba 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4530. Střely na branku: 13:37. Zblokované střely: 11:9. Hity: 22:15. Vhazování: 36:22. Průběh utkání: 0:0, 0:5.

HC Škoda Plzeň

Hylák (od 13. Machovský) – Pulpán (A), D. Sklenička, Němeček, Čerešňák, M. Špaček, Slovák – D. Kubalík, Kracík (A), Indrák – Johnson, Kratěna (C), Yellow Horn – T. Svoboda, Kodýtek, Vondráček – Lev, Koreis, Schleiss.

HC Sparta Praha

Pöpperle (F. Novotný) – Nedomlel, Čajkovský, Mikuš, Kalina, Gernát, Piskáček, Barinka – Ružička, P. Vrána (A), Ihnačák – Černoch, J. Hlinka (C), Forman – Kumstát (A), Pech, Martin Procházka – Uher, Cingel, Kudrna.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Alexandr Hylák 0 11 3 8 72,73 0
Matěj Machovský 47 23 2 21 91,30 2

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -2 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 16
Petr Kodýtek 0 0 0 -1 0
Jakub Koreis 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -2 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 -1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -2 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
David Němeček 0 0 0 -2 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
David Sklenička 0 0 0 -1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 -2 2
Tomáš Svoboda 0 0 0 -1 2
Michal Špaček 0 0 0 -1 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 -1 0
Colton Yellow Horn 0 0 0 0 2

komentář

Oba celky vstoupily do utkání velice aktivně. Sparta byla v útočném pásmu velice nebezpečná a hned ve druhé minutě utkání se ujala vedení, když Michal Čajkovský povedenou střelou švihem zamířil do šibenice Hylákovy brány – 0:1! Indiáni se pokusili odpovědět ve třetí minutě, Dominik Kubalík v přečíslení dva na jednoho vyzval ke střele Miroslava Indráka, jenomže toho vychytal přesouvající Pöpperle. Těsně před polovinou první třetiny ale mohlo být pro indiány ještě hůře, to když byl před brankou na číhané Brian Ihnačák. Přes bránící hráče Plzně však nakonec nevystřelil.

To, co domácí přežili, však ve 13. minutě už ustát nedokázali. Lukáš Cingel od levého mantinelu přihrál přesně na Dominika Uhra, jenž našel skulinku mezi betony Alexandra Hyláka – 0:2! A krátce nato bylo ještě hůře. Brian Ihnačák se po zmatcích před plzeňskou bránou zorientoval nejlépe ze všech a dorazil volný puk do branky – 0:3! Alexandra Hyláka po následném timeoutu v brance modrobílých nahradil Matěj Machovský. Plzeňané posléze bušili do defenzivy Sparty, měli k dispozici i pětatřicetisekundovou přesilovou hru pět na tři, ale hosté odolávali. Po první třetině tak drželi krásné vedení 3:0.

Do té druhé vstoupili sparťané přesilovou hrou, kterou využili již po 23 vteřinách. Michal Čajkovský se dočkal své druhé trefy v utkání, když jeho nahození propadlo za Machovského, jenž neměl vůbec dobrý výhled – 0:4! Po vyloučení Nicholase Johnsona následně měla Sparta k dispozici další početní výhodu. Během ní se však tentokráte neprosadila. V průběhu 27. minuty se indiány pokusil nabudit Nicholas Johnson, který se popral s Jiřím Černochem. Americký útočník svému protivníkovi naložil hodně ran, ale na led dopadl jako první.

Utkání se hodně přiostřilo a Plzeň si posléze vyzkoušela po Barinkově držení přesilovou hru. V té však bylo zcela vidět trápení Západočechů, Tomáš Pöpperle nemusel řešit prakticky vůbec nic. Fanoušci Sparty si přáli „bůra“ a dočkali se ho ve 34. minutě. Štefan Ružička objel plzeňskou bránu a našel Petra Vránu, který ke svým dvěma asistencím v utkání přidal i vstřelený gól – 0:5! Tým z hlavního města byl při chuti a o pár chvil později měl další šanci, jenomže Brian Ihnačák orazítkoval tyčku domácí svatyně. Několik desítek fanoušků Sparty ale pochopitelně bylo spokojeno – jejich oblíbený mančaft vedl v Plzni po 40 minutách vysoko 5:0! Druhou třetinu navíc vyhrál 16:0 na střely.

A do té třetí se pokusili vtrhnout ve velkém stylu. Domácí obrana zcela propadla, Štefan Ružička vystřelil na Machovského a ten puk vyrazil k Ihnačákovi, jenž poloodkrytou bránu trefit nedokázal. Ve 44. minutě pak Miroslav Indrák tvrdě srazil Martina Gernáta a putoval na trestnou lavici. Přesilovku sparťané neproměnili, ačkoliv měli poměrně nadějný tlak. Krátce poté byl vyloučen Petr Kalina a šanci dostala i parta trenéra Michala Straky. Do samostatného úniku se ale probojoval Jiří Černoch, jehož bekhend ale přesný nebyl, naštěstí pro domácí tým.

Krátce po polovině třetiny inkasoval dvouminutový trest za sekání Tomáš Svoboda a Sparta byla znovu nebezpečná. Po akci Ružičky pálil Lukáš Pech, nicméně jeho střela se do plzeňské brány nevešla. Svěřenci kouče Jiřího Kalouse vedení kontrolovali, navíc se v 53. minutě po výhozu Slováka dočkali další powerplay. Pochopitelně už se ale do ničeho bezhlavě nepouštěli, klání se dohrávalo jen z povinnosti. Po vyloučení Hlinky se v přesilovce snažili modrobílí alespoň kosmeticky upravit skóre, to už se však nepovedlo.

Sparta si z Home Monitoring Arény odvezla jednoznačné vítězství 5:0!

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Z naší strany špatný zápas, nebylo v tom nic. Ze začátku jsme trochu hráli hokej, ale pak totální chaos, všechna rozhodnutí špatná. Rozehrávka, systém, hra se nám úplně rozpadla. Sparta si tady dělala, co chtěla, ani oslabení a přesilovky nám nešly, v té naší hře nebylo nic. Dnes ten zápas byl nejhorší za poslední dobu. I v Pardubicích to od nás bylo ještě dobré, ale ta ztráta nás asi úplně zlomila. Končíme jako trenéři, už nám to bylo oznámeno i od bráchy, což od něj bylo asi těžké rozhodnutí. Mrzí mě to, že jsem nenašel ten recept. Dnes to bylo o třídu, jindy o gól… Je mi líto, že jsem chybu v mančaftu nenašel. Ale takový je život, zažívám to prvně. Pro bráchu to taky bylo hrozně těžké, ty tlaky už tam byly celou dobu. Respektuji to a jen doufám, že můj nástupce ten potřebný recept najde a Plzeň půjde nahoru.

Jiří Veber (asistent trenéra HC Sparta Praha): Měli jsme dobrý vstup do utkání, dali jsme první gól, a to nám pomohlo. Pak jsme proměnili další šance a do konce zápasu jsme vydrželi a nedostali gól, jsme za to rádi, vyhráli jsme zaslouženě.